Командоси залавят терорист в пограничен екшън

Pan.bg 26 май 2018 | 10:03 views (730) commentaries(0)
img Истински боен екшън със стрелба, взривове и зрелищно залавяне на терорист, разиграха български и македонски командоси от спецсилите на двете страни по време на съвместна учебна проява.
Рискованата учебна задача беше изпълнена в района на стара гранична застава недалеч от българо-македонската граница край благоевградското село Логодаж и ГКПП „Станке Лисичково”. За първи път идваме тук, за нас районът също е непознат, споделиха командоси преди екшъна.
В началото на проявата министрите на отбраната на България и Македония Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска приеха почетния общ строй на военнослужещите от двете страни. На брифинг беше представен учебният сценарий на проявата, според който две хипотетични държави в Африка обединяват сили под егидата на международна организация, за да противодействат на терористичните прояви на сепаратисти. Спецсилите на двете стръни действат съвместно в граничния район между тях. Задачата е да бъде заловен опасен терорист, който се укрива в района.
С помощта на хеликоптер „Кугар” екипите достигнаха до мястото и обградиха сграда, в която се криеше издирваният.
Последва зрелищно нахлуване на командосите в постройката сред взривяване на вратата, стрелба и пушеци. В крайна сметка българските и македонските военнослужещи заловиха терориста и предотвратиха разрастването на кризисната ситуация.
В действията участваха 70 военнослужещи. От тях 50 бяха българските командоси, а 20 – македонските. Всеки от екипите действаше със своето въоръжение. Българите – с автомати „Калашников”, а македонските им колеги – с автоматични пушки М 16. Действията на воините от двете страни бяха финален етап от продължителна съвместна подготовка, която протече в района на Пловдив, при домакинството на 68 бригада „Специални сили”.
Благодаря ви за всичко, което направихте през последните две седмици, за това, че професионално и отговорно се справихте с вашите задължение и най-вече за това, че днес без никакви произшествия изпълнихте задачите, обърна се към общия българо-македонски строй командирът на 68 бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев. Убеден съм, че целта на подготовката е изпълнена но съм убеден и че специалните сили на двете страни възобновиха приятелските, другарските взаимоотношения, допълни той и връчи почетни плакети на министрите и другите официални гости.
Видяхме, че заедно можем да постигнем много и вярвам, че това взаимодействие ще продължи, каза пред строя досегашният командир на специалните сили на Македония бригаден генерал Орце Йордев,


който символично предаде командването на нов свой колега.
image

Днес показахме, че това което казваме, го реализираме, думите днес станаха дела, обърна се към строя Радмила Шекеринска. „Това, което двете правителства направиха като подобриха политическите взаимоотношения между двете страни, отвори простор за сътрудничество в много посоки. Сигурна съм, че това учение е само една от многото прояви, които ще подобрят способностите на двете армии. Ще подобрят отношенията между военнослужещите на една добра, партньорска основа, която ще се засили, когато Македония стане член на НАТО”, изтъкна тя.
Радвам се, че най-накрая двете армии правят съвместно учение, ако се върнем назад в историята, нашите дядовци също заедно работиха и воюваха, а ние на Балканите като две близки страни трябва да се уважаваме и да си помагаме, каза пред воините министър Каракачанов. „Специално искам да изразя благодарност на правителството на Македония, на министър-председателя Заев, на министъра на отбраната г-жа Шекеринска, защото те предприеха онези крачки, които населението на Македония отдавна очакваше – политика за интеграция на Македония в НАТО и в ЕС. В този път на Македония България твърдо ще подкрепя тази политика и го прави”, допълни той.
Министър Каракачанов поздрави военнослужещите „за това, че в своя жизнен път сте избрали професията на военния. Професията на хората, които защитават държавите ни, защитават нашите граждани, нашия мир и свобода. Поздравявам ви за успеха на днешното учение. Колкото повече учения и пот в боя, толкова по-малко инциденти и кръв в реалната битка която може би ще се наложи да водим”. Поздравления към военнослужещите отправи и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.
За мен това, което воините от България и Македония показаха през цялата съвместна подготовка, беше отлично, и като координация, и като взаимодействие, сподели впечатленията си от видяното заместник-командирът по логистичното осигуряване на 68 бригада „Специални сили” полковник Йордан Йорданов. „С близки тактики и техники те демонстрираха уменията си да действат заедно. Догодина ни предстои подобно съвместно учение на полигон край Скопие”, допълни той.
Пред гостите бяха показани и образци от въоръжението на българските спецсили. Министър Каракачанов лично се убеди в качествата на оръжията, като стреля с пистолет и автомат със специални маркиращи патрони за учения. Куршумът им не е метален, а от лек синтетичен материал на желатинова основа и при попадение оцветява мястото без да причинява никакви поражения.
Така подразделенията могат да участват в реалистични действия със стрелба едни срещу други. Попаденията веднага се виждат и лесно може да се оцени кой как се е представил на занятието, обясни старшина Мирослав Рангелов от 68 бригада „Специални сили”, който представяше оръжията.

Бригаден генерал Матеев: Ползата е взаимна

image

Това, което се отработваше през последните две седмици, беше полезно и за нас, и за македонските ни колеги, сподели пред военните медии бригаден генерал Явор Матеев. Най-ценното е, че с държава от Западните Балкани, която е съседна на нас и с която имаме общи корени, възобновихме съвместните подготовки на ниво сили за специални операции, поясни той. По думите му всички цели и задачи на съвместната подготовка са изпълнени. „Най-важното е, че всичко завърши успешно, без никакви инциденти. Така че не може нашата оценка да не е отлична”, заяви бригаден генерал Матеев.
В отговор на журналистически въпрос той каза, че България има нужда от Командване на силите за специални операции. „Това са принципи и стандарти, отдавна установени във всички държави от НАТО. Ако говорим за оперативност, не не можем да не доизградим нашата система за командване и управление така, че България да има Командване на силите за специални операции”, заяви бригаден генерал Матеев.
Много неща се направиха през последните две години по отношение на отделен бюджет и на други взаимовръзки, но този втори етап, както ние го наричаме, от реформата на специалните сили, за момента не е реализиран, обясни той.
И допълни, че се надява до декември тази година промяната да се случи. „Не става въпрос за някакви нови щабове. Става дума за реорганизиране на сега съществуващия щаб на бригадата, заедно с някои други звена, които и сега съществуват в Българската армия, в Командване на силите за специални операции и най-вече – за увеличаване на способностите на бойните формирования”, каза бригаден генерал Матеев.

Министър Шекеринска:Показахме, че думите стават дела

През миналата година много граждани в Македония и в България бяха изненадани от бързината, с която постигнахме договора, като някои смятаха, че той ще остане само на хартия, но смятам, че и в отбраната, и в икономиката, и в транспорта, и в дигиталната сфера, показахме, че думите стават дела. Това заяви министър Радмила Шекеринска пред репортерите след учението. От миналата година до днес нашата съвместна работа в областта на отбраната нарасна неколкократно, и днешното учение е може би най-добър пример за това, допълни тя.
„Македония заслужи мястото си в НАТО. Ние с право работим за това страната ни да получи покана за членство на срещата на върха през юли. През изминалите години Македония показа, че в рамките на държавата има консенсус за членството в НАТО. Досега над 4000 наши представители на армията участваха в мисии, водени от Алианса и това количество се увеличава. Показахме, че Македония е партньор, на когото НАТО може да разчита”.

Министър Каракачанов: Македония е най-подготвена за НАТО
image


Навсякъде подчертавам, че най-готова за членство в НАТО от страните в Западните Балкани е Македония, заяви министър Каракачанов пред журналисти след учението. „България подкрепя и ще подкрепя тази политика, защото тя, първо, показва добрата воля между двете държави. И второ, е от полза за всички на Балканите. Когато всички сме в един политически или военен съюз, много малка е възможността външни фактори, било на религиозна, на геополитическа или друга основа, да се бъркат и да създават проблеми тук”, посочи той. Винаги съм казвал едно – България подкрепя интеграцията на всички страни от Западните Балкани, всички – в НАТО и ЕС, допълни министърът.
По думите му, за по-малко от година правителството на Зоран Заев е свършило 10 пъти повече, отколкото правителството на Груевски за 10 години по отношение на евроинтеграцията на Македония. „Двамата министри на отбраната на Македония и на България за тези седем-осем месеца са се виждали и са подписали повече документи, отколкото за 25 години всички останали министри. Първата група от македонски военнослужещи, която се обучаваше за механик-водачи, вече приключи своето обучение и се завърна в Македония”, изтъкна Каракачанов.
Той напомни, че с Македония историческите ни събития са общи. Дори в Илинденското въстание участват 48 български офицери, които напускат службата си в Българската армия и започват да ръководят въстанието, каза министърът.
В отговор на репортерски въпрос, той заяви, че в конкурса по проекта за изтребител ще бъде допусната и израелската страна, която още през 2016 г. е заявила интерес за участие.


Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР АНДРЕЙ РАНГЕЛОВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker