Полковник Петър Киндалов, н-к щаб на НГЧ: Предаваме на младите духа на националния идеал

Pan.bg 26 май 2018 | 10:44 views (836) commentaries(0)
img
image

Как опазваме националия си дух и традицията на съвременната ни държавнност, създадена преди повече от век? Разговорът ни е с полковник Петър Киндалов, н-к на щаба в Националната гвардейска част (НГЧ). В диалога се очертава най-важното: Как армията се вписва в обществото и е духовен носител за устояването на националния ни идеал. И тази година, както всяка друга НГЧ, участва в тържественото отбелязване на най-светлия български празник – 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Гвардейският представителен духов оркестър (ГПДО) предвождаше тържественото шествие до паметника на Св. братя Кирил и Методий пред Народната библиотека, където се извърши церемонията по полагане на венци на паметника. Всичко това беше предшествано от сериозна подготовка – тренировки на гвардейците и на оркестъра. Затова неслучайно преминаването пред публиката на празника пожъна възхищение и овации.

Полковник Петър Киндалов е завършил Военното училище във Велико Търново през 1993 г. – команден профил, мотострелкови войски. Започва службата си в гарнизон Елхово като командир на взвод и на рота. Назначен е през 1998 г. в Представителен батальон – предшественика на НГЧ, като командир на рота, началник-щаб на батальон. Следва във Военна академия, след което е командир на батальон, началник на отделение „Подготовка“ в щаба на НГЧ, а сега е началник на щаба в НГЧ, където е вече 18-а година.

– Полковник Киндалов, кои са най-представителните изяви на НГЧ през годината и какво предстои?
– Забележителен беше концертът на 3 май в зала 1 на НДК по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Концертът на Ансамбъла събра овации от публиката. Миналата година ГПДО взе участие в музикален парад в Белгия, а тази година ще участва в подобен парад в Дания. Представянето на нашите оркестранти е на върхово ниво, което води до множество покани както от държави в ЕС, така и от цял свят. Покана имахме от Китай, но не можа да се осъществи поради липса на средства. Но китайците писаха, че ще са доволни да посрещнат един от най-добрите оркестри в света. Предстои участието на НГЧ в чествания на важни годишнини – 140 от създаването на Българската земска войска, 115 г. от Илинденско-Преображенското въстание, Шипченската епопея, 110


г. от обявяване на независимостта на България и други. Освен специфичната си служба при ритуали гвардейците имат подготовка, която получава всеки войник от Въоръжените ни сили. Работата тук не спира. Учебният процес се води постоянно и ритмично – понеделник, вторник, сряда до обяд върви подготовката за мероприятия. Следобед – почивка, следва самоподготовка, проверка, оръжие. Стреляме на полигона в Сливница 2 пъти в месеца.

– Като мине духовата музика и Гвардията, обикновено подире й тичат децата… Как предавате традицията в обществото?
– От 2008 г. няма наборна служба, част от хората в обществото се отдалечиха от армията. Въпреки намаления ни състав съумяваме да запазим воинския дух и българските традиции. Цената е големият труд на хората, себеотдаденост, уважение и любов към професията. На 15 май в Плевен се учреди първият Гвардейски средношколски духов оркестър. Връчихме на диригента му тамбурмажор, символ на оркестрите. На 18 май участвахме при учредяването на Трети гвардейски отряд в Смолян. Хората останаха възхитени от това, което видяха. Едно от нещата, към които се стремим, е децата да се запалят по гвардейската професия. Подобно събитие предстои на 3 юни за учредяването на Четвърти гвардейски ученически отряд и Втори гвардейски ученически духов оркестър в Бургас. Събират се много хора, особено родители, които се радват да видят своите деца, облечени с гвардейска униформа. Сами си шият униформите.

– При какви материални условия работят военните музиканти, гвардейците и Представителният ансамбъл на ВС?
– Ремонтирали сме сградата на Гвардейския представителен духов оркестър, а също и сградите на двата гвардейски батальона. Очакваме средства за ремонт и на сградата на Представителния ансамбъл на въоръжените сили, където до момента е направено модерно звукозаписно студио. Предстои ремонт на щаба, когато имаме наличие на средства, предоставени от министерството. Някои от танцьорите, които назначихме, са на длъжност по допълнително разписание. За да има конкурс, трябва да има вакантни места.

– А как стоят нещата в Гвардейския представителен духов оркестър?
– Проблем са кадрите. Отдавна е закрито бившето Средно сержантско училище за военни музиканти, което е подготвяло оркестранти. А там са били най-добрите преподаватели. За да намерим кадри, правим съвместни концерти с децата от музикалните училища. Установили сме връзки с всички директори на училища, но музикантите трудно се мотивират. Имаме няколко вакантни места, за които има обявен конкурс. В нашия учебен център подготвяме музиканти не само за Гвардейския оркестър, а и за всички духови оркестри във Въоръжените сили. Всяка година купуваме нови инструменти. Тези, които вече излизат от употреба, се заменят с инструменти, които са най-добрите в света.


image
– Обогатява ли се репертоарът от ритуали на гвардейците?
– В навечерието на най-големия военен празник – Гергьовден, на 5 май 2003 г., за пръв път пред българската общественост е представена тържествената церемония спектакъл „Искри“. Спектакълът е вълнуващо и неповторимо съчетание от ефектна демонстрация на нестандартни строеви хватки, движения със и без оръжие и отдаване на почит към бойните знамена и героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България. Елементите от тази церемония винаги се доразвиват. Разработват се сценарии, които са атрактивни за хората. Правят ги командирите на батальони, заместник-командирът на НЧГ с разрешение на командира. И всеки път правим нещо неповторяемо. Не заимстваме. В американската армия ритуалите ги правят с пластмасови карабини. Нашите гвардейци изпълняват хватките със самозарядна карабина „Симонов”. Ритуалите се развиват. Барабанното шоу, което направихме по време на Музикалния парад на военните духови оркестри на 5 май тази година на пл. Батенберг с всички барабанисти от военните оркестри, беше нещо ново, което не е правено досега у нас. Хватките, изпълнени от гвардейците, са без образец другаде. Аранжиментът на изпълнението също е по наш замисъл.
Друг ритуал, който беше направен от НГЧ е тържествената смяна на караула пред сградата на администрацията на президента на Република България, извършена за първи път на 5 ноември 2003 г. Този ритуал се провежда винаги на 3 март, на всички официални празници, на 2 юни, а също на празника на НГЧ и всяка първа сряда от месеца (без зимните) в 12, 00 ч пред Президентството.

– Предстоят ли конкурси за местата, незаети в Гвардията?
– Около 40 на сто от гвардията е некомплект с войници. Правим конкурси, пускаме обяви в медиите, направихме филм. Оповестяваме младите хора чрез най-съвременни технологии – във Facebook имаме страница, и YouTube. Колегите от националната телевизия излъчват наш клип в най-гледаното време преди новините. Така работим и с БНР. Клипът ни е направен със съдействието на ВТК, с който имаме прекрасни взаимоотношения и те го излъчват постоянно. Реклами изпращаме на страниците на военния вестник, на НГЧ и МО, на останалите министерства и в окръжията. Кампанията ни е солидна, но за съжаление на обявените конкурси се явяват малко хора. Преди време обявявахме по 20 места, кандидатите бяха двойно повече. При първия конкурс от миналата година обявихме 32 места, а са приети 9, на втория преди месец – при обявени 50 са приети 11. Предстои отново конкурс. Мотивацията на кандидатите е свързана със заплащане. Гвардейската заплата е 680 лв.
Трудът на гвардейците е тежък. Първото нещо след конкурсите беше да стимулираме хората. Промени се Наредба 15 за гвардейците. Допълнителното стимулиране стана двойно. ДВ трябва да я публикува, за да стане факт. Но кандидатите от провинцията се демотивират, при положение че квартирен наем в София струва 500 лв.
– Униформите навреме ли се доставят?
Обличането на един гвардеец е около 3000 лв. Лятно, зимно облекло, шинел. За гвардейците се шие в Интендантско обслужване според личните им мерки. Сега шият калпаци. Но не можем да излезем на ритуал с униформи, които не са поддържани. Въпреки трудностите се справяме. Нямаме момент, в който войник или офицер да е с недобре поддържана униформа.


Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР ЛЪЧЕЗАР ЛОЗАНОВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker