Д. Данчев: Докладът на ЕЦБ за членството ни в еврозоната е шамар за управляващите

Pan.bg 27 май 2018 | 15:49 views (460) commentaries(2)
img
frognews.bg


Анализът на Европейската централна банка (ЕЦБ) е своеобразен шамар за управляващите, защото до голяма степен посочва същите предизвикателства пред страната като доклада през 2016 г., което за пореден път показва, че в политико-икономически план България вместо да се развива с изпреварващи темпове, тя всъщност изостава. Това каза депутатът Димитър Данчев от БСП.

Според него България не е готова за членство в еврозоната. Данчев уточни, че в доклада се посочва необходимостта от повече структурни реформи и конкретни политики, които да доведат до по-голяма устойчивост на икономиката, шанс за икономически растеж и привличане на инвестиции:

„Включително връзката между образование и пазар на труда, реформи за повече производителност на труда, за подобряване на конкурентоспособността, по-голяма ефективност на публични средства. Това включва и най-вече значително намаляване на корупцията, осигуряване на независима и ефикасна съдебна система и подобряване на качеството на образователната система“, каза той пред БНР.

Депутатът посочи още, че една от причината България все още да не е член на еврозоната е бедността: „Трябват мерки за повече инвестиции в производство и в растеж. България изпълнява числовите критерии за приемане на еврото, но за съжаление 10 години, след 2008 г., не е достатъчно само да се изпълняват номиналните критерии за влизане в еврозоната и в ЕRМ II, защото европейските страни очакват от нас реформа в пенсионната система, образованието, здравеопазването и пазара на труда, за да не оказват такъв натиск върху фискалната политика, какъвто го виждаме към момента“.

Данчев беше категоричен, че за него е изключително важно България да стане част от еврозоната: „Това е единствената гаранция, че ще бъдем в ядрото на правенето на европейски политики. Това е позицията на мнозинството колеги, които работят по темата в рамките и на бюджетната, и на икономическата комисия като наши представители“.

Според депутата по темата за членството на България в еврозоната в обществото ни има консенсус: „Ако не се използва сега възможността да се кандидатства за членство в ERM II, да се предприемат конкретни стъпки за приемането ни в еврозоната, то след 2025 г. смятам, че държави като нашата ще бъдат отблъснати от привлекателността на еврозоната. 2025-а е най-близката реална година, която България би могла да се присъедини към паричния съюз. Ако до 2025 г. не сме в еврозоната, ще има реална заплаха за това Европа да започне да се развива на две скорости“.

Той коментира и желанието на страните от еврозоната България първо да се присъедини към Банковия съюз и след това към паричния съюз.

Данчев обясни, че с влизането на България в Банковия съюз ЕЦБ ще направи оценка на стабилността на финансовия ни сектор, която е различна от проведения вече стрес-тест на банките: „Тук вече говорим за траен механизъм за наблюдение на банките. В доклада се посочва рискът, на който е изложена финансовата ни система в резултат на твърде големия обем на несъбираемите банкови кредити. Има бележки, които показват, че нашите европейски партньори имат съмнение доколко е устойчива и стабилна финансовата ни система и е независима от политиците. Така че условието за влизането ни в еврозоната, означава, че от банковия ни сектор се изисква да покаже по-голяма сигурност“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Георги Ковачев_ 27 май 2018, 16:19
   
  5
   
  1

  Нда, някой трябваше да обясни на Тиквун,

 2. #2
  Георги Ковачев_ 27 май 2018, 16:22
   
  5
   
  1

  че ЕЦБ е малко или много независима институция от Еврокомисията. И че вместо да си вре носа в задника на Юнкер трябваше да целува този на Марио Драги. И ако това не е пример за погрешна преценка (да целуваш грешния задник), не знам кое е.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker