Системата на болничната помощ върви към катастрофа, предупреждават лекари

Pan.bg 27 май 2018 | 15:55 views (581) commentaries(1)
img
dnevnik.bg


Системата на болничната помощ в България, с ускоряващи се темпове, върви към пълна катастрофа, ако не се извършат сериозни трансформации в модела. За това предупредиха пред БНР директорът на болницата в Шумен д-р Атанас Атанасов и д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

Д-р Атанасов обясни, че въпреки че се дават повече пари за здравеопазване в сравнение с предишни периоди, системата остава тежко недофинансирана.

Според него основен проблем е лошото ценообразуване на извършваните дейности в болничната помощ. Той уточни, че в цените няма остойностяване на лекарския труд и въобще на труда на медицинските специалисти, което по думите му е основна компонента от себестойността на медицинската помощ.

"Всичко това води до три съществени последици. На първо място това са значителните дългове на болниците към различни доставчици, главно лекарства. На второ място – незадоволително качество на лечебната помощ и на трето място - липсващи или крайно ограничени стимули за персонала. Всичко това води до икономическо и морално дестабилизиране на системата. Ако тези проблеми не бъдат решени, това със сигурност заплашва биологичните устои на целия български народ."

Той посочи, че ръководената от него болница също е силно задлъжняла, като са взети мерки за това - обединяване на структури, оптимизиране на разходите и други. Но оттук нататък, ако се гони чисто икономическата ефективност, ще се наложи или да бъдат преустановявани неефективните дейности, или да се намери някакъв вариант за компенсиране на този финансов дефицит, каза той.

Според него методиката, по която е направена Националната здравна карта, и начинът, по който се изработва, прави така, че да се използва като инструмент за допълнително регулиране на финансирането, т.е. допълнително лимитиране: "В здравната карта са включени брой легла по нива на компетентности, които да бъдат финансирани с пари от НЗОК, но тези легла са така изчислени, на базата на такива критерии, които са от миналото, и съществуват сериозни териториални дисбаланси".

Според д-р Тотев Националната здравна карта е една необходимост, но не в предложения вариант: "Още когато започна да се изготвя картата, формирахме комисии и се опитахме да парираме нещата като изтъкнахме нашите доводи, заради които не можем да приемем този вариант на здравна карта, които в момента тръгва да се готви. Въпреки всичко бяха изготвени областни карти, след това обсъждане
на национална карта, която се разминава дори с областните карти. Тя изобщо не почива на областните карти".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  файчо 28 май 2018, 08:40
   
  0
   
  0

  "Системата на болничната помощ в България, с ускоряващи се темпове, върви към пълна катастрофа, ако не се извършат сериозни трансформации в модела." Добър денъ,добър денъ!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker