Хенинг Рике: "ЕС е в изчаквателна позиция спрямо САЩ"

Pan.bg 27 май 2018 | 16:16 views (581) commentaries(0)
img
dw.com


"Който има такива приятели, няма нужда от врагове", каза преди дни Доналд Туск по адрес на Тръмп. Въпреки всички различия в мненията обаче, САЩ си остават най-близкият външнополитически партньор на ЕС, казва Х. Рике.


С Хенинг Рике разговаря Майсун Мелхем:

Никога досега Европа не е била толкова единна в налагането на обща външнополитическа позиция, която се различава толкова много от намеренията на САЩ. По много теми като близкоизточния конфликт или ядреното споразумение с Иран мненията на Европа и Америка се различават коренно. Как си обяснявате този феномен?

Хенинг Рике: Всъщност, европейците не са единни в доста отношения. В подхода си към Китай или Русия например. Мисля обаче, че с излизането си от ядрената сделка Тръмп атакува и един европейски проект. И това принуждава европейците да застанат твърдо зад споразумението. Споразумението с Иран е едно от най-големите дипломатически постижения, което беше изработено с големите усилия и на европейците. То не е идеално, но е най-доброто възможно споразумение и предлага нов подход в иранската политика. Европейците са единни и в мнението си за Израел и за двудържавното решение, което сега става все по-трудно.

Европейците реагираха сдържано на преместването на американското посолство в Ерусалим. Как ще коментирате това?

Хенинг Рике: Мисля, че европейците нямат по-добро решение от американците. Но са твърдо убедени, че само съвместното съжителство между двете държави Израел и Палестина може да реши конфликта в дългосрочен план.

На срещата на върха в София, на която европейците обсъждаха отказа на САЩ от ядрената сделка, Доналд Туск заяви по адрес на Тръмп следното: "Който има такива приятели, няма нужда от врагове".Търсят ли си европейците нови партньори?

Хенинг Рике: Не бива да отдаваме толкова голямо внимание на това изявление. Вярно, че американците оставят зад себе си купчина развалини. Но всъщност те нямат по-добра идея как да подходят спрямо Иран. Очевидно нямат и стратегия за сближаването между Израел и Палестина. Въпреки това смятам, че в общи линии американците са все така най-близкият партньор и най-тесният съюзник на Европа. Това се отнася както до тясната обвързаност в отбранителната политика в рамките на НАТО, така и до тясното икономическо сътрудничество. Европа и САЩ заедно с Канада представляват най-мощният търговски и военен блок в света. Демократичните ценности и спазването на човешките права също


ги свързват много тясно. Но в единични случаи, когато става дума за иранското споразумение например, на което европейците държат твърдо, те търсят партньорството на Китай и Русия. Европа има нужда именно от Китай, за да поддържа климатичното споразумение и свободната търговия. Китай настъпва агресивно в тези сфери и запълва пролуките, оставени от американската политика. Това обаче не означава, че идва краят на Запада.

Какви мерки може де предприеме ЕС, за да защити от американските санкции европейските фирми, които сключват сделки с Иран?

Хенинг Рике: Възможностите са доста ограничени. Европейците не могат да принудят своите фирми да си сътрудничат с Иран. За тях ще бъде много трудно да компенсират потенциалните загуби от санкциите на американския пазар, които ще възникнат за онези европейски фирми, които са активни и в Иран. От друга страна съществува проучване на министерството на икономиката, което беше цитирано от списание "Шпигел". Според него, европейските фирми, които действат едновременно и на американския и на иранския пазар, не са много. Голямата част от фирмите, които са активни в Иран, концентрират своя бизнес само в този регион и те надали ще бъдат възпрени от санкциите. Големите концерни като Сименс или Еърбъс обаче ще загубят много големи поръчки. Не вярвам, че проблемът може да бъде решен просто с малко пари от европейските столици или правителства. Санкциите засягат и банките, които финансират сделки с Иран. Ясно е, че санкциите ще доведат до дългосрочна промяна в търговията с Иран.

Откакто Доналд Тръмп е на власт, сякаш шансовете за мир между израелци и палестинци намаляха. Европейците реагираха по-скоро скептично на преместването на американското посолство в Ерусалим. Дали ЕС не си създава противници в Близкия изток, или по-скоро засилва ролята си на посредник?

Хенинг Рике: Решението за преместването на посолството беше суверенно решение на САЩ. То не може толкова лесно да бъде атакувано политически или отменено. Сега европейците трябва да действат при вече създадените условия. Те не проявиха разбиране за преместването на посолството, защото не знаят какво целят САЩ. По принцип ЕС изчаква да види дали американците ще положат началото на някаква стратегическа регионална инициатива. Европа иска да види дали съществува предложение за преговори. Тя изчаква да разбере дали американците няма все пак да разкритикуват израелската заселническа политика, за да си спечелят отново малко доверие и да покажат интерес за решаване на конфликта чрез преговори. Европа в момента е заела изчаквателна позиция.

Смятате ли, че ЕС е на път да се утвърди като независима сила в региона на Близкия изток?

Хенинг Рике: Мисля, че да. Смятам, че европейците могат да играят много важна роля, защото са най-важният търговски партньор за повечето страни в региона. Те обаче трябва да превърнат икономическата си тежест и в политическа и да преследват единна регионална стратегия, която да доведе до мир. За тази цел има нужда от повече ангажираност, от повече пари, от по-голямо отваряне на пазарите и повече хора, които да подкрепят амбициите на Европа.

*От януари 2009 година Хенинг Рике е ръководител на програмата "САЩ/Трансатлантически отношения" към Германското дружество за външна политика.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker