Теменужка Петкова: Тласък на руско-българските отношения е даден отдавна

Pan.bg 27 май 2018 | 19:22 views (506) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


"Ние работим изключително целенасочено още в рамките и на предишния управленски мандат на премиера Борисов, и в настоящия ни управленски мандат, работим изключително активно, работим изключително добре с нашите руски партньори. Аз мисля, че тласък по отношение на нашите отношения и особено в областта на енергетиката едаден много отдавна".

Това коментира пред Канал 3 министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с посещението на държавния глава Румен Радев в Русия и предстоящата визита пак там на премиера Бойко Борисов тази седмица.

"Имаме стратегическо партньорство както по отношение на доставките на природен газ в България, така и на електроенергетиката, на атомната енергетика. Така че нашата комуникация и този тласък е даден много отдавна. Това, че е даден тласък, беше заявено от президента Радев. Разбира се, всяка една подобна визита, всеки един такъв повод за контакт, за комуникация е важен и всеки един тласък е добре дошъл. Но аз смея да твърдя, че такъв тласък имаме и той не е от вчера и от днес. И резултатите от този тласък са налице през последните няколко години", заяви Петкова.

По думите на енергийния министър се работи още от предишния управленски мандат на Борисов много активно по изграждането на газоразпределителен център на територията на България, за което има подкрепа и от Европейската комисия. Вариант е в този център източник да бъде и руският природен газ.

"Разбира се, наред с природния газ от каспийския регион. Надяваме се съвсем скоро да се сбъдне една наша мечта и в дълбоко Черно море да бъдат открити залежи на природен газ. Работим, разбира се, и по и изграждането на интерконектора със Сърбия, един изключително важен проект, и интерконектора с Румъния, който вече е факт", коментира още Петкова.

Според нея на предстоящата среща между премиера Борисов и Владимир Путин водеща тема ще бъде енергетиката, като по думите й руските партньори "имат ясна визия за изискванията на Европейската комисия" във връзка с енергийните проекти


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker