АФИС: БСП догони ГЕРБ, ДПС изпреварва националистите

Pan.bg 17 юни 2018 | 17:03 views (947) commentaries(0)
img fakti.bg


"Стабилността" се пропуква и едва 23% искат запазване на правителството в сегашния му вид

Едва 0,3% е разликата между ГЕРБ и БСП според национално представително изследване на агенция АФИС. При предсрочни избори хората на Бойко Борисов биха получили 22,9%, а тези на Корнелия Нинова – 22,6%. Авторите на изследването отбелязват, че подобно изравняване на потенциала за последно е имало през ноември 2016 г.

В сравнение с май т.г. управляващите губят 3%, а именно толкова прибавят социалистите.

Авторите на изследването коментират, че 5% от хората в активна възраст над 30 г. са се отказали от ГЕРБ, докато БСП качва 6% именно в този диапазон. При групата 18-29 управляващите запазват водеща позиция, а БСП спада до рекордно ниско ниво от 3%.

Изолацията на ГЕРБ от електоралната й база е показана от АФИС и по линия на данъчната политика, където хората на Борисов категорично не искат промени, докато 83% от запитаните искат увеличено облагане на богатите, 94% - намаляване на ДДС върху лекарства, детски храни, дрехи и учебници, 85% - за семейно подоходно облагане.

25% искат нови избори, 27% – смяна на министри, 9% – нова коалиция в рамките на сегашния парламент. Едва 23% предпочитат запазване на правителството в сегашния му вид.

АФИС търсят причините за ерозията в подкрепата за ГЕРБ, като припомнят реакциите след протеста на майките, „които прибавиха черти на хладност и бездушие към публичния образ на управляващите”. Не помагат на ГЕРБ и подадените, но след това оттеглени оставки на министри, както и антиевропейската кампания около проблема с превозвачите, подета именно от властта.

При вот днес Обединените патриоти биха получили 5,4% - подобрение спрямо предишни изследвания заради инициативите им, които импонират на консервативните избиратели. Въпреки това ДПС устойчиво им отнемат третото място с 10%. Воля би изпаднала от парламента с по-малко от 2%.

Според АФИС ДСБ, „Да, България” и СДС взети заедно имат най-много 1,5%, като обаче от агенцията отбелязват, че в коалиция резултатът може да е по-висок от механичния сбор.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker