СЗО маха транссексуалността от болестите, добавя разстройство на геймъра

Pan.bg 19 юни 2018 | 22:57 views (553) commentaries(1)
img
dir.bg


Нова версия на Международната класификация на болестите на СЗО

Световната здравна организация (СЗО) счита, че транссексуалността - усещането, че принадлежиш към другия пол, не трябва повече да се приема за умствено заболяване, съобщи АФП.

Това става ясно от 11-ата Международната класификация на болестите, която трябва да бъде ратифицирана от членуващите в организацията държави през 2019 г.

Новата версия на Международната класификация на болестите, публикувана от СЗО тази седмица, ще бъде представена на Световната здравна асамблея през май 2019 г. в Женева, за да бъде приета от страните-членове и да влезе в сила от 1 януари 2022 г. В нея има нови глави, от които една е за сексуалното здраве. Там е вписано "несъответствие на пола", или транссексуалност, класифицирана досега сред умствените заболявания.

Един от "много големите проблеми" е, че "свързването на транссексуалността с умствените болести е стигматизиращо", обясни Лале Саи, която ръководи дирекцията по репродуктивно здраве към СЗО.

СЗО очаква новата класификация на транссексуалността да "намали стигматизирането, а това може да допринесе за по-добро приемане на тези хора от обществото . . . и дори да им осигури по-добър достъп до здравни услуги".

Пристрастяването към компютърните игри вече е диагноза

В новата версия на Международната класификация на болестите е добавена страстта към компютърните игри като най-новото психично разстройство. Предстои болестта да бъде официално добавена в списъка с патологии.

Заболяването ще се нарича "разстройство на геймъра" и ще попада в групата на "разстройствата, дължащи се на употребата на вещества или пристрастяване към поведение".

Данните показват, че над 2 милиарда и половина души по света - или един на всеки трима - играят някаква форма на игра на екрана, особено на мобилните си телефони.

У нас профилът на българския геймър показва, че най-често той е мъж, на възраст между 18 и 23 години и работи в сферата на телекомуникациите. А близо половината от геймърите признават, че обичат да играят както през деня, така и през нощта, предаде NOVA.

Основният симптом на новата болест е "нарушен контрол" - невъзможност да спреш да играеш и изключване на всичко останало. Според експертите симптомите трябва да се наблюдават най-малко една година, преди да се постави новата диагноза.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Щиляна Бискова 20 юни 2018, 09:09
   
  0
   
  0

  "Един от "много големите проблеми" е, че "свързването на транссексуалността с умствените болести е стигматизиращо", обясни Лале Саи, която ръководи дирекцията по репродуктивно здраве към СЗО" Педерастията и джендърството не са умствени заболявания. Те не са заболявания,а начин на демонстриране на поведение в обществото. Да обясним: "Съвременната употреба на понятието "стигма" е свързана със социолога Ървин Хофман, според който стигмата е дълбоко дискредитиращ атрибут, който оставя от целия човек само позорното петно."

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker