ПОДПОЛКОВНИК КОЛЕГОВ ПРЕМИНА В ЗАПАСА - Мълчанието е опасно!

Pan.bg 07 юли 2018 | 11:46 views (2664) commentaries(11)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР ЦОНЧО ДРАГАНСКИ

На 55-ия си рожден ден началникът на Военно окръжие II степен – Пазарджик, подполковник Емил Колегов навърши пределна възраст за притежаваното военно звание и както е по закон премина в запаса. Изпратен бе подобаващо – на тържество, на което присъстваха негови близки, колеги и гости. Със заповед на началника на отбраната генерал Андрей Боцев подполковникът бе награден със сувенирен нож АК-47 на поставка. Наградата връчи заместник-началникът на Централното военно окръжие полковник Велчо Петков. Подполковник Колегов получи награди и поздравителни адреси от името на началника на Централното военно окръжие, областния управител и кмета на Пазарджик, кмета на община Панагюрище, Военно окръжие – Пазарджик, Областната и Общинската организация на СОСЗР. Със своя заповед подполковник Колегов награди военнослужещи и цивилни служители от Военно окръжие – Пазарджик.
Как е преминала неговата 33-годишна служба в армията? Роден е на 20 юни 1963 г. в Плов див. През 1985 г. завършва ВНВУ „Васил Левски” със специалност „Продоволствено и вещево снабдяване” и ВА „Георги С. Раковски” през 1994 г. Служил е на различни длъжности в 49-и армейски инженерен полк – Пещера, 41-ви артилерийски полк – Стара Загора, 25-а авиобаза „Чешнегирово”, 20-и свързочен батальон, 28-и батальон за МТО, командване „Тактическа авиация” и Военно ръководство на въздушното движение. От 29 май 2008 г. е в системата на военните окръжия. От 1 юли 2015 г. е началник на Военно окръжие II степен – Пазарджик, която длъжност изпълнява до 20 юни т.г., когато преминава в запаса. На неговото място е назначен досегашният началник на сектор във Военното окръжие майор Петър Петров.
Кои са били най-трудните му години в армията и на кои длъжности? Отговаря, че, естествено, това са първите му офицерски години. Продоволствената служба беше с тежки задължения тъй като формированията бяха с голям личен състав. Отделно имаше много осигурявания на учения. В артилерийския полк например имаше два пъти в годината 20-дневни лагери. Но и в по-нататъшната ми служба не беше леко. Личният състав в „Чешнегирово” се хранеше на четири таблици. Бил съм командир на батальон за МТО в командване „Тактическа авиация” и тогава осигурявахме и четири други военни формирования. Може би пък и това да е било хубавото в службата – трудностите, които срещаш и преодоляваш, разсъждава подполковник


Колегов.
Дали пък във Военното окръжие не е било различно, малко по-лесно? Нищо подобно, изключително разнородна и отговорна е дейността на хората, които работят във Военното окръжие. Всеки ден всеки един от нас показва лицето на Българската армия пред обществото и гражданите на града и областта. Ние сме хората, които всекидневно контактуваме с областни управители, с кметове на общини, с директори на училища, с директори на регионални инспекторати, с директори на държавни и военизирани структури на територията на областта.
Всеки ден стоим с лицето си, с униформата си, с качествата си за издигане и утвърждаване на престижа на Българската армия. Това е живата връзка на ръководството и структурата на Министерството на отбраната с всички структури на местната държавна и общинска власт, разпалено обяснява подполковникът.
image

Но нали, когато е постъпил във Военното окръжие, вече е нямало наборна служба и тази голяма отговорност е отпаднала? Да, това се случи точно в годината, в която постъпих във Военното окръжие – от 1 януари 2008 г. вече бе прекратена наборната военна служба. Но задачите остават. Водим военния отчет на личния състав и на техниката на територията на областта. Не намаляха и заявките. Напротив, увеличиха се заявките, които военните формирования отправят към нас. От три години започнахме да водим подготовката в средните училища – 9-и 10-и клас, а това го нямаше преди. Друга задача е организиране на привличането на Доброволния резерв, на кандидатите за военна служба и за военните училища. Провеждаме рекламната кампания, трудови борси… Затова и казах, че дейността ни е изключително разнородна, но в същото време е и много отговорна. И с институциите, и с отделните граждани, на които издаваме документи, ние представляваме Българската армия. И сме длъжни да бъдем винаги на висота и ние го правим, обобщава подполковникът, все едно този ден не е последният му във Военното окръжие.
Но бързо се връща към действителността. Посочва, че напуска армията с чувство на гордост. И подчертава, че за това са допринесли хората, с които е работил в Пазарджик. И не само в Пазарджик. Уточнява, че през тези 33 години е срещал много различни хора, но всички са били отговорни и всеотдайни.
Подполковникът, вече от запаса, изтъква професионализма на работещите в сектор „Сигурност” от област Пазарджик. Заявява, че не е имало случаи те да му откажат подкрепа, били са изключително съпричастни и е разчитал на тях. И вмъква, че и без тяхната помощ и съдействие биха се справили, но с много големи затруднения.
Все пак подполковник Колегов и накрая остава верен на себе си. Не пропуска да спомене, че има нюанси и че не се прави необходимото човек да изпита пълното удовлетворение от службата, когато напуска. Благодари на колегите от Военните окръжия, които не са спирали да говорят, да дават мнения, да предлагат идеи и варианти. Защото според него мълчанието е опасно.
Уверява близките си, че вече ще обръща по-голямо внимание на тях, на съпругата си Нели, на дъщеря си Яна и зетя си капитан Борислав Делчев. И най-вече грижите му ще бъдат към внука Емил, който сега е на година и два месеца. Но може би някога ще тръгне по пътя на дядо си.

image


Из поздравителните адреси

Полковник Георги Петков – началник на Централното военно окръжие:

„…Приемете най-искрени благодарности, признателност и уважение към вас за всеотдайността и високия ви професионализъм, които са част от вашата работа. Опитът, както и професионалните ви нравствени качества, са незаменим ресурс, който не трябва да бъде загубен. Убеден съм, че те ще намерят своето достойно място и полезно приложение и за обществото, и за вас…”


Стефан Мирев – областен управител на област Пазарджик:

„…Ползвам се от случая да ви благодаря за съвместната работа през годините, за успешно реализираните дейности и мероприятия между Областна администрация – Пазарджик, и Военно окръжие ІІ степен – Пазарджик. Високо ценим вашия опит, експертиза, подкрепа за изпълнение на задачите и целите в работата на Областния съвет за защита при бедствия, Областния съвет по сигурност и Областната комисия за Военни паметници…”


Тодор Попов – кмет на община Пазарджик:

„…С чувство на уважение към вас поднасям своите най-искрени поздрави по повод на 33-тата годишнина от началото на военната ви служба. Тази годишнина респектира, защото за толкова извървени години се крият опит, мъдрост и познания. Вие сте изградили своя авторитет на достойна за уважение личност…”


Никола Белишки – кмет на община Панагюрище:

„…Вие имате хубав повод да отбележите с достойнство и гордост финала на своя професионален път. След дълги години на себеотдаване и упорит труд сега, когато в житейския ви път идва времето за активна почивка, бъдете с любимите си хора и занимания…”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  знаещ 10 юли 2018, 08:08
   
  6
   
  2

  Много думи за едно голямо нищо!

 2. #2
  по - малко знаещ, повече разбиращ 10 юли 2018, 10:16
   
  3
   
  0

  За тебе и мене може да е нищо, но за него си е много важен момент. А ти, Колегов си побелял. Във военното училище не беше така. Бъди жив и здрав.

 3. #3
  знаещ 11 юли 2018, 15:23
   
  6
   
  0

  Отговор на коментар: #2 Побелял е, защото в окръжието службата е много, ама много тежка!

 4. #4
  volxov5 14 юли 2018, 19:55
   
  0
   
  1

  С тоз нож,Емил Колегов ,да си направи харакири.
  Да ми покаже ,къде е бил щаба на Пазарджишката дивизия/старият/ и новият.
  Да погледне терените /от дясно/към Же пе гарата.
  Да види и батальоните ,за които е отговаряла,Девин,Доспат и Смолян.
  Какъв отчет е водила ,досега?

 5. #5
  Tarantino 15 юли 2018, 19:22
   
  1
   
  0

  Пожелавам му успех!!!
  От 33 години служба - само 6-7г в Пловдив....На всички останали места е бил без семейството си. Само това стига да се чувства горд и различен....

 6. #6
  знаещ 16 юли 2018, 08:20
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #5 И това е основание за гордост? Интересно!

 7. #7
  по - малко знаещ, повече разбиращ 16 юли 2018, 18:58
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #6
  Абе да ти кажа, значи нещо, защото много от юнаците, като стане дума да се отделят от кълките на жените, започват ама много да мислят и накрая вземат решението да се откажат. Това, разбира се не им пречи след време да учат на служба другите, да обясняват колко велики са били и да дават акъл наляво и надясно.

 8. #8
  volxov5 17 юли 2018, 00:06
   
  0
   
  0

  като стане дума да се отделят от кълките на жените

  Затова ли е посърнал,Джакомо Джироламо Казанова,.... Колегов


  Tрябва да прехвърли новата си щафета?

  p.s.

  Е`ти бар`ката,.е`ти окръжиетo!

  Кат се почне от началник на ...областен управител на област....кмет на община Пазар....кмет на община Пана...``
  Падна ми керемидите..

  p.s

  Аман от паплач!?!??!

 9. #9
  знаещ 18 юли 2018, 16:08
   
  1
   
  0

  Само, че мълчанието е факт! Мълчанието на агнетата! Кадровите назначения по окръжия се движи директно от министерството, а отговорът е блеене! МЪЛЧАНИЕТО НА АГНЕТАТА!

 10. #10
  Пво 19 юли 2018, 23:37
   
  1
   
  0

  Пешо Ламята ще засуче мусака. Уреди се най накрая.

 11. #11
  Ахаха 19 юли 2018, 23:40
   
  1
   
  0

  Майор Петър Петров - Ламята, известен ценен кадър в Шуменското военно училище.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker