ИНТЕРВЮ С ГЕНЕРАЛ ЯВОР МАТЕЕВ: ЩЕ ИМА ЛИ КОМАНДВАНЕ НА СПЕЦИАЛНИТЕ НИ СИЛИ?

Pan.bg 15 авг 2018 | 09:20 views (4731) commentaries(0)
img
Източник:"Otbrana.com''

Командирът на 68-ва бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев: „В бързи темпове премина първият етап, но се бавим с реализирането на втория етап. Датата 1 декември не е случайна. Тя е заложена в националната позиция на Република България по време на преговорния процес, относно Целите на въоръжените сили, които България има като ангажимент.”

Едно интервю на Цончо Драгански, в. «Българска армия»

- Господин бригаден генерал Матеев, ще бъде ли създадено скоро Командване на Специалните сили?

- За Командването са необходими решения. Ние се подготвяме съвместно с нашите колеги. Това, което зависи от нас, го правим. Да, датата 1 декември наближава. Смятам, че повече няма къде да се отлага.

- Защо е необходимо това Командване?


- Действително е необходимо да изградим Командване на Силите за специални операции, най-вече заради националната сигурност на Република България. И след това, поради поети ангажименти към системата за колективна сигурност и НАТО. Какво имам предвид? Ние засега реализирахме първия етап от новия план за организационното изграждане и развитие на Специалните сили. Това е план, който ние сме направили съвместно с командването и щаба на Специалните сили на НАТО. План, който е разглеждан, който е презентиран от страна на България. В бързи темпове премина първият етап, но се бавим с реализирането на втория етап. Датата 1 декември не е случайна. Тя е заложена в националната позиция на Република България по време на преговорния процес, относно Целите на въоръжените сили, които България има като ангажимент. За пореден път ще заявя, че това е много важно, особено в контекста на казаното и от президента, и от премиера, и от министъра на отбраната, и от началника на отбраната – България трябва да генерира сигурност, не само да е консуматор на сигурност. Така че, ние имаме поети ангажименти. Тази дата е записана в националната ни позиция. А там е казано, че на 1 декември 2018 г. ние трябва да имаме Командване на Силите за специални операции. Не може да продължаваме да имаме двоен стандарт, т.е. един стандарт, когато работим в НАТО по време на международни учения, включително и национални учения по стандартите на НАТО на територията на България, и стандарт, който се прилага при съществуващата мирновременна структура. Не може повече да
продължаваме да толерираме двоен стандарт. С мирновременната структура трябва да се завърши вторият етап и тя да отговаря на структурата за оперативно използване на Специалните сили. Затова е необходимо това Командване. Чрез него ще уеднаквим стандартите с НАТО, съгласно доктринните изисквания, концепции и т.н. И не само с НАТО, а и с утвърдените принципи на Специалните сили, относно използването им в световен мащаб. С приетите промени в Закона ние изградихме повечето неща, включително разполагаме с отделен бюджет. В момента имаме една полуструктура, основно по отношение на командването и управлението. С Командването ще решим на 100 процента този въпрос, ще имаме командване и управление, съгласно стандартите на НАТО, ще имаме пълна сигурност на Специалните операции и сигурност на информацията по време на тяхното провеждане.

- Ще има ли промени в терминологията?

- Да, това е нещо изключително важно. Ще синхронизираме терминологията. Когато говорим за Специални сили, говорим за командване на специалните сили, групи за специални операции, тактически групи за специални операции, отряди за специални операции, тимове за специални операции. Нямаме общовойскови термини, като бригади, батальони, роти, взводове. Трябва ясно да се направи разлика. Така че, има много аргументи, които налагат това да се случи. Убеден съм, че и комисията по отбрана, народните представители, министърът на отбраната, началникът на отбраната ще подкрепят всичко това. Необходима е една малка промяна в Закона, така че да може да реализираме и втория етап в изграждането на Специалните сили. И най-накрая и Българската армия да има Командване на Силите за специални операции. Още повече, че е предвидено да увеличим бойните способности. Не говорим за никакви нови щабове, Предвиждаме преструктуриране и значително увеличаване на т.н. оператори в Силите за специални операции – бойците на Специалните сили.

- Как се изпълнява програмата за парашутните скокове?

- Програмата закъсняваше, включвахме се в учения на авиацията и изпълнихме малко учебно-тренировъчни и бойни скокове, защото такъв е бил типът на планираните задачи. По-голям брой скокове направихме на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято 2018”. На разбора за пореден път и двете страни се убедихме, че съвместната подготовка е много важна и за нас, и за тях. За нас е много разбираемо защо. Ние целенасочено имаме възможност да тренираме всички елементи от мисиите на Силите за специални операции, които са свързани с десантиране по парашутен способ. Договорили сме се с колегите и ще направим всичко възможно, за да проведем „Тракийска есен 2018” за около една седмица, непосредствено преди 18 октомври – Деня на Военния парашутист. За изпълнението на летателната ни програма допринася в голяма степен провеждащият се парашутен лагерен сбор на летище „Чешнегирово”.

- Какви други задачи изпълнява 68-а бригада?


- Сертифицирахме поредната Тактическа група за специални операции, която от 1 януари 2019 г. ще застъпи в бойно дежурство в състава на Компонентното командване за специални операции на Силите за отговор на НАТО. С нашите колеги от МВР извършваме постоянни тренировки за противодействие на тероризма. Бяхме в приграничната полоса, изпълнявахме много задачи, свързани с възпрепятстване на нелегалното навлизане на мигранти на територията на Република България. По всички личи, че ще продължаваме да изпълняваме такива задачи. Затова сме Специални сили – да изпълняваме специални задачи. И да помагаме съответно на МВР и на държавата, когато има нужда от нас, точно с нашите специфични възможности. А те са свързани с мисиите на Силите за специални операции, с нашите преки отговорности. И това ще правим, когато е необходимо.

Над 2200 скока за 10 дни

Днес (Б. р. – 10 август) на закритото летище „Чешнегирово” приключва двуседмичният лагер, в който участват парашутисти от 68-а бригада „Специални сили”, ВМС и ВВС. Този лагер замества традиционния в Балчик с разрешение на началника на отбраната. Това се е наложило поради забавяне на планираната програма на парашутистите. На „Чешнегирово” е много по-голяма възможността да се включат повече военнослужещи и да се извършат по-голям брой парашутни скокове. Докато на Балчик подготовката е била предимно с морска насоченост и са участвали ограничен брой парашутисти.

В продължение на две седмици (10 летателни дни) са направени 2200 парашутни скока. Така забавянето на летателната програма е компенсирано в много голяма степен. От самолети С-27J „Спартан” военнослужещите извършват скокове от различни височини, основно с парашутите с кръгъл купол МС-6 и парашутите тип „летящо крило” SOC TW7-315, но са използвани и други от типа „летящо крило”.

В един от дните на лагера ръководител на парашутните скокове бе майор Стоян Асенов, а негов помощник – капитан Красимир Коцев. Инструктори бяха старшина Мирослав Павлов, старши сержантите Димитър Димитров, Николай Николов, Димитър Колев и Димитър Балев, и цивилният служител Павел Павлов. Помощ и контрол осъществяваше заместник-началникът на щаба на 68-а бригада подполковник Георги Мянков. Учебно-тренировъчните скокове се провеждаха от височини 400 и 2000 м, както с принудително, така и с ръчно отваряне на парашутите. Всъщност, цялата организация на лагера бе поета от бригада „Специални сили”.

Интензивната летателна програма продължава през цялото време на лагера. С колегите от ВВС имаме прекрасна координация, прекрасни професионални взаимоотношения и когато летателните средства са им изправни, работим перфектно, изтъкна бригаден генерал Явор Матеев.

Преди лагера, от 10 до 20 юли, парашутистите от 68-а бригада, ВМС и ВВС участваха и в съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято 2018”. Тя се проведе за десети пореден път. Изпълнени бяха задачи по различни способи за десантиране.

Всеки ден преминаваше при изключително сложни и променливи метеорологични условия. Така че, доста задачи се проведоха при такова лошо време. А някои не можаха да бъдат изпълнени точно поради това, че освен бурите, валежите и ветровете, често се активираха и полигоните за борба с градушките, и се затваряше въздушното пространство, напомни командирът на 68-а бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев.

Въпреки тежките условия, около 50 процента от планираните дневни, нощни, учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове с различни парашути са изпълнени успешно. Повечето от летателните задачи на екипажите от ВВС на САЩ също са проведени. Със самолети С-130 те са летели в условия, при които не всеки ден имат възможност да извършват това там, където са дислоцирани. От българска страна участва самолет С-27J „Спартан”, но доста ограничено, поради допълнително възникнали задачи.

За първи път на съвместната подготовка „Тракийско лято 2018” е било формирование от Специалните сили на Македония. Воините им са записали по два парашутни скока и са получили български сертификати и въздухоплавателен знак.

Нови парашути тип „летящо крило“


Специалните сили получиха 70 нови парашута RA-1 тип „летящо крило” за бойно използване. Те, както и доставените през 2015 г. 380 парашута с кръгъл купол МС-6, са по програмата на САЩ FMF (Foreign military financing).

Поради това, че има малко закъснение от първоначалния график за доставката, предвидено е още през септември в 68-а бригада „Специални сили” да се организира съвместно с инструктори от САЩ курс за усвояване на новата парашутно-десантна система. Участниците първо ще преминат необходимата теория. По време на практическата част българските инструктори ще извършат скокове и ще им бъде даден допуск по парашутна подготовка за работа с тази система. След това нашите инструктори ще обучават личния състав на Специалните сили.

RA-1 е изключително съвременен парашут. Той е един от най-добрите десантни парашути в света, с него се скача с товар и въоръжение. След получените МС-6 с кръгъл купол и сегашните тип „летящо крило”, ние сме в пъти по-добре от това, което сме имали преди 3 години. И това са парашути в началото на своя ресурс и те ще бъдат използвани дълго време. С една такава система се работи по-спокойно, така че не може да се оплакваме по отношение на парашутно-десантното оборудване, с което разполагаме, отбеляза командирът на 68-а бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев.

Защо толкова са необходими RA-1 за Специалните сили? Да припомним, например, възможностите на германската многоцелева система SOC TW7-315, която бе приета у нас преди повече от 10 години. С този парашут „летящо крило” от височина 10 километра може да се прелети на разстояние 40-50 километра с пренасяне на товари с оборудване и въоръжение.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker