Никола Тензе: Борисов води двойна игра, българите не излизат на протести и защото медиите им са в това състояние

Pan.bg 15 авг 2018 | 19:34 views (1438) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Непрозрачният медиен пейзаж е една от причините защо - за разлика от Румъния, Полша или Унгария - българите рядко излизат на улиците, за да се противопставят на повредената им правораздавателна система, непрекъснатата корупция и повсеместното влияние на чуждестранни сили във външната политика."

Това казва Никола Тензе в коментара си за онлайн изданието EUobserver под заглавие "Колко дълго България ще гледа едновременно на Изток и на Запад?"

Авторът обяснява на читателите на брюкселското издание, че "неотдавна парламенът дебатира проектозакон, написан от спорния медиен магнат и политик Делян Пеевски, за повече прозрачност в собствеността на медии, но проектът не предвижда да се обявяват заеми, рекламни приходи и косвено финансиране от фондовете на ЕС, независимо от факта, че именно тези типове финансиране са основните източници на корупция и влияние в медийния сектор".

Тензе, който е председател на парижкия Център за изучаване и изследване на политически решения (Cerap), казва в началото, че първият мандат на България като председател на Съвета на ЕС не е бил "нито катастрофата, която някои анализатори предвиждаха, нито PR ударът, на който се надяваше София". Като отбелязва, че България не може да бъде винена за скромния напредък в ЕС за интегрирането на Западните Балкани, той все пак казва, че управляващите "могат да бъдат държани отговорни за непоследователната външна политика и трудното съобразяване с фундаментални принципи на ЕС".

"Както писах в началото на българското европредседателство, страната превърна в свой навик демонстрирането на достатъчно напредък, за да избягва санкции и критики, сполитащи други проблемни членове като Полша и Унгария. Но въпреки това България все още е под специален надзор от Брюксел 11 години след влизането ѝ в ЕС и за това си има основателни причини".

Авторът е участвал в международни мисии, включително в България, възпитаник е на елитни университети като École normale supérieure, Sciences-Po Paris и École nationale d’administration (ENA) и е бивш съветник на министъра на финансите на Франция. Тензе е бил и следовател в Одиторския съд и ръководител на отдел в Комисията за стратегическо планиране към кабинета на премиера на Франция.

Коментирайки кандидатурата на България за еврозоната, той казва - подобно на мнозина други - че страната формално отговаря на повечето критерии, но и произнася тежка присъда: "Крехкият банков сектор (четвъртата по големина банка на


България рухна през 2014 г.), липсата на прозрачност и масовата корупция правят интегрирането ѝ в еврозоната неприемливо висок риск".

Българската икономика продължава да е пълна с проблеми, продължава Тензе като цитира Световната банка: "Производителността трябва да расте с поне 4% годишно в следващите 25 години, за да догони България средното за ЕС ниво на доходи и така да се увеличи споделеният просперитет".

Следва изброяване на известни факти като "най-бедната в ЕС като БВП на глава от населението, но и най-корумпираната", "правораздаването е далеч от независимост и е неефективно в преследването на корумпирани официални лица", "корупцията е дълбоко вкоренена в българското общество - всеки пети пълнолетен българин казва, че е бил участник в корупционно плащане".

Тази безконтролна корупция и провалящо се правосъдие пречат на растежа на страната и отблъскват чуждестранните инвеститори, казва още авторът.

Въпреки изброените проблеми, все пак е късмет - и за България, и за останалите в ЕС - че тя е член на съюза, защото иначе нямаше да постигне напредъка от последните 10 години щеше да представлява по-голяма заплаха за сигурността на блока, смята Тензе.

Тук той предупреждава, че управляващите в София може да пропилеят добронамереното отношение на западните демокрация заради това, че играят двойна игра - "търсят интегриране в Европа, докато ухажват Москва и Пекин; твърдят, че работят за постигане целите на ЕС, но поставят на първо място собствените си интереси".

Пример за тази двойна игра е българският енергиен сектор, казва Тензе, който е бил председател на евроатлантическия Aspen Institute France и е хоноруван преподавател в Парижката школа за международни отношения (PSIA, Sciences-Po), в ENA и в Института за изследвания на националната отбрана.

"София обеща да либерализира енергийната си индустрия и да постигне целите на ЕС за чиста енергия, но в същото време продължава да субсидира същите електроцентрали на въглища, които ѝ пречат да реализира показателите на ЕС. Тя се опитва да реализира доста спорни енергийни проекти с Русия и Китай и търси помощта на Москва за рестартиране на ядрената централа "Белене", заплашвайки европейската енергийна сигурност, точно когато други страни членки се освобождават от зависимостта си от Москва."

Според него свидетелство за това, че управляващите правят завой към Москва и Пекин са опитите да бъдат ревизирани споразуменията със западни компании като AES ш ContourGlobal, "произвеждащи 20% от електроенергията на България на цени, които са само частица от това, което би струвала АЕЦ "Белене".

"Чуждестранни инвеститори говорят за враждебна към бизнеса среда като мотив да напуснат българския енергиен пазар. Последнитя пример е чешката CEZ. България няма прозрачен енергиен регулатор като тези в други страни от ЕС и това хвърля сянка върху способността му да поддържа свободен и честен енергиен пазар".

Тензе напомня, че България не е единствената държава, в която алчносттна на политиците позволява чужди държави да се месят в стратегически сектори като енергетиката.

"Но останалите от Европа има по-силни институции, които да балансира това влияние. Бойко Борисов се представя в българската политика като кандидатът, най-малко омърсен от растящото руско влияние и внимателно избягва ходове, които биха отчуждили останалите 27 членове на ЕС. В същото време, той направи множество отстъпки пред Москва - той лично се извини на Путин и пое отговорност за провала на проекта "Южен поток" и помага на Москва да планира алтернативи, а и скъса с европейските съюзници, отказвайки да изтегли дипломати от Москва след отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал. Колко дълго ЕС ще позволи на България за балансира по това тъничко въже?"

Никола Тензе е автор на три официални доклада за френското правителство, включително два за стратегия за международни отношения. Той има публикувани и 21 книги.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker