Никола Филчев за скандала с пребитата камериерка: От слуги не става магистрати!

Pan.bg 16 авг 2018 | 15:11 views (1849) commentaries(6)
img
blitz.bg


Австрийски турист брутално нападна българска камериерка в Златните пясъци, но отново се отърва със смешна глоба и ще се изниже безнаказано от страната ни, също като подивелия швед Ралф миналото лято. По този повод БЛИЦ потърси мнението на бившия главен прокурор Никола Филчев. Обвинител №1 каза тежките си и изпълнени с болка думи пред управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.

- Какво става г-н Филчев ? Миналата година пиян шведски турист преби камериерка на Слънчев бряг. Сега научаваме от медиите, че „подивял австрийски турист нокаутира камериерка на Златни пясъци”. И в двата случая съдът наложи глоба на нарушителите и те изчезнаха светкавично в родината си. А прокуратурата гледа някак си отвисоко на тези „дребни” случаи. Излиза че рецидивират не само пияните чужденци, но и нашата съдебна система – като им налага смешни наказания ?
- Първо да видим какви са фактите: Според информация от в- к- 24 часа от 15 август 2018 г.: „Инцидентът станал около 10 часа.Въпреки ранният час туристът бил видимо почерпен. Той вдигнал панаир в коридора на хотела, крещял по персонала, бил агресивен и в крайна сметка ударил зад врата една от камериерките и я съборил. Още преди да удари служителката, от администрацията били извикали полиция. Пристигналите на мястото полицаи закопчали агресивния австриец и го отвели в районното управление”.

А пострадалата Оксана Софрониева заявява пред в-к 24 часа, 15 август 2018: ”Обиждаше ме на английски. Казах няма проблеми, приключвам ей сега. Тогава той ме удари с юмрук в лицето и буквално излетях на земята, толкова силен беше удара”. Казаното се потвърждава и от видеозаписа, който е разпространен в мрежата.

При тези факти правилната квалификация на поведението на австриеца е, че е извършил две престъпления – първо, причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди по чл. 131, ал.1, т. 12 НК (който предвижда до три години лишаване от свобода) и второ, едро хулиганство по чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс (който предвижда до две години лишаване от свобода). Както изтъква Върховният съд в постановление № 2 от 1974 г. относно хулиганството, - хулиганските действия може да се


извършат в най-разнообразни форми, в т.ч. и нанасяне на телесна повреда. Няма никакви данни телесната повреда да е причинена при условията на неизбежна отбрана.

- А как са постъпили нашите правосъдни органи ?
- Прокурорът от Варненската районна прокуратура противозаконно е приел, че няма лека телесна повреда по хулигански подбуди и, че липсва престъплението хулиганство, - а е налице само дребно хулиганство по Указа за борба с дребното хулиганство.

А съдията от Варненския районен съд е определил твърде леко наказание на нарушителя, което е явно несправедливо. Указът предвижда алтернативно едно от двете наказания – задържане до 15 денонощия в МВР или глоба от 100 до 500 лева. Съдията е избрал по-леката алтернатива и то средния размер. - За сравнение в Германия глобата, която полицаите налагат за нарушение на реда, е хиляда евро. А ако случаят се разглежда от съда, наказанието е по-тежко.

Освен това съдията, когато разглежда преписката по УБДХ и установи, че има данни за престъпление, е длъжен да изпрати материалите на прокурора.

- Защо така постъпват нашите съдии и прокурори? Страхуват ли се да приложат закона или не го познават ? Или пък просто ги тегли да се подмазват на чужденците?
- Не познавам конкретния прокурор и съдията в случая. Но по принцип ще кажа на по-младите колеги, че ако имат склонност да обслужват частни интереси, трябва да напуснат съдебната система и да минат в сферата на обслужването, където е призванието им. Съдиите, прокурорите и следователите служат на обществото, на публичния интерес. Те защитават правата на гражданите от престъпни посегателства, като изпълняват закона – чл. 1 от Наказателния кодекс. Тази работа е тежка - в защита на обществения интерес магистратите печелят много лични врагове и неприятности. Затова и те получават най-високите заплати у нас.

Магистратите трябва да имат куража да устоят на незаконния натиск на изпълнителната власт, на административните си ръководители, на партиите и олигарсите, да устоят на натиска на парите от престъпния свят и т.н. Правосъдието е служба на обществото, а не на личния си интерес. В противен случай правосъдието се превръща в един печеливш бизнес и нищо повече. От прислужник не става съдия, прокурор и следовател (разследващ полицай).

Психологията на слугата е „мачкай по-долу стоящите и ближи задника на по-горе стоящите”. Да не дава господ да попадне човек в ръцете на такъв „магистрат”. Той може да направи така че, да съжаляваш, че си се родил. Особено пък, ако си волнодумец и критикуваш властта. Но нали основният принцип на човешкото общество е, че хората са равни и всички (дори и обикновените хора) се защитават еднакво от закона?

- Има ли външна намеса върху съдебните органи в случая?
- Сигурен съм че има. В такива случаи се уведомява нашето Министерство на външните работи и съответното чуждо посолство. Посланикът се обажда на когото трябва. А последният знае какво да направи, че да станат съдиите и прокурорите по-сговорчиви. Това е част от умението да управляваш. Крайният резултат го виждате – несправедливо и незаконно решение, което уврежда интересите на пострадалата, накърнява обществения интерес и унижава националното достойнство на българите.

Чудя се, къде са кресливите правозащитни организации, високоплатения ни омбудсман, професионалните организации на съдиите, прокурорите и т.н. Но преди това има редица законно уредени механизми за търсене на отговорност от съдиите и прокурорите, които са нарушили закона – Инспекторат на Висшия съдебен съвет, административни ръководители на съда и прокуратурата, инспекторат на Министъра на правосъдието и т.н. Вероятно всички „ваканцуват”…

- Излиза че само служителите на МВР са действали правилно?
- Точно така. Полицаите са действали перфектно и точно са изпълнили задълженията си по закон. Те са поели отговорност, задържали са нарушителя (въпреки че е чужденец) за 24 часа и са докладвали за произшествието на прокурора, а след това и на съда. В този случай полицаите единствено са имали кураж да изпълнят закона. И с това засрамиха съдиите и прокурорите, които обикновено ги гледат отвисоко.

- Защо някои западноевропейци си позволяват да се държат толкова лошо в България?
- Ясно защо. Те са първо качество хора, а ние източноевропейците – второ качество. Тяхното самочувствие идва от парите им. А тези пари са заграбени през вековете с огън и меч от други народи – с насилие и измама.

- Но все пак евроатлантическите ценности днес…
- Стана ясно, че така наречените евроатлантически ценности са алкохолизъм, наркомания, проституция и педерастия. Особено след ужасните болки от ишиас на захиления наш евроатлантически вожд и учител почитаемия г-н Юнкер.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  бай Пердах 16 авг 2018, 15:29
   
  11
   
  1

  " За сравнение в Германия глобата, която полицаите налагат за нарушение на реда, е хиляда евро. А ако случаят се разглежда от съда, наказанието е по-тежко." Пак питам: Защо след като Бългерията ограбена и нещастна е в ЕС,не важат същите закони на ЕС? Ако аз бях собственик на хотела в който е пребита камериерката, този австриец щях да го смеля от бой! Да върви на майната си да се оплаква.

 2. #2
  Borei 16 авг 2018, 18:39
   
  4
   
  0

  "- Защо някои западноевропейци си позволяват да се държат толкова лошо в България?
  - Ясно защо. Те са първо качество хора, а ние източноевропейците – второ качество."

  Това никъде не го пише! Ако ние сме със смачкано самочувствие, сами се признаваме 2-ро качество и онези наглеят!

  Съдиите ако са го пуснали, то на плажа или вечер могат да го намерят "нашите" или руснаци, украинци и да го сцепят от бой това копеле!

  Щом няма държава, има саморазправа, докато органите на властта не започнат да действат както трябва!
  Пиян бил? И какво от това? Защо не е скочил тогава от 5-я етаж, ами издевателства над беззащитни жени?
  Действително трябва да се пребие от бой, за да не се сети повече никога да идва в нашата страна!

 3. #3
  истина е 16 авг 2018, 22:23
   
  1
   
  4

  Прочетете епикризата на тоя от 4-ти км!

 4. #4
  На Филчев ... 17 авг 2018, 00:04
   
  2
   
  4

  … му станало ясно, че "евроатлантически ценности са алкохолизъм, наркомания, проституция и педерастия" ?! Този човек е удрян по главата, занимавайки се с бокс в миналото си. Да не коментирам пък мисълта му "... ближи задника на по-горе стоящите".

 5. #5
  Borei 17 авг 2018, 03:49
   
  3
   
  0

  Отговор на коментар: #4

  Напротив, точно това са една част от тези прословути "ценности" на сащиянската система, която господства и у нас!


  „мачкай по-долу стоящите и ближи задника на по-горе стоящите”.

  "Стана ясно, че така наречените евроатлантически ценности са алкохолизъм, наркомания, проституция и педерастия."

  Други такива "ценности" на тяхната система са:

  Прееби другарчето си и му вземи всичко, каквото можеш!
  Нападай чужди страни, унищожавай и граби!
  Организирай Майдани, граждански войни и революции, с които ще успееш да поробиш тези страни
  Признавай само твоето право, другите страни по света са нищо и техните представи за живота, ценностна система и юридически права нес струват и 5 стотинки
  Ако ти убиеш стотици, хиляди и милиони хора по света, не е проблем и е морално оправдано, когато е за благото на твоята страна
  Дълбокият егоизъм в личните и обществени отношения е тяхната основа на живота
  Светът трябва да се управлява със силата на оръжието

  и подобни такива ...
  С тази разлика, че ние сме от страната на робите и за това не всички от тези ценности са приложими за нас, понеже сме техни потърпевши!!!

 6. #6
  НИКОЛЕТА ЛОЗАНОВА 18 авг 2018, 14:33
   
  0
   
  0

  Филчеф, бог си брато ! Ша ти бутна...

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker