Денят на спасението: Има такива хора!

Pan.bg 18 авг 2018 | 11:31 views (460) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР РОСИЦА ЦОНЕВА

За 14-та година воят на сирени пред Паметника на загиналите медицински чинове пред ВМА отбеляза Деня на спасението. С минута мълчание беше отдадена почит и признателност пред подвига на над 130-те лекари и медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, пожертвали себе си, за да спасят живота на хора в беда.
Денят е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на ВМА и със съдействието на МЗ, БЛС, БЧК и синдикатите. А през 2012-а МС обявява 15 август за Ден на спасението.
Церемонията уважиха началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, вицепремиерът Валери Симеонов, зам.-министрите – на МО Атанас Запрянов, на МЗ д-р Бойко Пенков и на МВР Стефан Балабанов, секретарят по сигурност и отбрана на президента Стефан Янев, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, директорите на болниците „Пирогов” проф. Асен Балтов и на „Александровска” доц. Костадин Ангелов, представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, БЧК, синдикатите, медицински специалисти от ВМА и граждани.
„Нека бъде вечна паметта на д-р Стефан Черкезов и на всички българи, загинали при спасяване на живот!”, призова д-р Тотко Найденов, като напомни за този ден през 1963-а г., когато 26-годишният лекар на с. Стрелец, Великотърновско, изнася от горящ автобус 47 души и загива от получените изгаряния.
Венци и цветя от официалните институции отрупаха в памет на саможертвата на загиналите Паметника на загиналите медицински чинове…
Специално за в. “Българска армия“ своя позиция, отвъд официалните думи, споделиха част от присъстващите.

Бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски:

image

Този ден е специален за ВМА, защото и сега медиците непрекъснато спасяват живот при екстремални условия. При катастрофата край село Микре м. г., екипи на ВМА транспортираха най-тежко ранените. Тогава и травмите им бяха толкова сериозни, а метеорологичните условия – сложни, че спасителната операция бе като в реална военна обстановка. Нашите млади колеги – анестезиолози обаче се справиха и докараха ранените живи. А след това всички пострадали бяха изписани благополучно от болницата – някои след редица операции и месеци лечение.
И в момента имаме
3 мисии в чужбина – в Афганистан, Босна и Херцеговина и Мали, при които всеки ден се спасява живот. И ежедневната работа в Спешното ни отделение е посветена на това. А, за съжаление, в последните 5 г. имаме 2 случая на колеги, загинали по време на дежурства. Нашата професия е изключително стресова заради отговорните решения, които трябва да се вземат.

Гл.комисар Николай Николов:

На 15 август ние с колегите от Българската армия, с бригаден генерал проф.Мутафчийски и екипа на ВМА отдаваме почит на медиците, загинали, за да спасят друг човешки живот. Имаме и в историята на нашата служба – 97 загинали за 140-годишната й история, но не всички пряко са спасявали друг човешки живот, а в борбата с огнената стихия и бедствията в страната. Подкрепяме традицията и знакът е към хората, които сега са на професионалния си пост като медици и най-вече военните лекари. Обществото ни трябва да знае и помни този ден.

Славита Джамбазова, зам.-генерален директор на БЧК:

Този ден е памет за хората, които и в невоенно време са направили това, което правят други, когато Отечеството е в опасност. Важен е всеки човешки живот и затова хората трябва да са готови да помагат на други да бъдат спасени. Бихме искали нашите спасители да останат живи, но когато се налага, те са били готови в името на друг човешки живот да жертват собствения си.

Чавдар Христов, вицепрезидент
на КНСБ:


Заслужава си в човешки план да се коментира такъв празник, уникален за страната ни, а и за Европа. Отдаването на почит към загиналите при спасяване на човешки живот е хуманно, морално и стойностно. Затова Денят на спасението демонстрира и волята да се почита и популяризира подобно поведение. Защото се нуждаем от такъв пример за всеотдайност и готовност да посрещнеш съдбата в труден момент, когато осънаваш, че спасявайки човешки живот, можеш да загубиш своя.

Проф. Асен Балтов:

Почитаме хора, отдали живота си на медицината и някои – загинали в изпълнение на служебното си задължение. Мнозина, известни и неизвестни, като д-р Черкезов, са повторили подвига му. Във фамилната ни история е примерът на моя прадядо д-р Алекси Христов, лекувал сръбски пленници при епидемията от петнист тиф през 1912-13 г. И макар да е сред управителите на Александровска болница, не изпраща младите си колеги, а като доброволец сам заминава във военнопленническия лагер… Всъщност реално и сега колегите ми всеки ден спасяват човешки живот и понякога наистина забравят собствения си.

Любомир Каракановски, гл.експерт БЧК:

Вече е традиция да отбелязваме подвига на отдалите живота си, за да поддържат здравето и живота на другите. С опита си от армията и ВС като бивш служител на ГЩ, сега – Щаб на отбраната, и полковник от резерва, вече над 10 г. работя в БЧК, най-голямата доброволческа организация у нас. Подготовката ми на военен много ми е помагала. А БЧК в последните години заедно с военните са на първа линия при природни бедствия и аварии, при справяне с миграционния натиск.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker