Близо половината от руснаците не знаят за инвазията в Чехословакия през 1968 г.

Pan.bg 19 авг 2018 | 17:00 views (562) commentaries(3)
img
news.bg


Близо половината от руснаците не знаят за инвазията в Чехословакия през 1968 г.

Повече от 1/3 от руснаците заявяват, че Съветският съюз е постъпил правилно с интервенцията си в Чехословакия през 1968 г. Близо половината от населението отбелязва, че нищо не знае за инвазията.

Това показва ново социологическо проучване във връзка 50 г. от Пражката пролет, пише "Гардиън".

Данните от проучването отразяват връщането на "пропагандата от ерата на Брежнев, стереотипите от съветския период", коментира социологът Лев Гудков, директор на Центъра "Левада".

Резултатите от проучването ще бъдат публикувани в понеделник, но британското издание се е сдобило с тях предварително.

Повече от 1/5 от руснаците винят "подривни действия на западни държави" за разделяне на комунистическия блок във връзка с чехословашка програма за либерализация, която завърши с организирана от Москва инвазия в държавата.

Интервенцията се разглежда като преломен момент в съветския завет в Европа, но организираната за понеделник годишнина като цяло ще бъде пренебрегната в Русия, където политиците и телевизиите мълчат по темата.

Властите не искат да обръщат внимание на годишнината, коментира Андрей Колесников от Московския център "Карнеги".

В Русия, където комунистическият завет предимно се свързва с победата над нацистка Германия през Втората световна война и със статута на суперсила, се връща носталгията по Съветския съюз. Но наблюдатели отбелязват, че някои важни моменти от съветското минало са забравени или се тълкуват през призмата на конспиративната теория.

През нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. войски от Варшавския договор започват нахлуване в Чехословакия с танкове за прекратяване на кампания за либерални реформи, наречена "социализъм с човешко лице". Реформаторът Александър Дубчек е свален. Интервенцията води до остро осъждане от Запада и разделение сред някои западни комунистически партии. При нахлуването загиват повече от 80 души, повечето от огнестрелни рани, според вътрешен доклад, който е публикуван в Чехословакия 20 г. по-късно.

"Тези събития са изтласкани от обществената памет", смята Гудков.

Проучването показва още, че около 36% от руснаците са на мнение, че Съветският съюз сигурно или най-вероятно е "действал правилно" с изпращането на войски. Други 45 на сто се затрудняват да отговорят дали Съветският съюз е действал правилно или не - увеличение от 34% през 2003 г.

Само 10% от 18 до 35-годишна възраст заявяват, че знаят за Пражката пролет.

"Младите хора не знаят и не искат
да знаят какво се е случило", убеден е Гудков.

Новите социологически резултати отразяват обществените реакции по отношение на руските геополитически реалности, такива като анексирането на Крим през 2014 г., продължи той.

"Мисля, че това е проявление на масовата аморалност на голяма сила, което се е превърнало в основата на възраждането на руския империализъм при Путин и подкрепата за анексирането на Крим", обобщи социологът.

Около ¼ от руснаците заявяват, че са чували за осемте протеста, които са проведени като демонстрация на Червения площад през 1968 г. срещу инвазията. Тогава демонстрантите носят лозунги като "Ние губим най-добрите си приятели" и "За нашата и вашата свобода". По-късно протестиращите са прекарали години в лагери или в психиатрията.

От изследването става ясно още, че 21% от респондентите винят западен заговор за събитията през 1968 г., а 23% винят опит за преврат на антисъветски лидери в Чехословакия. Само 18% от руснаците го определят като "бунт срещу режим, установен от Съветския съюз" в сравнение с 31 на сто през 2008 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Ганьо Сомов 19 авг 2018, 17:37
   
  2
   
  2

  Класическа фалшива информация от блатото.Припяват им за по 30 сребърника и Петата колона в Русия.

 2. #2
  Ради Панайотов, Шумен 21 авг 2018, 01:21
   
  1
   
  0

  Да, думата за оценка е дадена на човек от Петата колона - от американския център "Карнеги". Същата свенлива, уклончива, хлъзгава и по съвременно му политкоректна оценка прави и генерал Тотомиров в интервю, поместено в съседство на този сайт. Защо не каже, че откъм Западна Германия на чехословашката граница беше разгърнат цял фронт с танкове, самолети и всякаква военна техника и войски на НАТО, готови да нахлуят, ако не беше проведена тази операция за отпор. Западът успя да ерозира Унгария, Чехословакия, Полша, Югославия и беше готов 20 години по-рано да извърши това, което продължава да прави и днес - настъпление по всички азимути без никакви ограничения. Но така е: когато се откажеш от идеологията си, ставаш жертва на този, който отстоява своята водеща идея. И никой сега не коментира, че НАТО с години предхожда Варшавския договор и в днешно време като победител може безнаказано да тълкува събитията в своя полза. Да видим след време дали ще се намерят НАТО-вски генерали, които да признаят, че цялата им доктрина и действия са безкрайно сбъркани.

 3. #3
  Ради Панайотов, Шумен 21 авг 2018, 17:09
   
  1
   
  0

  Ако ставаше въпрос за разпръскването на някакви демонстрации като в градинката пред "Кристал", щеше ли да се наложи да се наложи сформирането и разполагането на:

  20 август - Готова е войскова групировка с обща численост 500 хиляди души (първи ешелон 250 000) и 5000 танка. Групировката се състои от три фронта - Прикарпатски, Централен и Южен фронт, формирани от съветските войски в Източна Европа и западните военни окръзи на СССР и от източногермански, полски, унгарски и български съединения и части, придадени към съветските фронтове или армии. Съветските войски са около две трети от състава на групировката. Главнокомандващ групировката е армейски генерал И.Г. Павловски - главнокомандващ съветските сухопътни войски, а фронтовете се командват от командващите Групата съветски войски в Германия, Прикарпатския военен окръг и Южната група войски в Унгария. Българският 12-и мотострелкови полк е включен в състава на съветската 38-а общовойскова армия от Прикарпатския фронт, а 22-и мотострелкови полк е подчинен на 20-а общовойскова армия (от Групата съветски войски в Германия) в състава на Централния фронт. Към 26 август окупационните сили са 27 дивизии, от които 12 танкови, 13 мотострелкови и 2 десантни и една съветска авиационна армия.

  Нека сега НАТО-вци да ни кажат какво е имало от другата страна.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker