Два милиарда души по света живеят в бедност, сочи доклад

Pan.bg 19 авг 2018 | 17:22 views (396) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


В Сирия за миналата година 13,7 милиона души са се нуждаели от помощ, страната за пета поредна година е най-големият получател на хуманитарна помощ

Два милиарда души живеят в бедност по света, а други 75 милиона са в изключителна бедност и се борят за оцеляването си, сочи Доклада за глобална хуманитарна подкрепа 2018 (GHAR2018), информира БНР.

Погледът върху положението на безпомощните хора, страдащи от глад, суша, сблъсъци и природни бедствия, излиза за Световния ден на хуманитарната помощ, отбелязан всяка година на 19 август.

Според Доклада за глобалната хуманитарна помощ за 2018 г. най-малко 201 милиона души в 134 държави са се нуждаели от хуманитарна помощ, за да оцелеят през 2017 г.

20,7 милиона души в Йемен са били в нужда, следвани от гражданската война в Сирия, където 13,7 милиона души са се нуждаели от помощ. Приютявайки 3,5 милиона сирийци, Турция е на трето място в списъка с 12,8 милиона души, които се нуждаят от хуманитарна помощ.

В списъка са споменати също така Етиопия, Ирак, Нигерия, Демократична република Конго, Южен Судан, Афганистан, Сомалия, Кения, Хаити, Малави, Колумбия, Судан, Чад, Зимбабве, Мали, Украйна, Камерун, Ливан, Пакистан, Бурунди, Йордания, Централна Африка Републиката, Уганда, Нигер, Палестина, Мозамбик, Мадагаскар, Либия, Ангола, Бангладеш, Шри Ланка, Непал и Мианмар.

Етиопия, Нигер, Пакистан, Сомалия, Южен Судан и Судан са изправени едновременно пред три вида кризи - конфликти, природни бедствия и принудителни изселвания.Два милиарда души получават по-малко от 3,2 долара на ден.

Изключително бедните хора, чиято цифра е 753 милиона, оцеляват с по-малко от 1,9 долара дневно.

Докладът също така споменава, че броят на насилствено разселените лица по целия свят се е увеличил с 2,9 милиона през 2017 г. в сравнение с цифрата от предходната година, като общият им брой е достигнал 68,5 милиона.

В доклада се казва, че 60% от всички помощи са отишли в 10 държави през 2017 г., 14% от които са изпратени в Сирия, която е най-големият получател. Йемен получава 8 процента. Сирия е най-големият получател на хуманитарна помощ за пета поредна година.

Гърция и Турция са сред 10-те най-големи получатели на хуманитарна помощ за първи път поради незаконните мигранти.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker