Warning: getimagesize(http://s01.webvariant.com/imagebank/cache/151115061407-660x371.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа: Русия и НАТО започнаха игра със смъртта

Pan.bg 10 сеп 2018 | 06:55 views (2082) commentaries(4)
img http://pogled.info/svetoven/bivshiyat-glavnokomandvasht-na-silite-na-nato-v-evropa-rusiya-i-nato-zapochnaha-igra-sas-smartta.97414
/Поглед.инфо/ Мащабните военни учения на НАТО, а също така на Русия и на Китай, трябва да покажат, че и двете страни са готови за война, пише бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа Джеймс Ставридис в своя статия за Bloomberg. При това Ставридис призовава да не се забравя, че тези учения са „игра със смъртта“.

В близките няколко седмици и Русия, и НАТО ще проведат мащабни военни учения с ясно послание: „ние сме готови за война“ пише бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа Джеймс Ставридис в своя статия за Bloomberg.

В частност става дума за руските военни учения „Изток 2018“, участие в които ще приемат около 300 хил. руски, а също хиляди китайски военни. При това за автора на статията е очевидно посланието на военните учения на Запада: Русия и Китай могат съвместно да противостоят на НАТО на Изток или на САЩ в Тихоокеанския регион.

На свой ред Северноатлантическият алианс провежда собствените си учения Trident Junction 2018, които обединяват 40 хил. военни от всичките 29 страни-членки на НАТО. Авторът подчертава, че ученията ще станат отличен „отпуск“ за Обединената оперативна група за повишена готовност „Острие на копие“. Тази предна бригада може да бъде разположена бързо в Прибалтийските държави, за да може за няколко дни да даде отпор на руското нахлуване. Особено е забележимо това, че в ученията ще участват две страни, които не са членове на НАТО – Финландия и Швеция. В Русия се опасяват, че страните могат да нагледат възможността да влязат в Алианса, във връзка това тяхното участие в маневрите само ще налее масло в огъня.

При това Ставридис обръща внимание на четири важни аспекта, свързани с ученията.

На първо място и двете страни така се опитват да предадат определени съобщения д гражданите, в случая с Русия и до страните-членки, в случая с НАТО. Така руските военни учения се стремят да демонстрират мощта и професионализма на въоръжените сили на страната. В основата на това, според Ставридис, лежи патриотизмът и гордостта, появили се в резултат на „нахлуването на територията на Украйна и завземането на Крим“. И ученията целят да покажат на населението на страната, че Русия е способна да запази всичко, което е постигнала.

На свой ред посланието на НАТО
е насочено към съседните на Русия страни като Естония, Латвия, Литва, Полша и Норвегия, а също така към партньорите на Алианса Швеция и Финландия. То се заключва в това, че на НАТО може да се има доверие, Алиансът може и иска да се сражава в случай на нужда.

На второ място става дума за „специфичната“ роля на Китай. Ставридис напомня, че първоначално ученията целят да станат сдържащ фактор не на НАТО, а именно на Китай. Това е свързано с факта, че Китай, със своето милиардно население и необходимостта на укрепва внимание, обръща внимание на обширната и богата на природни ресурси територия на Сибир. Въпреки това, растящият национализъм на Си Дзинпин и недоволството от търговската политика тласкат Китай в обятията на Русия. На свой ред във връзка с влошаващите се отношения със Запада, Русия се стреми да укрепи връзката с Китай. Авторът отбелязва, че въпросното партньорство е временно явление.

Освен това, подобни военни учения имат голямо значение за повишаването на бойната ефективност на въоръжените сили на практика. Така, ученията Trident Junction 2018 ще позволят на Канада и на европейските съюзници да проработят военното взаимодействие по редица фронтове, смята Ставридис.

Освен това има още една важна особеност, на която адмиралът в оставка обръща внимание. Той сочи, че и двете страни ще проведат военните учения по вода. Ученията на НАТО ще бъдат оглавени от адмирал Джеймс Фрого, който в условията на настоящите отношения между Русия и САЩ придава особено значение на военноморските операции.

При това добрата новина за САЩ е, че въоръжените сили на НАТО ще могат да повишат равнището на взаимодействие. Лошата новина е, че руските и китайските ще направят същото. САЩ провеждат ученията с надеждата, че те ще станат сдържащ фактор против съществените „тенденции към авантюризъм“.

„Но ние не трябва да се залъгваме: тези „игри“ са със смъртта“, предупреждава Джеймс Ставридис в Bloomberg.

Превод: Поглед.инфо

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Bloomberg, САЩ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Borei 10 сеп 2018, 12:03
   
  11
   
  5

  Ами да, това е "играта на смъртта"!

  Русия и Китай са в състояние и цял свят да смачкат, но ако не ги предизвикват, няма да го направят! Те искат да си останат независими и за това се обединиха!

  Натото е опасността в света днес! Заради дебили, като британците, които си измислят всякакви глупости, можем да отидем в ТСВ!
  Заради сащиянците, които искат непременно да вземат целият или част от нефта на Сирия и на всяка цена защитават терористите (техни наемници там), също може да се стигне до ТСВ!
  Заради огромно желание на ФАЩ да контролират и китайците и Южно-китайското море също може да се стигне до ТСВ...
  Заради Запада, който притиска Русия до стената със санкции и всякакви обвинения, арестуват руснаци без никакви причини по света, рано или късно в Русия може да дойде по-строг президент на власт и да отговорят военно на глупостите и това, че ги притискат до стената! Излиза, че си въоръжен до зъби и с един замах можеш да ги смачкаш тези лайнари, но да ги търпиш още? Какъв е смисълът, когато "Авангардите" без проблем стигат до Бялата колиба за 15 мин. само а до Британията за 3? И тези ще мирант най-после??? А започне ли да гладува руският народ днес пак, заради тези дебили, НЯМА ДА СВАЛЯТ ПУТИН И НЯМА ДА ПРАВЯТ МАЙДАНИ. А МОГАТ ДА УНИЩОЖАТ ФАШИСТИТЕ и като страничен ефект и цял свят!!!!

  Започне ли се обаче конвенционална война, Русия - Нато, няма значение къде (в Европа, в Сирия...), то опасността да прерасне в катастрофална ТСВ нараства експоненциално и това идиотите в Британия и САЩ трябва да разберат!!!

  Китай също не са глупаци. Те вече знаят, че падне ли Русия на англо-саксонската мафия, те са следващите. За това е по-добре заедно да противостоят на ЗЛОТО!!!

  "...На свой ред посланието на НАТО е насочено към съседните на Русия страни като Естония, Латвия, Литва, Полша и Норвегия, а също така към партньорите на Алианса Швеция и Финландия. То се заключва в това, че на НАТО може да се има доверие, Алиансът може и иска да се сражава в случай на нужда...."

  Какво "доверие" може да се има на Натото, когато започне ли да губи Русия войната с тях, то "Периметъра" сам без участието на хора, на армия и т.н.. ще унищожи цял свят? За каква "защита" говорят тогава тези неадекватници???

  Но вижте и за конвенционална война в Европа, какво мислят даже сащиянците за възможностите само на Русия, без Китай:  По-добре европейците да разберат, че Русия са ни съседи и да се откажат от "защитата" на безмозъчните ФАЩ-иянци! Те могат само да ни затрият с глупавите си игри и неадекватност!

  Трябва да се договаряме и с Русия можем! Вече няма друг вариант! Или ТСВ или преговори!

 2. #2
  ЛОШО КУЧЕ 12 сеп 2018, 21:12
   
  3
   
  2

  Щом трябва, закопайте пиндостан и шибаното НАТО.

 3. #3
  Дарина 15 сеп 2018, 18:08
   
  1
   
  0

  Ако не закачате Русия и Китай- те няма да тръгнат към война. Русия винаги е започвала война, защото някой нахлува в нейна територия.Китай също и икономически и военно ще се обедини с Русия, защото като държава са оцелели над 7000 години. НАТО, представлявано от САЩ са държава на 250 години- каква история имат зад гърба си- освен, че още със създаване на САЩ са изтребвали- първо индианците, а после помежду си, а след това вечно са в чужди територии, вечно в чужди държави се месят. ТОВА Е АГРЕСИЯ А Полша, Литва и другите да видят какво става с Унгария и като искат да вярват на САЩ и на НАТО.Но като започне война, или като ги заробят окончателно - спасение няма да има САЩ=НАТО=АГРЕСИЯ

 4. #4
  bati 15 сеп 2018, 20:49
   
  0
   
  0

  Преди да прелее с глупости, този хубостник да даде отговор на следния въпрос:
  До чии граници се провежда натовското учение и до чии граници „Изток 2018“?
  Накратко: ако ни си бият п..ките от границите на Русия и Китай, подразбира се, че други ще им ги бият.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker