Звездният час на Джон Болтън

Pan.bg 13 сеп 2018 | 06:05 views (470) commentaries(0)
img
http://pogled.info/svetoven/amerika/zvezdniyat-chas-na-dzhon-boltan.97464


Малек Дудаков


/Поглед.инфо/ Настъпи звездният час на Джон Болтън – съветникът по националната сигурност на Белия дом и един от най-влиятелните американски дипломати. Той е работил и в администрацията на Джордж Буш-страши, и в екипа на Буш-младши, но никога по-рано не е имал такива лостове на властта, както сега. Болтън е един от онези хора, в мнението на които се вслушва Доналд Тръмп.

Той има възможност да разработва нови външнополитически инициативи, да ги представя в Белия дом и след това да ги реализира в живота. Ако много други дипломати в президентската администрация – държавният секретар Майк Помпео, посланикът на САЩ при ООН Ники Хейли най-често изпълняват решенията на Тръмп, то Болтън се занимава на първо място с изработването на стратегията за водене на външната политика. Важността на тази работа е сложно да не бъде надценена – както е сложно да бъде намерен друг член на кабинета на Тръмп, който има такова влияние върху президента, както Болтън.

Подобна позиция позволява на Болтън най-накрая да се занимава с това, за което отдавна е мечтал: да постулира своите възгледи на „ястреб“ от името на американското правителство. Буквално тези дни Болтън обяви за две инициативи на Белия дом. Президентската администрация ще закрие посолството на „Организацията за освобождения на Палестина“ (PLO) във Вашингтон. Създадена през 1964 година, тя е една от структурите, представяща Палестинската автономия на международната арена. По палестински мерки PLO се счита за доста умерена – тя даже призна правото на Израел на съществуване. Причината за закриването на посолството е: администрацията на Тръмп е недоволна от позицията на палестинските власти и не счита за правилно да запази днешното статукво. Не толкова отдавна Белият дом замрази повече от 300 милиона долара, които американското правителство ежегодно предоставяше като хуманитарна помощ на Палестина. Болтън подчерта, че връщането на дипломатическите отношения с Палестинската автономия е възможно само в случай, че нейните власти се върнат на масата на преговорите с правителството на Израел.

Освен това, съветникът по националната сигурност съобщи за намерението на Белия дом да излезе от съглашението за работата на Международния наказателен съд (ICC) в Хага. Този съд сега разглежда няколко дела с обвинения по адрес на американски войници за убийството на мирни граждани в Афганистан.
Болтън заяви, че дейността на ICC нарушава американския суверенитет и неговите постановления не трябва да се признават на територията на САЩ. Разглежданите там наказателни дела по думите на Болтън нямат никакви основания. Трябва да се отбележи, че Болтън през 2002 година, работейки в ООН опонира на приемането на съглашението за създаване на ICC. Сега, най-накрая получава възможност да изведе САЩ изпод юрисдикцията на съда.

Вероятно като идеал Болтън би се стремил и към пълно излизане на САЩ от състава на ООН и всички международни организации, действащи под нейната егида. Както и много членове на кабинета на Тръмп, Болтън вижда запазването на американския суверенитет от глобалистките начинания като една от най-важните задачи на днешната администрация. Но ако е крайно сложно да бъдат постигнати такива цели, то да се излезе от договора за ICC е много просто. За това ще бъде достатъчен само един президентски указ. Предполагам, че текстът на такъв указ ще се появи в открит достъп много скоро.

Превод: М.Желязкова

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Глобальная авантюра
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker