Полковник д-р Антон Манчев: Уникално е да работиш с нещо, с което друг не може

Pan.bg 14 сеп 2018 | 13:00 views (654) commentaries(0)
img
Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР АНДРЕЙ РАНГЕЛОВ

– Г-н полковник, с какви основни постижения Инженерните войски посрещнаха 140-годишнината си?
– Основното постижение е, че с достойнство и чест изпълняваме задачите по инженерното осигуряване, произтичащи от трите мисии на Въоръжените сили.
Навсякъде, където участват инженерните специалисти, те изпълняват качествено и в срок поставените задачи. Така беше и при строителството на инженерното възпрепятстващо съоръжение на българско-турската граница, така е и при постоянните участия в обезвреждане на невзривени бойни припаси, ликвидирането на последствията от бедствия и аварии – наводнения, снеговалежи и т. н.

– Как оценявате представянето на инженерните формирования у нас и в чужбина?
– По време на мисиите в Косово, Босна и Херцеговина нашите войници построиха много пътища, къщи и населението беше изключително доволно. Никога не е имало инженерни специалисти, за които да се говори с лошо. Неслучайно такива бяха и констатациите на нашите съюзници от НАТО. Подготовката на офицерския, сержантския и войнишкия състав е на много добро ниво.

– Какво е кадровото състояние на инженерните формирования? Има ли достатъчно кандидати за служба?
– За войнишкия състав – сме окомплектовани, което е учудващо, но може би тези специалности са твърде интересни. С войниците нямаме проблем – нито в Пловдив, нито в основното ни поделение в Белене. Проблемът е с младшия офицерски състав. Може би защото има други възможности за реализация, а може би и защото инженерната професия винаги е тежка. Устройването на минни полета, прокарването на пътища, строителството на мостове са трудни и отговорни дейности. И много често се случва така, че някои офицери със солидната си инженерна подготовка се насочват към по-леките места за служба.

– Какво може да се направи, за да може повече млади хора да се посветят професионално на Инженерните войски?
– Основното е придобиването на нова техника. Новата техника дава самочувствие на младия човек, че работи с нещо уникално. Заплатата е едната страна на въпроса. Но сред младите момчета има мнозина, които не идват заради възнаграждението. Военните никога не са били богати. Обаче армията винаги е била в челото на модернизацията на едно общество. В някои страни тя и сега е там – например в САЩ и други държави. Неслучайно основната част от разработките, които се внедравят в целия ни живот, минават първо през армията. Това
е навсякъде – и в ракетостроенето, и при самолетите и танковете. А сега в България просто това го няма и поради това пада малко самочувствието на тези момчета. Ако сега по проекта на Сухопътните войски се вземат съвременни инженерни машини, всеки ще каже – ето, аз съм на тази машина, обучил съм се, няма кой друг да работи на тази машина, ние сме двама, ние сме само петима човека, които можем да работим… Мисля, че това е разковничето за войнишкия състав – тази уникалност да работиш с нещо, с което друг не може.

– Очаквате ли по проекта за нова бойна машина на Сухопътните войски в инженерните формирования да постъпи такава модерна специализирана техника?
– Очаквам. В проекта за придобиване на нови бронирани бойни машини за СВ са включени и 4 вида инженерни машини. Първият е за инженерно разузнаване, вторият – за EOD и IEDD дейности, третият е за откриване на мини/невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства (ИВУ), а четвъртият вид е за дистанционно прочистване на пътищата от взривни боеприпаси. Очакваме, но какво ще стане, е рано да се каже. Проблемът е, че са много скъпи. Всички знаят, че са нужни. Обаче нещата се усложняват, когато пък сложиш на кантара, че за стойността на някои от тези машини може да се вземат няколко машини за пехотата. Базовите машини трябва да бъдат защитени. Някои от тях са на предния край, в челото на колоната. Затова трябва да са защитени като танковете и бойните машини. А същевременно трябва да има и много електроника в тях, за да могат да си вършат работата.

image

– Кои са основните посоки на развитието на войските през следващите години?
– Основното за Инженерните формирования трябва да бъде превъоръжаването, при това колкото се може по-бързо. Това от своя страна ще доведе до повишаване на интереса към военната служба и в частност към професията на инженерните специалисти. Другото е да се окомплектоват инженерните формирования с офицери. Възможност за това дават направените нормативни промени, съгласно които бъдещите лейтенанти ще могат да се обучават по три начина. Първият е както досега в Националния военен университет за 5 г. Вторият начин е войниците, които са на служба и имат висше образование в направление, което има подобно във военния университет, да се обучават една година и да станат лейтенанти. Те обаче няма да придобиват магистърска степен по „Военно дело” и след това няма да могат да кандидатстват във Военна академия и ще стигат до звание капитан. Третият начин е войници, които са на служба и желаят да станат офицери. Те ще кандидатстват в Националния военен университет и ще завършат 5-годишен курс задочно. След това ще получат звание лейтенант и ще започне офицерската им кариера. Те ще могат да се развиват без ограничения, както другите, завършили университета.

– Какво е вашето послание към хората от войските?
– Никоя държава не е останала без армия. Така че ще продължим да работим. В развитието на армията и държавата винаги има върхове и спадове. Всяка критична промяна в държавата, всяка реформа се отразява неминуемо и върху армията. Винаги е било така. Но постепенно армията ще се възстановява, защото тя е на върха на пирамидата. За да имаш силна армия, трябва да имаш силна икономика и всички други сектори в държавата да работят. Защото армията е скъпо, но задължително „удоволствие”. Народът го е казал – не храним ли своя армия, ще храним чужда. Мисля, че скоро няма да дойде това време, когато светът ще остане без армии. Намираме се на Балканите, имаме прекрасна природа и климат, просто България е на едно от най-хубавите места в света, така че винаги ще се нуждаем от армия. Тя трябва да се развива, за да може да изпълнява своите мисии.

image

Първо мисли, после действай

Полковник доктор Антон Манчев е завършил военното училище, инженерен профил, през 1986 г. Служи 10 г. в Кюстендил, учи във ВА „Г. С. Раковски”. Три години е командир на батальон в Свищов. Следва служба в бригадата в Белене, последователно като началник на отделение „Административно-правно” и началник на отделение „Личен състав”. После службата го отвежда в Съвместното оперативно командване. След това е началник на военното окръжие в Благоевград, а после работи в Централното военно окръжие. От 5 г. е в Щаба на отбраната, като от 2016 г. е началник отдел „Инженерно осигуряване”.
Докторската му дисертация, защитена във ВА „Г. С. Раковски” е „Организация и управление на Въоръжените сили”. От 1993 до 1998 г. завършва УНСС – София.
От София е и без да има еднозначно хоби, обича срещите с изкуството и спорта, които предлага големият град. Ходи на театър и опера, обича да гледа футбол. Още помни как като дете баща му за първи път го завел на мач. Играли „Левски” и „Гурник” – Забже. Бихме ги, като два гола отбеляза Гунди, това ми е първият спомен, казва полковник Манчев.
На стената в кабинета му, украсена с почетни плакети, много от които останали от предходниците му на поста, може да се видят и реликви от историята на ИВ – осколка от артилерийски боеприпас, открита в Пловдив през 2008 г., и червен транспортен кожух на детонатор от бойната част на ракетния комплекс „Скъд”.
В живота се ръководи от правилото: „Първо мисли, а след това действай!”. Не трябва да забравяме това, защото се оказва, че често ние, хората, предизвикваме бедствията и авариите – изсекли сме горите, запушили сме деретата на реките, казва офицерът. А все пак човекът може да мисли и трябва да предвижда какво може да се случи, допълва той.

В Белене имало по 7 кандидати за място

Докато служих в Белене, имаше период, когато от 7 души избираха кадрови войник, заявява полковник Манчев.
Предимство на Инженерни войски е, че нашите войници са с много опит, назначавахме ги, когато имаше между кого да избираме, спомня си той времето преди 15-ина години. Тогава започна набирането на кадрови войници, които служеха на определени позиции наред с наборните бойци. Някои от първите професионални редници и ефрейтори още са на служба.
Полковник Манчев разказва как в щаба на поделението в Белене били назначени първите жени войници. Много от тях били с висше образование от Стопанската академия в Свищов. „И представяте ли си един войник жена, завършила е висше образование, и то като отличничка – с 5,50–5,80, която работи в щаба 10–15 години… офицерът, както се казва, само трябва да дава идеите и толкова. Не е нужно да редактира, да разяснява, да проверява правописни грешки и т. н. Тези жени военнослужещи са на нивото на офицерите. Те и в Косово ходиха на мисия и не напускаха”, казва полковник Манчев.
И обобщава с оптимизъм: „Винаги е имало родолюбци, винаги ще има кандидати за армията”.

image

Поделения за образец

В сравнение с други формирования нашите инженерни батальони – в Белене и Пловдив, като материална база са образец за подражание, заявява полковник Манчев. „Може би това задържа и войниците. А ако започне и столовото хранене, нещата ще се подобрят още. Мисля, че в това отношение сме много по-добре от останалите. Ние сме все пак инженери. Един командир не може да гледа как се руши стената, все ще се намери някой майстор, който да направи елементарните ремонти. А когато те се направят, няма да има нужда от капиталните ремонти”, обяснява той.
По думите му би било много добре да се възстановят придобивките за военнослужещите като оборотни жилища и др. „Сега, като направим едно поделение от много войници, в гарнизона наемите за квартирите скачат и така се източва бюджетът на армията. Мисля, че у нас трябва да има жилищен фонд на армията, както е навсякъде”, категоричен е офицерът.

История на героизъм, храброст и родолюбие

Историята на Инженерните войски (ИВ) е осеяна с множество героични подвизи, храброст и родолюбие, с всекидневен воински труд в името на отечеството, изтъква полковник Манчев. По думите му през 140-годишната история на войските военното инженерно изкуство се изгражда от бележити офицери инженери като генералите Георги Вазов, Симеон Янков, Стоян Загорски, Симеон Добревски, Пею Старибратов и др.
„Първоначално в ИВ са включени колоездачните, автомобилните, свързочните, химическите, авиационните и др. подразделения, които впоследствие преминават в самостоятелни родове и специални войски. Именно ИВ са родоначалник на всички тях”, напомня полковник Манчев.
По думите му един от най-ярките инженерни офицери е капитан Атанас Узунов, защитникът на Видинската крепост през Сръбско-българската война в 1885 г. Придобитите от него знания, умения и твърда решителност му помагат да отговори на призива на сръбския крал да предаде Видинската крепост с думите: „Аз съм се учил да превземам крепости, а не да предавам крепости” и да продължи отбраната до успешен край.
В Балканската, Първата и Втората световна война българското военноинженерно изкуство бележи значими постижения и има свой принос в световното военноинженерно изкуство, казва офицерът и посочва обсадата и щурма на Одринската крепост през 1912–1913 г., както и изграждането на отбраната през Първата световна война. „През Втората световна война продължава развитието на инженерните части. Един от примерите за успеха е Дравската операция, в която са поставени 139 минни полета с обща дължина 27 км”, казва полковник Манчев.
Той напомня, че Инженерните войски са пионери в миротворческата дейност на Българската армия. Девет инженерни взвода са участвали в мисията на СФОР в Босна и Херцеговина и 20 взвода – в КФОР в Косово.
През годините Инженерни войски търпят много трансформации. В момента в Българската армия има един инженерен полк – в Белене, с два батальона: в Белене и Пловдив. Два батальона за защита на силите са в състава на механизираните бригади и една сапьорна рота – във Военноморските сили.

Цялата страна е в обхвата на войските

В този момент дислокацията на формированията от Инженерни войски напълно отговаря на нуждите на БА, те са много добре разположени на територията на страната, особено за изпълнението на третата мисия, казва полковник Манчев. Той посочва, че единият батальон, който е в Белене, покрива северната част на България. Другият батальон е в Пловдив – покрива южната част на страната.
Така при нужда инженерните формирования могат да изпълняват задачи по първата си мисия, а също и да се включат в помощ на населението.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker