Смели армейски сърца извадиха от огъня военен инвалид

Pan.bg 15 сеп 2018 | 11:54 views (399) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР БА
Димитър Илиев

Три смели армейски сърца извадиха от огъня военен инвалид в кюстендилското с. Пиперков чифлик във вторник призори. „Още пет минути да е останал сред дима от огъня – и бай Георги щеше да се е задушил от отровните газове”, смятат пожарникарите, извикани да гасят пожара. Но като знак от съдбата край пожара се озовават трима военнослужещи от механизирания батальон в Благоевград. Като всяка сутрин пътували от Кюстендил към поделението.
Първо видели пушека над къщата и спрели колата. „Помислихме, че някой е запалил камина или парно. Като влязохме в двора, видяхме, че гори къщата, а възрастен човек вика за помощ от прозорец на първия етаж. Пушекът в горния край на прозореца излизаше на талази, като от комин, разказва ефрейтор Десислав Йорданов.
Тримата намерили стол в двора и извадили мъжа през прозореца. „Моля ви спасете колата ми, тя е с газова бутилка и ще гръмне, с последни сили промълвил инвалидът. Тримата веднага се захванали и изтикали по нагорнището и колата му – малко „Рено Туинго“. В това време вече звънели на телефон 112 за помощ. Пожарната пристигнала с две коли. „Дойдохме с линейката на Бърза помощ само за 1,45 мин, след като получихме зова за помощ, казва Стефан Чепенков, зам.-шеф на Бърза помощ, който бил в реанимобила.
„Лъхна ме пламък откъм коридора, запали се якето. След това нещо изпука и стана тъмно.” Така си спомня 67-годишният Георги Манолов началото на огнения ад. Преди месец си отишъл 60-годишният му брат Митко от бъбреци. Оставял всяка нощ една лампа да свети, докато изнесе 40 дни от смъртта му. Работел и телевизорът. „Станало е късо съединение, жиците са се запалили и по дървената стълба пожарът тръгнал нагоре към втория етаж”, казва бай Георги.
Той се придвижва трудно, защото е военен инвалид отпреди 46 г., когато заболял от болестта на Бехтерев. Оперирали го няколко пъти, веднъж в Русия, но така и не може да движи добре дясната тазобедрената става. Успял да отиде до прозореца, за да се спаси от дима. Тогава дойдоха тримата ми спасители и ме извадиха, казва той.
„Не мога да им се отблагодаря, докато съм жив. Единствено искам да са живи и здрави, Господ здраве да им дава, това е… Да помагат пак така
на хората”, казва той, докато се ръкува за пореден път с тях в израз на възхищение.
Ефрейторите Десислав Йорданов, Евгени Георгиев и редник Кристиян Георгиев, който е от Пиперков чифлик, не се имат за герои. Спрели чисто човешки, като част от воинския им дълг. Клели сме се да помагаме на хора в беда, казват те. „Като видя инцидент, знам, че ще спра и ще помогна. Чак после осъзнах, че човешкият живот е най-скъп и е най-голямото благо. Къщи и апартаменти се правят и купуват, казва ефрейтор Евгени Георгиев. Той се готви да заминава на мисия в Афганистан, за да покрие кредит от 40 000 лв. „Като се върна, ще останат 10 000, такива пари се връщат по-лесно”, разсъждава той.
Бай Георги е с пенсия от 220 лв. Брат му имал кредит от 800 лв., преди да почине. Мислех да върна 300, ама ето какво стана, каза той. Сега заедно с майстора Васил Караджин мислят как да бутнат втория етаж и част от стаите, да ударят бетонна плоча и да покрият с керемиди. Така ще е най-евтино, за какво са му на Георги два етажа. Но зависи какви пари ще отпуснат като помощ от общината, казва Караджин.
Според кмета на селото Пиперков чифлик Стефан Котев, който е съученик на пострадалия, всички от селото ще помогнат на изпадналия в беда човек. „Говорил съм с кмета на община Кюстендил да се внесе докладна в общинския съвет за сума около 1500–2000 лв. Вече говорихме с един от местните жители да му даде керемидите от къщата си, защото иска да ги сменя.”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker