Балкански пакт по гръцки - мисията невъзможна

Pan.bg 16 окт 2018 | 01:02 views (652) commentaries(1)
img 24chasa.bg


Балканските съюзи траят по-кратко и от любовта между плеймейтка и ММА боец

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос е от хората, които говорейки, както се казва, “цепят мрака” или “утепват коча с лопата”. Идеята му за балкански военен пакт, в който да влязат Гърция, България, Албания, Македония и на по-късен етап Сърбия, звучи по-фантастично и от поредното продължение на “Мисията невъзможна”.

На Балканите балканските пактове се провалят винаги, защото те по същество винаги са антибалкански. Те се правят винаги срещу някоя от самите балкански държави, най-често срещу България. Историята познава два балкански пакта. Първият е от 1934 г. и се нарича още Балканската Антанта. В него влизат Кралство Гърция, Кралство Югославия, Румъния и Турция и е бил насочен изключително срещу България и Унгария.

Вторият балкански пакт от 1953 г., в който влизат Югославия, Гърция и Турция, е отново срещу нас. Забележете, в него влизат комунистическа Югославия на Тито и натовските Гърция и Турция. Антибългарските насторения са по-силни от идеологическите различия.

Драмата на балканските пактове или съюзи е, че те винаги се правят под натиска и внушението на някоя от Великите сили, което неминуемо води до контрадействие на друга от Великите сили. И тогава вместо обединение следват войни и разпад. Достатъчно е да си спомним клетвите за вярност между балканските народи и това, което се случва през Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. Нашите съюзи приключват по бързо и от любовта между плеймейтка и ММА боец.

Балканите така и не осъзнаха каква сила биха били обединени по собствена воля, а не като проект на Русия, Германия или САЩ.

А сега да си представим в един общ военен пакт Албания и Сърбия!? При цялата им мътна и кървава история от последните десетилетия, при цялата история около Косово?! По-лесно е да си представим Хашим Тачи да бъде избран за президент на Сърбия, а в центъра на Косово да бъде издигнат паметник на Милошевич. Някак си не ми се вярва скоро между Сърбия и Албания да има военен съюз.

Въобще чисто исторически балканският съюз е хубава илюзия, от която най-често си е патила България. И териториално, и етнически няма по-ощетена държава на Балканите от нас.

Между другото Каменос понякога казва и истината “право куме, та в очи”. Наскоро той заяви, че е


крайно време “скопяните”, демек македонците, да осъзнаят, че са българи. Тук го подкрепям напълно. И понеже идеята за нов балкански пакт бе определена от него като план “Б” за Македония, може би пък ние трябва да предложим план “В”. Планът е много простичък. Македония се присъединява към България като област с особен статус и автономни права и по този начин става член и на НАТО и на Европейския съюз. Бързо, чисто и лесно.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  План "С" 16 окт 2018, 02:17
   
  3
   
  0

  План "В" едва ли ще е приемлив за Македония, но план "С" или план "Ъ" може да им се окаже по мярка. Македонците не ги интересува НАТО, а ЕС, където няма изгледи да влязат по-рано от 10-20 г., а с името Македония - никога.

  И ето лесно е. Ако България гони националния си интерес, може да предложи на Македония обединение - конфедерация България-Македония, т.е. македонци и българи да нямат граница помежду си. НО ПРИ ИЗРИЧНО УСЛОВИЕ - ДЕНОНСИРАНЕ НА УНИЗИТЕЛНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРОМАКЕДОНСКИ ДОГОВОР И В БЪДЕЩИЯ ДОГОВОР ЗА КОНФЕДЕРАЦИЯ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ ДА БЪДЕ ЗАПИСАНО: "ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК НА КОНФЕДЕРАЦИЯТА БЪЛГАРИЯ-МАКЕДОНИЯ Е БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК."

  Така ще се поправи гигантската грешка на Борисов и безхаберната външна министърка Захариева с признаването на македонски език в договора за дружба между България и Македония. При това в Македония ще бъде доволна и властта и опозицията, а България ще постигне ОБЕДИНЕНИЕ 140 г. след Берлинския договор, който я разпокъса на три части.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker