Бизнесът: До 2023 г. ще ни трябват 500 хил. работници, откъде да ги вземем? Чиновниците у нас са 433 000, което ....

Pan.bg 21 окт 2018 | 13:57 views (928) commentaries(5)
img
dir.bg


Чиновниците у нас са 433 000, което е твърде много за държава като България, смята Васил Велев

Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме едва на 12 място по ръст на брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал пред БНР.

Според него, ако искаме да настигнем икономиките от Централна и Източна Европа, трябва да имаме догонващ растеж, а в момента имаме изоставащ растеж.

Бизнесът откроява като главен задържащ фактор липсата на човешки ресурси. "В средносрочен план ние смятаме, че ако се развиваме с тези темпове, ще са ни нужни 500 хиляди работници и специалисти в следващите пет години, предвид демографските тенденции, миграцията и ръста на икономиката", уточни Велев. Сред дефицитните кадри той посочи сериозната липса на инженерно-технически кадри, медицински сестри, учители, шофьори, на работещи в туризма и селското стопанство.

"Чуждестранните инвестиции в дялов капитал не растат, а намаляват, тоест, повече напускат страната, отколкото идват. Местните инвестиции също намаляват. Очевидно възможностите за растеж са много по-големи от реализираните в момента", заяви Васил Велев. Според него у нас "много повече се говори за това как трябва справедливо да се разпредели произведеното, и почти не се говори за това, че може да се произвежда много повече и как да се направи така че да се създава много повече". Това за Велев е по-скоро стратегически разговор, отколкото конкретно свързан с бюджета за следващата година.

Относно нарушения диалог на правителството с работодателите Васил Велев посочи, че той може би се дължи "на ширещия се популизъм и на състезанието кой да бъде повече обичан, кой да бъде по-голям омбудсман в България". В това състезание, според Велев, участват "както управляващите, така и опозицията, така и омбудсманът, така и синдикатите".

Васил Велев анализира високия брой работещи в бюджетната сфера като пречка за нарастването на пенсиите. Той отбеляза, че 433 хиляди са заетите в бюджетната сфера, които получават пряко заплата от бюджета. "Като ги добавим към пенсионерите, които получават пенсии от бюджета, се получава така, че един зает в икономиката, освен своята заплата, плаща още на един човек и десет стотни пенсионер или зает в бюджетната сфера.


Това е и една от причините пенсиите у нас да не са високи - малко хора в икономиката, много хора в бюджетната сфера и ниска пенсионна възраст. Средно в страната трудовият стаж е 33 години и по този показател също сме на едно от последните места."

Темпът на инфлацията е обезпокояващо висок, посочи още Васил Велев: "Някои наблюдатели казват, че тя е привнесена отвън, не зависи от нас, но тогава пък защо сме в тройката от ЕС с най-висока инфлация?" По думите на Велев, "малка инфлация е здравословна, но вече сме преминали тази граница".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  под чертата 21 окт 2018, 14:29
   
  10
   
  1

  "Бизнесът откроява като главен задържащ фактор липсата на човешки ресурси. "В средносрочен план ще са ни нужни 500 хиляди работници и специалисти в следващите пет години, предвид демографските тенденции, миграцията и ръста на икономиката", уточни Велев." Има,има работници г-н Велев. Вижте какво прави ръководството на японската фирма "Язаки"! Мъкне отвсякъде цигани. Българин трудно се урежда с работа,но ако си циганин,те взимат веднага,без много да те разпитват. Дават им тест при кандидатстването,който се решава на ум. Циганите почти не могат да го решат,но....ги взимат на работа. Всички. Още нещо. Пълно е с всякакви шефове и мениджъри. Шеф до шеф и до шефа пак шеф! И не е това само в "Язаки",в другите големи фирми също е така. Специалисти-инженери,квалифицирани българи не им трябват. За да те вземат на работа трябва във фирмата някой да умре или трябва да имаш дебели връзки там. По друг начин не става. Затова г-н Велев не казвайте,че няма работници,а си оправете бизнеса да приеме на работа кандидатстващите българи. Иначе нещата няма да се получат.

 2. #2
  moted 21 окт 2018, 15:22
   
  14
   
  1

  Много "просто": - намалявате още заплатата,забранявате на жените да раждат , вкарвате още "бежанци"колкото по - глупави и фанатизирани - по добре , мачкайте , бийте и псувайте работниците си по - повод и без ;но непременно накарайте правителството да вдигне всякакви цени , данъци и такси за по бедните и ...всички "ще се оправим"!

 3. #3
  Geocom 21 окт 2018, 16:06
   
  19
   
  1

  ще са ни нужни 500 хиляди работници и специалисти в следващите пет години

  Не са ви нужни работници и специалисти а роби които да ви работят почти без пари (така наречените заплати) за да са гарантирани печалбите ви.

  Повечето български "бизнесмени" пък "инвестират" спечелените пари не в модернизиране на производството и подобряване условията на труд а в нови джипове, яхти, вили, самолети и почивки на екзотични места.

 4. #4
  Веееее...... 21 окт 2018, 21:05
   
  9
   
  0

  Ми вдигнете на първо време двойно заплатите и работници ще започнат да ви се намират.......веее!

 5. #5
  Бе гУспода 23 окт 2018, 08:47
   
  1
   
  0

  От фалшивите инвалиди си ги вземета бе гУспода номенклатурно назначени капиталисти,а не да рИвете срещу майките с доказано болни деца.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker