Над 1 млн. българи обмислят вариант за емиграция, заяви Ивайло Калфин

Pan.bg 08 ное 2018 | 12:20 views (792) commentaries(5)
img
dnevnik.bg


Над 1 млн. българи от общо 4 млн. в трудоспособна възраст обмислят вариант за емиграция. Това показват данни от изследване на фондация "Фридрих Еберт" и Института за икономика и международни отношения, представено от Ивайло Калфин в ефира на БНТ.

Според 95% от анкетираните мотивите основно са свързани със заплащането. Най-масово хора със средно образование са склонни да останат в България при заплата между 1000 и 2000 лв. Хората с висше образование искат възнаграждение между 2 и 3 хил. лв., а около 10% искат 3 хил. лв.

Според Ивайло Калфин тези параметри "не са трудно постижими". "Заплатите в България растат средно, но неравномерно. Тези неравенства оставят една група с много ниски доходи", каза той. Профилът на този, който иска да емигрира, е основно мъж от областен град със средно образование. "Основната мярка, която търсят работодателите, е вносът на чужденци, но 80% от българите са против тази мярка. Проблемът е, че по-нискоквалифицираният труд не е конкурентен с другите страни", заяви бившият социален министър.

Калфин открои и някои положителни ефекти от миграцията – голяма част от фирмите инвестират в оборудване. По думите му това трябва да бъде подкрепено от държавата и да бъде масово. Освен това транферите, които правят мигрантите, са около 2 млрд. лв. и са повече от преките чуждестранни инвестиции. Освен това има тенденция половината от мигрантите да се връщат. Едни от мерките, предложени в изследването, освен заплащането е подобрение и на социалната система.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  росс 08 ное 2018, 12:52
   
  6
   
  1

  Всъщност САМО 1 милион българи НЕ обмислят вариант за имиграция..... защото вече емигрираха!

 2. #2
  Х.Б. 08 ное 2018, 13:27
   
  7
   
  1

  Всеки си заслужава съдбата ! Не ми е жал за никого! Такива овце , такова малодушие …. Само ми стоите по сайтовете и по фейсовете и драскате и си мислите , че като изсерете мнението си и вече много сте направили. За целия така наречен преход сме виновни всички до един !!! Заради действие или бездействие ! Най-вече бездействие . Жал ми е за това паче земя , наречено България но за никой от вас ! Заспали путки сте !!!!!!

 3. #3
  Анонимен 08 ное 2018, 14:04
   
  3
   
  5

  Пълни глупости! Пречупване на психиката. Европа е отровена, радиационна и арабсконегърска. Хората се чудят как да се приберат, вие глупости пишете...

 4. #4
  123 редник Раян 08 ное 2018, 16:49
   
  5
   
  1

  Г-н бившият социален министър, ами ще емигрират още много млади хора, много ще изтичат мозъци благодарение на това, че дадохте възможност на много от армията и полицията да се пенсионират и да си останат на работните места, от тях не могат да се вредят млади и анбициозни хора. Крайно време тези готованковци, да решат заплата или пенсия? Затова няма хора в армията от висши офицери и сержанти не могат да се реализират по младите, ще питате как? А кой ще освободи мястото си да бъде заето. На Вашата съвет трябва да тежи това. Не се изненадвайте, че напускат и ще продължават да напускат БА и МВР. На майките се чудите как да отрежите майчинските, какво да им вземете ако щете и детските им отрежете и без това много не получават такива. Но за сметка на това циганите ги облаготетелстваме и то за чия сметка?. Има за много неща да се замислите г-н Калфин и да поправите допуснатите си грешки.

 5. #5
  Тако и Вако 09 ное 2018, 10:39
   
  1
   
  0

  Да се иде в З.Европа и САЩ за да се изкарат едни пари за няколоко години все още може би има смисъл. Обаче да се устройва човек там за постоянно със семейството си е пълна глупост. Тия хабитати навлизат в период на расова,етническа,религиозна и климатична турболентност. Заради измислената политическа коректност там започва отпор,който все по-яростно ще се скюска с либераст-джендърите и исляма. Ние тук ревем от циганите грабещи бабите по селата,а там мугавелите и черните насилват жени във фертилна възраст и пубертетни момиченца. Тук децата били хвърлени на бабаи и дядовци,а там идват социалните и ти вземат детето ако пиеш бира,недай си боже концентрат или ако си го напляскал по дупето - държавата те шпионира в семейството и то напълно законно. Тук не те зъдалжават до 7 годинки детето ти да няма пол,а тамцеленасочено ти превръщат детето в джиндър и няма хък-мък. Там тепърва бялата раса започва да си плаща вересиите за колониалното минало,но откъде-накъде ние от Източна Европа да участваме в плащането но тия вересии? Тук имаме огромен исторически опит от съпротива и съжителство с мюсюслманите,но странно ,че и нахално защо плашепутарковци от Запад да ни дават акъл за исляма! Тия там мОгливи хабитати тепърва все по-често ще ги давят наводнения ,както от морето,така и от реките,така и естремни жеги. Това парче земя малко ще пострада от промените в климата и няма причина да го давам на навлеци. А може би замисълът е това парче да се освободи за навлеци.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker