Германия: Омразата към чужденците и мюсюлманите расте

Pan.bg 08 ное 2018 | 15:54 views (1000) commentaries(6)
img
dw.com


44% от германците искат на мюсюлманите да бъде забранено да влизат в Германия, а над 30% смятат, че чужденците идват само заради социалната система, става ясно от ново изследване. Някои нагласи будят сериозна тревога.

Над една трета от германците смятат, че чужденците пристигат в Германия, за да се възползват от социалната система на страната. В източните провинции подобно мнение изразяват дори половината от гражданите. Освен това почти всеки втори източногерманец е убеден, че федералната република е "пренаселена с чужденци в опасна степен". В западната част на страната това становище изразяват 35,6%. Това става ясно от едно ново изследване на тема "Авторитаризъм", проведено от Лайпцигския център за изследване на десния екстремизъм и демокрацията.

"В момента в източната част на Германия над 30 процента от хората са с ксенофобски нагласи", казва ръководителят на изследването Оливер Декер. От 2002 година насам Лайпцигският институт провежда представителни анкети за авторитарните и дясноекстремистки нагласи в Германия.

Мюсюлмани, роми, евреи

Изследователите установяват, че особено са се засилили предразсъдъците спрямо мюсюлманите, ромите и синтите. Оливер Декер подчертава, че срещу тези малцинства се надигат застрашителни агресии. Почти 60% от анкетираните смятат, че ромите и синтите са склонни към престъпления. А това е с 5% повече в сравнение с 2014 година. Същевременно над 44% от анкетираните са на мнение, че миграцията на мюсюлмани към Германия трябва да бъде забранена. През 2014 година това становище застъпваха 36,5% от германските граждани. Повече от половината германци (55,8 процента) дори казват, че заради многото мюсюлмани се чувстват като чужденци в собствената си страна. При това процентите в източната част на страната са значително по-високи от тези в западните провинции.

А какво е отношението към евреите в Германия? Съгласно студията, всеки десети германец е на мнение, че влиянието на евреите "и днес е много силно". Също толкова много германци смятат, че евреите имат нещо особено и странно в себе си, и затова "не се вписват особено добре в германското общество". Авторите на изследването предполагат, че много повече германци застъпват антисемитски позиции, но не се осмеляват да го признаят официално.

Последиците за демократичния ред

Оливер Декер предупрежва, че това развитие може да застраши демокрацията в Германия. 90% от анкетираните казват, че одобряват демократичната идея, само че много от тях свързват това понятие


с нещо друго, а не с общество, в което всички хора имат равни прави и свободи. "Сред голяма част от населението е залегнала представата, че демокрацията може да бъде нещо като диктатура на мнозинството", казва Оливер Декер. А това само по себе си представлява заплаха за демокрацията.

Съгласно студията, почти 8% от анкетираните вярват, че диктатурата при определени обстоятелства е по-добрата държавна форма. А 11% мечтаят за лидер, който да "управлява страната с твърда ръка за благото на всички". Изследователите установяват, че ксенофобските и антидемократични нагласи са особено изявени сред избирателите на партията "Алтернатива за Германия" - съответно 55% и 13,2%. Ксенофобските нагласи сред избирателите на ХДС/ХСС, социалдемократите и либералите също са относително високи - става дума за близо 20%.

В изследването все пак се отбелязва и нещо положително. "Можем да кажем, че 30% от населението са демократично настроени. Това може и да звучи малко, но тези хора са готови да се застъпят за демокрацията и са способни да уважават и други позиции", казва Оливер Декер. Въпреки че голяма част от германците са раздвоени по отношение на демокрацията, това не означава автоматично, че те са авторитарно настроени. И все пак: 40% от хората могат да си представят авторитарни обществени структури. "Затова в момента наблюдаваме толкова силно изявена поляризация в обществото", заключава Оливер Декер.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Borei 08 ное 2018, 16:18
   
  14
   
  1

  Пълно е с чернилки и циганьор!

  Европа вече не е това, което беше!
  Как няма да са "ксенофоби", то вече цяла Африка се навлече и яде на аванта, докато немците превиват гръб цял ден на работа, за да хранят не само тъпите си политици, ами и чернилките!

  Скоро "ксенофобите" ще ударят 100% и тогава всичката чернилка ще изхвърчи от Европа, заедно с тъпите "народни избранници"!

  Демокрацията е тогава, когато имаш право на избор и можеш свободно да кажеш и си отстояваш правото, че не искаш да живееш с други. И няма значение, защо не искаш, просто не искаш и толкова!!!
  И не може някакви си маймуни да ни убеждават, че било добре да се смесим с цял свят!

 2. #2
  Geocom 09 ное 2018, 00:05
   
  7
   
  0

  "Сред голяма част от населението е залегнала представата, че демокрацията може да бъде нещо като диктатура на мнозинството", казва Оливер Декер. А това само по себе си представлява заплаха за демокрацията.

  А какво според този идиот представлява демокрацията - диктатура на малцинството ли.

  Нали точно това е демокрацията - по всеки въпрос да се гласува и се приема решението на мнозинството което даже и малцинството са длъжни да изпълняват.

  Ако малцинството не изпълнява решенията на мнозинството се нарича анархия а ако мнозинството изпълнява решенията на малцинството се нарича диктатура.

  И всичко това е известно още от древна Гърция но съвременните либерасти изкривихте понятията за демокрация за да оправдаете деспотичното управление което сте кръстили "либерална демокрация" но няма нищо общо с демокрацията.

 3. #3
  Куха черупка 09 ное 2018, 10:03
   
  8
   
  0

  Отговор на коментар: #2

  Според диалектиката всяко нещо рано или късно се превръща в своята противоположност. Сегашната демокрация се е превърнала в противоположност на древногръцката. Древногръцката е била пряка демокрация,а не представителна и то за всички решения касаещи полиса се е гласувало на площада и резултата е ставал ясен веднага. Гръцкият полис е пазил ревниво избирателните права на гражданите си. Чужденци,навлеци,търговци,пребиваващи и посмъртно не са се сдобивали с избирателни права. Показателен е случаят с Аристотел - въпреки,че с Платон са най-известните елини още приживе,атиняните никога не го признават за атинянин и цял живат Аристотел си остава със статут на метек,т.е. елин но НЕатинянин без избирателни права - Аристотел е родом от Солунско. Елинската демокрация е редуциала кой да има избирателни права - само свободните граждани мъже от съотвентия полис - жени,роби,и всякякви външни и временно пребиваващи са без избирателни права. Така се запазва общността,която доброволно е създала правилата,ценностите, града,удобствата. Сега под кухата чурупка на демокрацията се променя същността на Германия,респективно на Европа,а наивните прасета от фермата на Оруел си мислят,че са наследници на древногръцката демокрация.

 4. #4
  Borei 09 ное 2018, 11:03
   
  3
   
  0

  Ако нашата цивилизация оцелее (не се стигне до масово самоунищожение с ОМП), то бъдещето ще е от много еднородни по интереси общества!
  Когато руските тайни служби са разговаряли с други цивилизации от паралелни светове или от други планети, които са по-развити от нас, точно такива типове общества имат!

  Това означава, че много индивиди, с еднакви, подобни интереси се събират в едно общество! И така живеят и се развиват в сферата на интересите си!
  По принцип много от тези други цивилизации не нападат и не унищожават други общества или цивилизации, без да имат особена причина, макар и да са много по-силни от тях технически, духовно и много по-напреднали от тях. Уважава се и правото на местните, коренното население на дадена планета.
  Срещат се разбира се и изключения. Има и цивилизации "скакълци", които "скачат" от планета на планета или от свят на свят и унищожават и ограбват!

  Днешната демокрация не е съвършенна. В което и общество да вземеш, винаги има противоположни интереси и за това не е възможно да са доволни всички.
  Какво да кажем за една "западна демокрация", дето има "червени", "зелени", "либерали", "умерени", "националисти", "фашисти", "десни", "консерватори", "социал-демократи" и какви ли не? Е, когато образуваш коалиционно правителство от представители на тази многородна "каша", то каквото и да реши, никой не е доволен от решенията й!

  Едно монолитно общество, образувано на базата на интереси, е много по-напред!

 5. #5
  Geocom 09 ное 2018, 11:24
   
  7
   
  0

  Омразата към чужденците и мюсюлманите расте

  Пак се мъчите да пренасочите народното недоволство в грешната посока - не расте недоволството против мюсюлманите и чужденците а расте недоволството срещу тези които ги докараха в нашите християнски страни и им дадоха превилегии и пари в пъти по-големи отколкото на местните.

  Ако тези мюсюлмани си стояха в техните държави никой нямаше да се надигне срещу тях но идиоти на власт едва ли не насила ги докараха да ги "интегрирали".

  И трето това не са нито "бежанци", нито "мюсюлмани" а нелегални емигранти и обучени от САЩ и финансирани от тях главорези и терористи - дай да наричаме нещата с истинските им имена. За много от тях имахте сведения че са именно такива но пак ги пуснахте.

 6. #6
  АНТИКОМУНИСТ-НАЦИОНАЛИСТ 09 ное 2018, 17:58
   
  2
   
  1

  ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ,РУСИЯ и

  СВОБОДНАТА ГЕРМАНИЯ!

  ВЪН юдеите(американците) от ЕВРОПА!

  честит 9-ти НОЕМВРИ-
  ПАДАНЕТО НА БЕРЛИНСКАТА СТЕНА!

  ПОЗДРАВ ОТ ВРЕМЕТО НА СТУДЕНАТА ВОЙНА:

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker