Държавата губи над 400 млн. лв. от „заплатата в плик“

Pan.bg 08 ное 2018 | 20:12 views (628) commentaries(0)
img
frognews.bg


Над 400 милиона лева губи държавата всяка година от спестените данъци и осигуровки заради т.нар заплата в плик. Заради спестените осигуровки обезщетенията за безработица, майчинство и болничните и пенсията са в по-малък размер. Данъчните слагат 60% от работодателите в рисковата група, най-много са в строителството, търговията на дребно и туризма.

Около две трети от наетите в строителството и търговията на дребно продължават да получават заплатите си в плик – без да се начисляват осигуровки върху реалните им доходи. В туризма подобни практики също са масови, съобщава бТВ.

Най-често в сивия сектор попадат малки фирми до 10 души, показва анализ на Асоциацията на индустриалния капитал. А пестенето от осигуровки е проблем и за бизнеса, защото се създават условия за нелоялна конкуренция. „В България безработицата вече е на санитарния минимум т.е. работниците са във все по-силна позиция да отказват заплата в плик”, смята Милена Ангелова от АИКБ.

Често служителите не подават сигнал, затова данъчните предлагат нови механизми за борба с укриването на осигуровки. Например фирмите, където декларираните заплати са драстично по-ниски от средните в бранша, да бъдат лишавани от достъп до обществени поръчки.

Приложение на данъчните изчислява, че например, ако човек се осигурява на 600 лева, но реално получава 1100 лева – в дългосрочен план той ще загуби близо 70 хиляди лева от осигурителни права.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker