”Движение 21”: За да не се манипулара вота, трябва реформа на изборния закон

Pan.bg 13 ное 2018 | 18:28 views (386) commentaries(0)
img
frognews.bg


За да се промени ситуацията в България, не е необходима просто оставка на правителството. Нужни са промени в изборното законодателство, които да гарантират, че статуквото няма да манипулира вота. Това се казва в декларация на ”Движение 21”.

"Все по-многобройните протести срещу корумпираната управленска система са основателна и легитимна проява на недоволство и нетърпимост към несправедливостите и неравенствата в България. Политико-икономическият картел, окупирал Народното събрание, превърна политиката и властта в инструмент за злоупотреби, лично облагодетелстване, изнудване, отнемане на бизнеси с всички инструменти на държавата, купуване и манипулиране на избори. Повече от наложително е това управление и мнимата му опозиция да бъдат отстранени", се казва още в декларацията на двиеието, чийто лидер е Татяна Дончева.

"Необходими са гаранции, че статуквото няма да манипулира следващите избори, за да се възпроизведе. Трябва да бъдат предприети мерки за справяне с "мъртвите души" в избирателните списъци, купуването и контролирането на избиратели, назначаването на неграмотни и незаинтересовани хора в изборните комисии, фалшификациите при броенето на бюлетини и при съставянето на протоколи, привилегированият достъп до медии на платежоспособните партии", твърдят от Д21.

Те се обявяват за няколко категорични промени в Изборния кодекс. От формацията настояват за създаване на актуален избирателен регистър, съдържащ изборните адреси на всеки избирател, потвърдени лично. Регистърът да е съставен по настоящ адрес в страната и чужбина, а потвърждаването да се извършва на хартия или по електронен път.

Д21 иска също създаване на регионални преброителни центрове, в които открито да се извършва преброяването на бюлетините или отчитането на машинното гласуване и попълването на изборните книжа от секциите в съответния район.

Партията настоява също за промяна на начина за назначаване на избирателните комисии: отмяна на партийно-квотния принцип и съкращаване на състава на комисиите. Членове на ЦИК, РИК, ОИК и СИК да може да предлагат както партии, така и български неправителствени организации.

Половината от състава на РИК и ОИК да бъде постоянен, от експерти с високи професионални качества. СИК да се състои от петима души. За председател да бъде назначаван юрист – адвокат или магистрат, иска партията на Дончева. Оттам допълват, че не трябва в изборния ден да бъдат допускани членове на изборните комисии, които не са преминали обучение. Ето защо е необходимо и въвеждане на краен срок за замяна на членове,


не по късно от седмица преди изборния ден.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker