Как Европа се превърна сама във васал на САЩ

Pan.bg 18 ное 2018 | 17:03 views (729) commentaries(0)
img
pogled.info


Еманюел Макрон си позволи да критикува САЩ: той заяви, че въпреки всички съюзни отношения Европа не трябва да бъде васал на Щатите. Френският президент изрази натрупаното раздразнение на европейските елити, които са уморени от факта, че през последните години Вашингтон говори на Стария свят с езика на ултиматумите. Каква е вероятността дългогодишните американски съюзници да престанат да бъдат част от "американския свят"?

Френският президент Еманюел Макрон нарече САЩ исторически съюзник на Франция. „Но да си съюзник, не означава да си васал. Не трябва да зависим от тях“, казва Макрон. Според френския президент страната трябва да бъде суверенна, а нейната защита - автономна. „Мога ли да кажа на французите, че поверявам нашата сигурност на Съединените щати? Не. Защото вярвам в нашия суверенитет и в суверенитета на Европа“. заяви президентът. Макрон твърди, че „в някои области Франция е твърде зависима от САЩ, а това не е добро".

Припомняме, че френският лидер преди това призова за се създаде единна европейска армия, която да защитава ЕС не само от Русия и Китай, но и от САЩ, за да не зависи от Вашингтон по въпросите на сигурността. След това президентът на САЩ Доналд Тръмп посвети на Макрон няколко язвителни туита. Така Тръмп напомни, че французите „са били принудени да учат немски език в Париж, докато там не пристигат САЩ“ през 1945 г. Във връзка с това Тръмп предложи Франция като начало да увеличи разходите за НАТО, а вече след това да създава общоевропейска армия. В отговор на това официален Париж дори призова американския лидер на съблюдава общоприетите правила на приличие.

С подобни на думите на Макрон излезе и европейския комисар по въпросите на правосъдието Вера Юрова. „Ние, европейците, не можем да приемем чуждестранна държава, дори най-добрият ни приятел и съюзник, да взема решение по отношение на нашата законна търговия с друга страна“, подчерта тя.

Става дума за Иран. Напомняме, че европейците приеха болезнено дори самото решение на САЩ за излизането от иранската ядрена сделка, а когато американците започнаха да ги заплашват със санкции при продължаване на търговията с Ислямската република, започнаха дори да се бунтуват, решавайки да не се подчиняват и да търсят заобиколен път край рестриктивните мерки на САЩ. Франция, Германия и Великобритания продължават работата, насочена към
запазването на „пълното и ефективно прилагане“ на иранската сделка, подчертава Юрова.

Ръководителят на комисията на Съвета на федерацията за информационна политика Алексей Пушков смята, че САЩ винаги са третирали своите съюзници като васали, а Тръмп го „прави в много груба и видима форма“, затова е предизвикал съпротива у европейците. „Ако една държава плаща 75% от бюджета на НАТО, тогава какво би могло да е съотношението на силите? Естествено, че САЩ ще играят водеща роля в НАТО“, заяви Пушков пред вестник „Взгляд“.

Според него 2% от своето БВП в НАТО изплащат едва пет държави в Европа и Франция не е сред тях. „Заявлението на Макрон отразява европейската реакция на нелицеприятния стил на Доналд Тръмп, който нарича нещата с техните си имена и иска Европа да се съгласи с това“, казва сенаторът, като добавя, че едновременно с това Макрон „уж показва на населението, че Франция както и преди е независима, самостоятелна велика сила.

Пушков напомня, че генерал Шарл дьо Гол в знак на неприемане на стилистиката на САЩ извежда Франция от НАТО и през 1964 г. изгонва щаба на Алианса от Париж. „Няма да се стигне до там, става дума за риторична самостоятелност“, убеден е той и допълва, че раздразнението на европейците от действията на САЩ се засилва след излизането на Вашингтон от сделката с Иран.

Той не изключва, че ЕС ще се постарае да запази икономическото сътрудничество с Иран въпреки позициите на САЩ и „тогава това ще бъде някакво практическо потвърждение на заявленията за необходимостта от самостоятелност“.

Що се отнася до желанието на Макрон да създаде европейска армия, то засега няма разбиране как това да се осъществи, защото САЩ контролират във военно отношение Европа чрез НАТО. Пушков подчертава, че европейците нямат нито космическо разузнаване, нито начини да прехвърлят големи военни части на далечни разстояния.

„Западният военен съюз без участието на САЩ е нежизнеспособен, но европейците демонстрират недоволството си от Тръмп и едностранната му политика, и казват: „Е, ако така вървят нещата, ние ще създадем европейска армия..“, заключва сенаторът.

Германският политолог Александър Рар констатира, че Германия се е превърнала от съюзник във васал на САЩ. „На германците е забранено провеждането на енергиен диалог, партньорство с Русия. Те искат да забранят изграждането на „Северен поток-2“ по всякакъв начин, въпреки че това е суверенно решение на германските фирми, на Европейския съюз. Просто американците започват да се намесват в европейските въпроси“, смята Рар.

Той напомни, че някога група американски сенатори посещава България и забранява на София да гради газопровода „Южен поток“. В последно време американците са против създаването на единна европейска армия. „Какво е това, ако не васалитет“, задава въпросът Рар. Според него подобно отношение се проявява в много сфери, особено във финансовата, американците въвеждат екстериториални санкции. „Това просо възмущава европейците. Те разбират все повече и повече, че за американците ЕС е част от някаква „Трансатлантида“ или Pax Americana, американски свят“, отбелязва експертът.

Друг проблем е, както подчертава политологът, че такова васално отношение към своите съюзници от страна на САЩ се разбира единствено от французите и немците. „А такива страни като Полша и Прибалтийските републики и дори Великобритания доброволно заемат ролята на американски васали и ще завлекат Европа още повече в тази посока, а не в тази на независимостта“, обобщава Рар.

Експертът се затруднява да предполага дали ще се развие макроновското „Ние не трябва да зависим от тях“. Според него Европа по своята култура, исторически мащаби, съзнание и идентичност „трябва някога да се откъсне от Америка и да започне свой живот“. „Какво изобщо прави Америка в Европа?“, пита американският политолог. „Америка заедно със Съветския съюз побеждава Хитлер и остава в Европа, за да изгради стабилност и пазарна икономика. САЩ дават на Западна Европа демокрацията. Това трябва да го признаем. Но това се случва преди близо 80 години. И какво правят сега американците в Европа. Това е въпросът, който европейците трябва да задават и е логично те да стиснат силно ръката на САЩ и да им кажат: „Ще сме приятели, но от разстояние. Имаме собствена политика“. Но след като американците през последните десетилетия така умело са трансформирали водещите елити на почти всички европейски страни, създали са свой собствен управляващ елит, влияят върху медиите и неправителствените организации, практически върху целия социално-икономическия живот на Европа, аз лично мисля, че на Европа би ѝ било невъзможно да се отдели от американците. За съжаление европейският проект ще продължи да се развива под крилото на Pax Americana. Това все повече се разбира в Русия, а и в Китай започват да го разбират. Това е трагично развитие. Наистина се надявам, че греша“, заключва Александър Рар.

На свой ред председателят на президиума на Съвета по външна и отбранителна политика Фьодор Лукянов смята, че отношенията между ЕС и САЩ винаги ще бъдат изградени сложно. „Да се каже, че това са отношения между сюзерен и васал ще е преувеличено, но съществува трансатлантическа общност, която има обединяващ фактор – НАТО като организация за сигурността и присъства и разделящ фактор – ЕС като отделна европейска структура“, пояснява той.

Лукянов напомня, че в края на ХХ век, началото на XXI век европейците вече предприемат опити да засилят своята самостоятелност чрез по-дълбоката европейска интеграция, но на ЕС не му се отдава да се превърне в консолидиран, мощен и стратегически играч – кризата започва, както вътре в ЕС, свързана с нуждата от трансформация на неговия модел, така и в трансатлантическо отношение. Светът се променя, променят се задачите, които се поставят изначално пред НАТО и атлантическата общност.

„Кризата на идентичността на ЕС, която сега е в своя разгар, ще продължава и не се знае каква форма ще придобие ЕС в края на краищата. Сходна криза има и в САЩ, които сега преосмислят ролята си по света“, отбелязва експертът.

Според Лукянов има икономически и политически противоречия между страните. Въпреки тясното сътрудничество, в икономически план Европа и Америка все още са конкуренти, а в политически САЩ променят своята система на приоритети - Европа става по-малко важна за тях, но те не искат да я изтърват съвсем, смята експертът.

„Това е толкова сложен дуализъм, на който европейците не знаят как да реагират. Те не са готови за реална стратегическа автономия, но дори и в условия, когато те не са приоритет, те не разбират как да се справят със Съединените щати“, обяснява Лукянов. „Има триене, има големи опити от всички големи участници да разберат кои са те и какви шансове имат в бъдеще, това е наложено върху процеса на фрагментация на света, който се случва както на регионално, така и на световно равнище“, допълва той.

Поради липсата на яснота, такава връзка, според събеседника, не устройва никого. Лукянов отбелязва: „На Америка ѝ е по-лесно - при Тръмп, тя много ясно формулира задачите си: отношенията трябва да бъдат в полза за Съединените щати в пряк, материален смисъл. На Европа ѝ е по-трудно - от една страна, тя не иска да остава в положение на натиск, а от друга страна, тя не представлява нищо по отношение на сигурността без САЩ и НАТО“.

Експертът добавя, че въпросът как НАТО може да изпълнява функциите си за сигурност остава открит, въпреки факта, че „това е прието по подразбиране“.

"Сега, с подаването на Макрон се надига още една вълна разговори за европейската армия и отбранителна система, това далеч не е първия път – той е през 50-те години, но досега не се е стигнало до никъде. Не е ясно как да съчетаем присъствието на НАТО и трансатлантическата система за сигурност с отделна европейска система, независима от нея. Невъзможно е, трябва да се избере, а в случай на избор Европа няма да може да го направи“, смята Луканов.

Опитите за бягство от зависимата позиция, според експерта, ще продължат, но това ще бъдат опити на отделни държави - световната система, базирана на американското господство, като цяло ще остане.

„Китай и Русия сериозно обсъждат алтернативи на доларовата система, обръщат се в това число и към Еврото, може ли тази валута да бъде резервен вариант, мисля, че това ще тласка Европа към формулировката на нейната особена позиция“, отбелязва Лукянов.

Но експертът поставя под съмнение дали Европа е способна самостоятелно да изгради своята политика в сферата на сигурността и отбраната.

„Европа няма вътрешно единство, в нея няма лидери, които да се чувстват уверени в своите страни. Макрон, който преди година и половина започна като невероятно обещаващ политик, сега има много нисък рейтинг и се бори с необходимостта от решаване на огромен брой непопулярни проблеми. Меркел напуска, Великобритания е почти напълно погълната от вътрешни проблеми, Италия е напълно неразбираема. Не е ясно откъде ще дойде лидерът за стратегически пробив в Европа“, казва експертът. „Единственият, на когото се възлагат надежди, е Макрон, но за момента той може да го направи само на думи“, допълва Лукянов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker