Владимир Тошев, зам.-председател на Комисията по отбрана в НС: Бюджетът винаги е политика, на отбраната – също

Pan.bg 19 ное 2018 | 09:54 views (518) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР РОСИЦА ЦОНЕВА

След толкова бюджети на отбраната, които съм гласувал като депутат в Народното събрание, Бюджет`2019 най-после се доближава до бюджета, който бих искал да гласувам. Разбира се, че има още какво да се желае, все още „не е мечтата ми” по отношение на отбраната и Въоръжените ни сили. Но все пак той предлага едно нетно увеличение от над 230 млн. лв. в сравнение в тазгодишния и предлага процент от БВП от 1,58%, който не бяхме виждали от много години, от времето на Тройната коалиция. Но най-важното е неговото вътрешно разпределение – за капиталови разходи, за модернизация, ремонт. Отделно от това – за провеждане на реални учения, не само на командно-щабни, за участие в международни учения. Увеличаването е толкова голямо, че за втора поредна година повишаването на заплащането на военнослужещите средно с 10% не натежава в общото преразпределение на отделните пера в общата бюджетна рамка.
Категорично искам да подчертая, че бюджетът за отбрана не включва парите, заделени за модернизацията на армията с трите големи проекта – за ВВС, ВМС и СВ, които са целеви и са заделени в републиканския проект. Надявам се до пролетта да се договорира покупката на нов изтребител, а до края на май и началото на юни – да се договорира производството на патрулните кораби и бронираната машина за пехотата. В следващия бюджет задаваме рамката, в която командирите в армията могат да действат в попълването на некомплекта като отговорни началници на военните формирования.
Всъщност между първо и второ четене лично аз не смятам, че има нужда да се внасят поправки в предложения отбранителен бюджет. Колегите от „Воля” очаквано ще искат „да се отрежат” парите за модернизацията, което е тяхна стара тема, която не получава подкрепа от други политически сили. А засега поправки от парламентарните групи на БСП и ДПС не са постъпили. Не че бюджетът е идеален, но преди да се внесе в Министерския съвет и представянето му в Народното събрание ние го обсъждахме в комисията, с военното и политическото ръководство в Министерството на отбраната. И предложението е максимално съгласувано предварително. Сега вече е трудно да се правят промени, без да се разбалансира самият бюджет. Но ако все пак дойдат предложения преди второ четене, те ще бъдат


дискутирани. Защото всеки иска повече, но как да стане това без нови заеми…

image

Очаквам следващата година да бъдат задължително оползотворени целевите средства за модернизация, защото и без това сме закъснели с модернизацията и на трите вида ВС. И нямаме каквито и да е основания да отстъпваме назад. Икономиката се развива устойчиво и ще се развива в този дух, а парите са гарантирани.
По повод участието в модернизационните проекти, винаги казвам – дано да успее да издържи нашата военна индустрия. Тя и сега е доста натоварена. От доста време няма сътресения във Военно-промишления комплекс – и в частния, и в държавния сектор той работи на много високи обороти. И с кораба, и с бойната машина ще бъде допълнително натоварен и дано фирмите да издържат.
Догодина по това време с този бюджет очаквам, първо, една голяма част от проблемите с неизправните техника и въоръжение да бъдат решени на базата на завишените капиталови разходи. Второ, очаквам армията да бъде значително по-добре натренирана заради значително завишените средства за реално участие в учения – национални и международни и повече тренировки. И очаквам да спрем да говорим за един застрашаващ некомплект в армията. И когато армията ни преди много години е била в значително по-голям състав, винаги е имало некомплект. И той за неспециалистите звучи много страшно, а за експертите е нормален. Защото поделенията са разделени на няколко категориии, които трябва да са комплектовани. Включително и в момента, и имат значително по-малък некомплект от останалите. А има и мобилизационни поделения, които трябва да поддържат санитарен минимум, за да са гръбнакът на основното поделение, което се мобилизира в изключителни случаи на застрашеност и в предвоенен период.
Бюджетът винаги е политика, включително и този на отбраната. И с философията или политиката на Бюджет 2019-а се подготвя една достатъчно добре натренирана и боеготовна армия, като знаем в какъв геополитически район се намираме, на кръстопът. Искам да дам един положителен пример с ВМС, без да критикувам някого другиго, които не са привилегировани по отношение на управление или финанси, нито на внимание, включително – медийно. И въпреки всичко окомплектоваността във ВМС е над 92%, като средно число. А службата по корабите не е от лесните. И въпреки всичко, когато командирите са си на място – и пари се намират, и възможности, и начин.

Възстановява се по-справедливото заплащане в армията

Промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили предвижда промяна в методиката на изчисляване на заплатите в Българската армия. От първи януари догодина заплащането на военнослужещите ще се формира не само според званието, а и според заеманата длъжност. Това поправя една несправедливост в заплащането на военнослужещите, когато през 2010 г. е променена нормата за заплащане на военнослужещите, като основното заплащане е само въз основа на военното звание.
Възстановява се така една по-добра практика, смятат депутати от Комисията по отбрана, основното възнаграждение на военнослужещите да се формира не само според военното звание, а и от заеманата длъжност. Промените не само в комисията, но и в пленарна зала бяха гласувани с пълно единодушие.

image

По принцип в армията има 21 военни звания – от редник до генерал. В тези звания от длъжностния класификатор се наместват длъжностите, които се заемат от военнослужещите в БА – редниците, сержантите,офицерите и генералите. Несправедливостта в досегашното положение идваше от факта, че за дадена длъжност могат да кандидатстват и да бъдат назначавани със заповед на командира по няколко звания. Поради факта, че основното възнаграждение за свършена работа за непривлекателни длъжности, като служба на кораб, в специализирани и тежки поделения, няма желаещи за командири. А за подчинените за незаети места в бойните поделения също няма мераклии. И при повишаване на квалификацията и образованието, тъй като званието „си върви”, тези военнослужещи не се преместват от гарнизон на гарнизон и така не се нарушава комфортът, както и този на семейството им. В същото време в МО и в НС се правят неуспешни опити да се попълни некомплектът в армията. Именно тази промяна, приета окончателно през седмицата, възстановява старата практика в БА и във ВС, в която основното възнаграждение на военнослужещите се формира от 2 компонента – за звание и за длъжност. Класификаторът с длъжностите и наредбата са готови и така длъжностите в БА са 99.
Сега офицерите с повече опит, квалификация и с по-високо образование ще могат с по-ниско звание да бъдат командири на офицери с по-високо звание, но с по-ниска длъжност. И съответно ще получават срещу повечето отговорности и по-високо заплащане. Тъй като в БА един от основните компоненти за получаване на по-висока заплата е поемането и на по-висока отговорност. Тази поправка на закона няма да има финансови измерения и е в рамките на бюджета за отбрана като се получи по-справедливо и по-диференцирано преразпределение на фонд „Работна заплата”.
Народните представители бързаха да гласуват поправката в ЗОВС, за да влезе тя в сила до края на годината – и ефективно – с новата финансова година от 1 януари 2019-а.
Тази практика за разделно заплащане за звание и длъжност не е масова в системата на НАТО. Т.е. армиите, които заплащат по старата досегашна у нас система са по-масово разпространени. В МО и в НС беше решено, че за нашата практика е по-добре да се заплаща и по звание, и по длъжност. Тази практика е по-мотивираща за израстване в службата и за попълване на тежките длъжности. Сега редник, независимо с какъв клас е, ще получава една заплата в щаб, друга – в склад, в някое поделение не на първа линия и друга – в поделение с много учения, натовареност и полеви занятия. Така че системата на заплащане ще повишава конкурентноспособността не само във ВС, а ще е и добра перспектива за набирането на военнослужещи на общия пазар на труда в България.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker