Генерал-майор Михаил Попов: С 12 проекта искаме да мотивираме личния състав

Pan.bg 19 ное 2018 | 10:18 views (3337) commentaries(12)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР АНДРЕЙ РАНГЕЛОВ

– Г-н генерал-майор, вече е ноември, но тътенът от ученията на Сухопътни войски още ечи по полигоните. Какво наложи това удължаване в сравнение с предишни години на сезона на тренировките?
– Тази година с плана за бойната подготовка е точно толкова натоварена, колкото беше и 2017-а. Нямаме почти никакви различия като интензивност и брой учения. Движим се точно по плана. Учението на 42-ри батальон на 2-ра бригада беше планирано и проведено през октомври, след това минаха стрелби на артилеристи. Сегашното учение на полигон „Корен” за сертификация на тежката бойна група е планирано още в началото на годината. Стрелбите на минохвъргачни и противотанкови подразделения на СВ и реактивния дивизион на 4-ти артилерийски полк също бяха планирани. Дори и в края на ноември имаме планирани две ротни учения с механизирани роти. Логиката на подготовката предполага големите учения – на батальонно ниво, да бъдат в края на годината. Няма нищо необичайно в това.

Вече 85 на сто от воините са с новите униформи

Въвеждането на новите униформи в СВ започна миналата година и към момента около 85 на сто от личния състав е облечен с тях, каза командирът на Сухопътните войски. Смятаме, че ако бъде ритмично изпълняван договорът с „Интендантско обслужване”, който до момента върви добре, до края на годината или поне от началото на следващата СВ ще бъдат с новите униформи, допълни той.

„В средата на юли се събрахме с директора на дирекция „Логистика”, със специалисти от дирекцията и от нашата логистика и на базата на получените отзиви от поделенията, които експлоатират новата униформа, направихме предложения за някои промени. Те са по-скоро технологични – премахване или добавяне на неща. Смятам, че това ще подобри функционалността. Новите униформи след тези промени ще започнат да се шият от 1 януари 2019 г. Така че може би към средата на следващата година ще имаме яснота тези промени за добро ли са били, или не”, заяви генерал-майор Попов. Той допълни, че очаква докладната записка на офицера, който ръководеше българските воини в учението TRIDENT JUNCTURE 18 в Норвегия, защото те са успели да я изпитат на доста ниски температури от минус 5–минус 10 градуса. „Знам, че инженерните екипи са прекарали няколко нощи на позициите заедно с канадските колеги.
И затова чакам техните отзиви за униформата. За спалните чували съм сигурен, че няма да има проблем и ще са наистина добри. Униформата ни е добра”, каза генерал-майор Попов.


– Може да се каже, че ще посрещате празника на СВ – 19 ноември, в условия, близки до бойните?
– Така съвпаднаха нещата. Учението на тежката бойна група съвпадна с празника, но не можехме да преместим нито празника, нито учението, което е „забито” в плана много отдавна. Това е нормално.

Над 16 000 са били на мисия

Откакто сме започнали мисиите над 16 000 човека са минали през тях, заяви генерал-майор Попов. Някои от воините от СВ имат зад гърба си по 6-7 участия в българските контингенти из горещите точки на света. И в момента над 130 офицери, сержанти и войници са на мисии в Афганистан, Косово, Босна и Херцеговина, Грузия, каза командирът на СВ. Сертифицирана е следващата рота за Афганистан. „В мисиите учим пълната оперативна съвместимост, учим процедури, усъвършенстваме ги.
Едно от нещата е да свикнеш да работиш с човек, с когото общият ви език не е матерен и за двамата. И да работиш с хора, които имат друг начин на мислене, други традиции – културни, социални. Това също е важно – да свикнеш да работиш в многонационална среда, нещо, което ще се случи при операция по член 5. Този опит е важен за нас”, изтъкна генерал-майор Попов.


image

– Кои бяха най-запомнящите се моменти от изминаващата 2018 г. за войските?
– Всяко учение си е важно. На територията на страната СВ проведоха 19 командно-щабни, 23 тактически учения с бойни стрелби. Бих искал да отбележа някои от ученията, като националното тристепенно командно-щабно учение (КЩУ) „Есен-18”, тактическото учение PEACE SENTINEL 18 за сертифициране на пехотна бойна група „тежък тип” с висока степен на готовност HRF-1 на УП „Корен”, КЩУ с щабовете на полкове, полевите подготовки на всички родове войски – химици, сапьори, разузнавачи. Да не пропускаме двете международни летателни учения „Тракийски орел 2018” и „Тракийска звезда 2018”, в които участваха зенитните дивизиони на 2-ра и 61-ва бригада. От двустранните и многостранните учения бих отбелязал учението от серията COMBINED RESOLVE в Германия, PLATINUM EAGLE 18-1 и PLATINUM WOLF, които са от ученията в Черноморския регион, SABER JUNCTION 18 и, естествено – TRIDENT JUNCTURE 18 в Норвегия, от което българският личен състав и техника се завърнаха успешно преди дни.

Сред ученията с участието на воини от СВ са RAPID TRIDENT 18 в Украйна, AGILE SPIRIT 2018 в Грузия, DACIAN LANCER и SCORPION FURY в Румъния, които са свързани с афилирането на Втора механизирана бригада. В учението „5-те кули” в Италия и Балканското планинско учение COLASIN в Сърбия участваха военнослужещи от 101-ви алпийски полк. Естествено, между тези прояви си вървяха взводни и ротни тактически учения, тактически учения с бойни стрелби (ТУБС). Като завъртяхме колелото активно от март–април – и изневиделица дойде празникът на СВ през ноември.

– Известно е, че в цялата армия има значителен некомплект. Какво се прави в Сухопътните войски за неговото преодоляване?
– Проблемът с некомплекта започна активно да бъде обсъждан, нека да кажем – в последните две години и пловина. Но този проблем съществува през последните 8 години. Ние сме мислили за решаването му, доста преди да стане публичен. За тази година с различни конкурси имаме 930 обявени бройки за приемане на войници. Към момента оптимистичните прогнози са, че ще успеем да наберем около 530–540 човека. Ще продължаваме с конкурсите, с надеждата, че първото увеличение на заплатите на военнослужещите от 1 януари 2018 г. и обещаното увеличение от 1 януари 2019 г. ще ни помогнат да наберем броя хора, който сме обявили. Над 3000 длъжности ни трябват за СВ – войници, сержанти и офицери. Най-големият проблем е с некомплекта от младшите офицери, в звеното взвод–рота. Некомплектът с младшите офицери ще продължава докъм 2020–2021 г., когато от Националния военен университет ще започнат да излизат първите значително по-големи випуски. Стискаме зъби дотогава, но офицерите изнемогват. При сержантите имаме некомплект, но там си решаваме проблема, тъй като сержанти стават най-добрите войници – и през Професионалния сержантски колеж, и през Центъра за подготовка на специалисти. Но пък там има и друго – правим един войник сержант и отваряме празно място за войник. Искрено се надявам, че с мерките, набелязани от министъра на отбраната, тези проблеми ще бъдат решени. Да, важно е повишаването на заплатите. Достойно заплащане, добър социален пакет – това ще повиши атрактивността и социалния статут на армията. Още нещо, което правим – искаме с някои от проектите, които ще бъдат изпълнени в СВ, не говоря за основния проект, а за 12 други – като се започне от оптика и нови системи, да мотивираме личния състав. Например искаме да махнем екипировката, която е с дизайн от Първата световна война. Искаме да махнем сумките, да намерим ново място на шанцовия инструмент, да осигурим личния състав с хубави индивидуални раници.

СВ поддържат 64 модула за бедствия

Поддържаме нашите 64 модула за действие при всякакви бедствия и две групи за евакуация, каза командирът на СВ. През 2018 г. 6 пъти модулите са били задействани за оказване на помощ на населението. Повече от 200 военнослужещи и над 30 единици техника са се включили в тези акции. Отделно за първите 10 месеца на годината 244 военнослужещи и 105 единици техника са участвали в 49 операции по обезвреждане на невзривени боеприпаси. По този начин имаме възможност пряко да покажем, че населението може да разчита на СВ, посочи генерал-майор Попов.


image

– Смятате ли, че възстановяването на новия стар (действащ до 2003 г.) начин на заплащне на военнослужещите в зависимост от длъжността и званието им ще помогне за спиране на отлива от военната професия и попълване на некомплекта?
– Наши офицери участваха в работните групи, които оформиха решението за новото заплащане. Надяваме се по този начин да успеем да приравним получаваната заплата с отговорностите, които носи съответната длъжност. Званието е звание – то е ясно. Но разделът „длъжност”, който ще бъде преобладаващ, по-големия компонент, ще позволи точно това – за еднакви отговорности – еднакво заплащане. По-малка отговорност – по-малко заплащане. Това положение ще влезе в сила от 1 яуари 2019 г. Сега положихме основите. Надявам се това да се отрази благоприятно. Надяваме се това да повлияе на личния статус, да създаде чувство за необходимост от кариерно развитие.

– Кои категории военнослужещи ще получат увеличение на заплатите от 1 януари? Има ли опасност някои заплати да бъдат намалени?
– Увеличението ще бъде за всички. На никого заплатата няма да бъде намалена – това трябва да бъде категорично ясно. Как ще бъде формирано увеличението? Нека да видим финансовите разчети, нека да чуем за какво става въпрос, защото бюджетът все още не е минал на второ четене. Увеличението ще бъде за всички, но в различен размер.

– На какъв етап е инвестиционният проект за нова бронирана бойна машина?
– Към момента изчистваме всякакви детайли основно от тактико-техническите задания, които могат да доведат до двусмислие, до различни тълкувания и да се наложи, след като бъдат изпратени исканията за офертите, да получаваме уточняващи запитвания. Искаме да сведем това до минимум.

image

Ремонтират танковете Т-72 и машините БМП-1

Очаквам до края на месеца да представим документите за започване на два проекта за модернизация на танковете Т-72 и машините БМП-1, заяви командирът на СВ. Модернизацията на БМП-1 ще бъде насочена към подобряване на огневата мощ и системите за наблюдение и целеуказване. При Т-72 нашето желание е да подобрим защитата на машината, каза генерал-майор Попов. Преди модернизацията, танковете и бойните машини ще бъдат ремонтирани. Първо, с ремонта ще ги вкараме в строя, а след това ще ги модернизираме, посочи командирът на СВ.


Срещаме подкрепата на заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков и планът ни е до края на ноември да приключим този процес. Това означава, че в началото на декември исканията ще може да бъдат изпратени. Ако дадем един разумен срок докъм средата на март да получим отговорите, след това март–април ще можем да ги оценяваме, да договаряме с избраните първи и втори от класираните изпълнители, както е записано в методиката за оценка. И се надявам, че, може би, към май ще имаме готовност за подписване на договора. Това, естествено, са оптимистичните очаквания. А аз песимистични нямам. Имам само оптимистични.

– Кои ще бъдат основните събития за Сухопътните войски през 2019 г.?
– През юни следващата година ще започнат няколко учения под шапката на многонационалното учение на Балканския регион за 2019 г. В тях ще участват двете бригади, Центърът за подготовка на специалисти и подразделения от родовете войски. През април и октомври отново артилерията ще стреля на „Корен”. Имаме 13 учения за сертифициране на различни подразделения от СВ. И както през тази година ще продължим да си провеждаме ротни и батальонни учения. Надяваме се с помощта на Национална компания „Железопътна инфраструктура” да бъде възстановена една гара за разтоварване на бойна техника близо до „Корен”. Така прехвърлянето на техника на полигона ще стане още по-лесно, което ще ни позволи да провеждаме не само батальонни, а и ротни учения на „Корен”. Защото условията на този полигон са определено по-добри. „Корен” ни дава много възможности, различни от полигоните, които се ползват от бригадите.

– Какво ще пожелаете на хората от войските за Празника на СВ – 19 ноември?
– На личния състав пожелавам здраве, семейно щастие, служебни успехи и да не губим надежда, че нещата в Сухопътните войски ще започнат да се променят към по-добро!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 12

 1. #1
  ddt1 19 ное 2018, 11:13
   
  21
   
  4

  SE PROEKTIRATE I SE KOFTI, GENERALCHETO MI..
  Да ти рекна кОлтурно на езика на НАТОТО...
  ЗАЩОТО ЗАБРАВИХТЕ РОД И ЕЗИК!

 2. #2
  Редника бивш 19 ное 2018, 18:35
   
  16
   
  1

  Много се мотивирам. Пенцията ми ще се повиши....

 3. #3
  Пазещ тишина 20 ное 2018, 08:42
   
  24
   
  0

  Само с мотивация се занимават. От 2003-та година. А амията всяка година намалява. През м.септември т.г. се е стопила с още 100 военни.

 4. #4
  БА мениджмънт 20 ное 2018, 19:55
   
  19
   
  1

  Окровено казано, много слаби мениджъри (командири) имат командванията на видовете ВС и нагоре по веригата. Доказателство за това, са последните 10-15 години военен мениджмънт (командване и управление) в БА!

 5. #5
  arsenal8 21 ное 2018, 11:47
   
  11
   
  17

  N:4 в голяма грешка си Ген.М.Попов може би е най-достойният офицер в БА.Професионалист от класа,честен,принципен, интелигентен,знаеш чужди езици на ниво.Може да се каже,че е доста добър мениджър на КСВ.

 6. #6
  Бай Хой 21 ное 2018, 17:24
   
  10
   
  16

  Ще го търсите Бате Мишо някой ден. Дай боже повече като него.

 7. #7
  qwe 21 ное 2018, 18:08
   
  13
   
  8

  "#5 arsenal8"
  "N:4 в голяма грешка си Ген.М.Попов може би е най-достойният офицер в БА.Професионалист от класа,честен,принципен, интелигентен,знаеш чужди езици на ниво.Може да се каже,че е доста добър мениджър на КСВ."
  Изобщо не е в грешка №4! А колко е честен или пък най-вече принципен доста ама доста може да спори! Ако си негов човек е "честен и принципен", ама за другите не е такъв!

 8. #8
  arsenal8 22 ное 2018, 13:36
   
  3
   
  15

  N:7, всички знаем,че част от българите са злобни и завистливи.Излиза,че и ти си от тях.Ген. М.Попов не е "мой"човек.Имах честта да служа с него в 68бр.спс и съм сигурен,че 99% от хората, които са работили с него са на същото мнение, но не съвпада клишираното ти изказване.

 9. #9
  Разбира се! 22 ное 2018, 15:43
   
  5
   
  14

  Крайно време беше СВ да случат на свестен командир.Ген.м-р Попов е свестен човек. Съдя по това ,което е оставил след себе си на местата в които е служил. Да, не го обичат простите, мързеливи хрантутници /офицери,сержанти и войници/, които за 20 години в армията не научиха някакъв чужд език, не изкараха дори 1-1-1-1 по STANAG. Дано се появят повече хора като него.

 10. #10
  qwe 22 ное 2018, 21:16
   
  13
   
  0

  "arsenal8" N:7, всички знаем,че част от българите са злобни и завистливи.Излиза,че и ти си от тях.Ген. М.Попов не е "мой"човек.Имах честта да служа с него в 68бр.спс и съм сигурен,че 99% от хората, които са работили с него са на същото мнение, но не съвпада клишираното ти изказване."
  Под определението "негов" човек нямах предвид теб - беше принципно изказване, но факта, че така яростно и ревностно го защитаваш май си точно такъв, както и коментара на "Разбира се"!!!
  "Професионалист от класа,честен,принципен, интелигентен,знаеш чужди езици на ниво.Може да се каже,че е доста добър мениджър на КСВ." - arsenal8 и другия "капацитет" под твоето мнение - Вие служили ли сте и с други генерали в СВ, че точно този и най, най........
  Останете си със здраве - нямам намерение повече да обсъждам "неповторимия, велик и най-достоен генерал в БА"!!!

 11. #11
  qwe 22 ное 2018, 21:21
   
  8
   
  4

  "arsenal8" N:7, всички знаем,че част от българите са злобни и завистливи........... но не съвпада клишираното ти изказване."
  Изобщо не ми познаваш както и аз теб, затова, че без подобни "велики определения", подлизурко (явно така трябва да те наричам щом прецени, че съм злобен и завистлив)!!!

 12. #12
  Бай Хой 26 ное 2018, 12:56
   
  2
   
  8

  Имсх честта да служа с Генерал Попов в 1 прп в Сливен. С него се служи и се пее(естедтвено ако служиш както трябва). С него би отишъл и на война още днес.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker