Топъл печат и супердолари: Да достигнеш върха на ментето

Pan.bg 19 ное 2018 | 10:34 views (824) commentaries(1)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР БА

Димитър Илиев

България е страна рай. Тук е евтино, а стоките са с изключително високо качество. Можеш да си купиш евро за 6 на сто от номинала, а долари – за една пета от стойността. Вероятността да се засече ментето е невероятно малка – фалшивите банкноти достигат равнище от 9,7 от 10-точковата скала на Световната банка. Единственото неудобство е, че трябва да посетиш балканската държава и сам да поемеш риска да изнесеш банкнотите.

Вероятно това е най-популярната реклама за България през 2018 г. сред сенчестите предприемачи, които мечтаят за съкровища и бързо забогатяване. Защото страната ни в последните 3 години се превърна в най-високотехнологичното място за печатане на фалшиви купюри.

Изготвянето на фалшиви банкноти и документи се смята според експертите за

мафиотска дейност с нисък рисков профил

От друга страна, Пловдив през следващата година ще е световна столица на културата. Затова най-логичното е пловдивчани да въртят печатарския бизнес на евро и долари ментета, шегуват се източници от спецслужбите.

На шега или не, от 2016 г. досега антимафиотите от ГДБОП „удариха“ поне една дузина печатници в Пловдив и района, а през тази година стана ясно, че филибарите са плъзнали и към Слънчев бряг. Преди 2 г. страната ни стана известна с това, че от язовир „Мечка“ до първомайското с. Леново антимафиотите извадиха банкноти за 12 млн. евро, след като бе разбита печатница на Петър Петров – Растера. Той получи вече на първа инстанция присъда от 6 г. Банкнотите на Растера може да се окажат с нумизматична стойност заради допусната грешка в печата – в картата на Европа на 500 евровите банкноти
липсва един от ръкавите на Халкидическия полуостров – Атон

През 2018 г. пловдивчаните са още по-гениални в изобретенията си. На 20 октомври ГДБОП прави един от най-крупните удари в историята си, като разкрива чрез свой внедрен агент в групата печатница в подземен етаж на хотел „Кантилена“ между Равда и Несебър. Може да се окаже, че това е най-голямата печатница, разкривана в последните 20–30 години, твърди директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. По време на операцията са задържани 11, 57 млн. евро и 1,7 млн. долара, обискирани са 30 адреса в Равда и Пловдив. Задържани са четирима души – Иван Тодоров, Петър Манев, Александър Крихтин и
Димитър Ангелов.

Крихтин е собственик на хотела в Слънчев бряг, където бяха открити машини и фалшиви парични средства. Ръководител на престъпната банда е 47-годишният Иван Тодоров. Двамата са задържани в печатницата. Димитър Ангелов пък бил експерт печатар. Петър Манев от своя страна купил машина за топъл печат, която поръчал от САЩ през интернет. Тя била за поставяне на холограми. През август Манев, който официално работи на рецепцията във фитнес зала в Пловдив, получил още една пратка – метална част като спомагателен елемент към оборудването.

Банкнотите са уникални като качество на изработка – с всички елементи на защита, воден знак и светещи холограмни линии.

„Това са банкноти с индикатив, какъвто до момента не е бил намиран

Имат всички елементи на защита, воден знак и светещи линии, както истинските. Предстои банкнотите тепърва да бъдат предоставени за анализ, включително на Интерпол”, обясни наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура в София Евгения Деянова.

„Организираната престъпна група е изключително конспиративна. Двете от основните лица, които бяха задържани в момента на печатане на банкнотите, са контингент по тази линия от доста години”, обясни Спиридонов. „Лицата взимаха предохранителни мерки, мислеха, че се крият. По случая са използвани всички способи на специални разузнавателни средства.”

По време на операцията са открити тайни квартири, където банкнотите са укривани, за да могат да бъдат намерени купувачи, които да дойдат и да си ги вземат.

Голямото предизвикателство е било да се задържат участниците по време, когато печатницата е в работен режим. Затова макар да били следени от цели 9 месеца, антимафиотите ударили едва когато започнало печатането на банкнотите.

На 2 ноември е разбита още една крупна печатница – този път във Варна. В нея са иззети банкноти само в номинал от 100 щатски долара, като общият сбор възлиза на над 1 350 000 долара, арестувани са трима души.

Разработката е започната през март 2017 г., а първоначалните данни, че „хора от Варна се занимават с производство на фалшиви валута и документи“ са успешно разширени от антимафиоти от сектор „Фалшификации“, съобщи главен комисар Спиридонов.

„Мастилата, използвани за изготвяне на банкнотите,

имитират магнитно мастило

което позволява банкнотата да бъде трудно различаваща се от истинската при проверка“, заяви Евгения Деянова, която е наблюдаващ прокурор и по това дело.

image

Прощъпалникът на уникалните удари срещу пловдивчани за тази година все пак е в средата на май. Тогава антимафиотите заедно с британските спецслужби задържат фалшиви монети – британски паунди, с изключително високо качество и цялостното оборудване за производството им. Групата е действала от есента на 2017 г., задържани са трима души в момент на сключване на сделка за закупуване на голямо количество монети. Цехът за производството на монетите е в имот със стопански постройки. Оттам са иззети различни видове преси за изсичане и производство на заготовки и матрици за тях . Иззети са още мостри на фалшификати, мобилни телефони, таблет и чуждестранни монети с различен номинал. Към машините е била заредена и щампа за производство на монети от 2 евро.

Това е първи случай, при който се задържат 34 000 монети с номинал 2 британски паунда с изключително високо качество и цялостното оборудване за производството им, подчертава административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Цената на продажба на фалшификатите е 40% от номинала. При използване на пълния ресурс на техниката капацитетът за производство за ден може да достигне 1500 монети.

Всъщност най-интересното е, че при всички случаи антимафиотите задържат и неголеми количества канабис и марихуана. А е всеизвестно, че наркотиците са с висок рисков профил. Вероятно намесването на два различни пазара, каквито са фалшивите пари и дрогата, е изиграло някаква роля за разбиването на бандите, смятат експерти.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  ddt1 19 ное 2018, 11:39
   
  9
   
  0

  „Това са банкноти с индикатив, какъвто до момента не е бил намиран .."
  БУЛГАР, БУЛГАРРР... ААА! Ще му миришете пръд*ята на ГАНѝО!!
  Тъй да знаете.. Миролюбиви сме докато ни докачат.. После..По-добре да не сте се раждали... Календарът ни е на 7500 години и повече... Схващате, ли или да ви го напиша по-бавно...???

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker