Ще дадат ли депутатите мандат на правителството за преговори със САЩ за F-16?

Pan.bg 11 яну 2019 | 09:08 views (271) commentaries(0)
img Как ще гласуват парламентарните групи? Засега сигналите са разнопосочни. Само ГЕРБ, БСП и Воля са заявили твърди позиции. Изглежда, че Обединените патриоти не са съвсем обединени по този въпрос. Депутатите от ДПС не са се включили в обмяната на мнения в медийното пространство.

Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов


Съдбата на проекта за придобиване на нов боен самолет е в ръцете на народните представители. Същите, които гласуваха актуализирания му вариант от юни миналата година. Сега пред тях не стои въпросът да го актуализират втори път, а да подкрепят искането на правителството за провеждане на преговори със САЩ за закупуване на многоцелеви изтребители F-16 Blok 70.

Обществената дискусия е почти на приключване. Парламентарната ваканция също. Остава да разберем ще получи ли правителството този мандат, т.е. ще приемат ли депутатите решението, което министрите му предложиха на вчерашното си заседание. (Кабинетът взе решение да предложи на Народното събрание да разгледа и приеме доклада на Министерския съвет, както и да предложи на парламента да възложи на МС да подготви проект за международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиването на нов тип боен самолет от България.)

От изявленията в публичното пространство, интервютата, пресконференциите и поведението на основните политически сили, т.е. на тези, които са в парламента, може на този етап да се направи следната прогноза. ПГ на ГЕРБ е твърдо „за”. Тя определи решението на правителствоот като прекрасно. „Семейството на F-16 преобладава в почти всички държави членки на НАТО. В Европа само Чехия и Унгария са с Грипен, но там имаше съмнения за корупция”, казва Цветан Цветанов. Той е убеден, че F-16 е "най-доброто". На другия полюс е ПГ „БСП за България”. „Давате ли си сметка какво искат от нас? Народното събрание да разреши на правителството да не спазва решението на Народното събрание и да се отклони от задължителните изисквания, гласувани от най-висшия орган в държавата”, коментира Корнелия Нинова. Има определени изказвания, които подхранват тезата, че ПГ на Обединените патриоти не е напълно обединена около предложението на правителството. Процедурата по избор на бойни самолети за авиацията ни да бъде прекратена и да се проведе нов конкурс, призова бившият вицепремиер и лидер на Националния фронт за спасения на България Валери Симеонов. „Моят въпрос беше защо се налага да
се купува най-луксозната военна стока и може би най-неефикасната при отбрана. Тоест, ако на България се наложи да се отбранява, не е ли по-добре парите да се дадат за оборудване на армията? Моята теза е, че 8 броя изтребители няма да повишат боеспособността на българската армия толкова, ако подобни пари бъдат дадени за оборудването и въоръжаването”, заяви в края на миналата година председателят на ПГ на „Обединени патриоти” и лидер на ПП „Атака” Волен Сидеров. Известна е позицията на депутатите от ПГ на ПП „Воля”. Лидерът на партията Веселин Марешки поиска референдум за закупуването на нови бойни самолети. Парите за изтребителите можели да бъдат дадени за здравеопазване, в което са едни от най-големите проблеми у нас, смята той. Засега депутатите от ПГ на ДПС не са се включили в тази обмяна на мнения в медийното пространство. Макар и с голяма доза риск за тях може да се предположи, че ще се въздържат или ще гласуват „за” мандат на правителството.

По всичко личи, че по-скоро ще има положителна санкция на парламента. Добре е от сега да се знае какво става, ако резултатът не е такъв. Логиката показва, че правителството следва да приеме нов проект на решение, за да поиска от Народното събрание мандат за преговори с правителството на Швеция за купуване на изтребителите„Грипен”. Предстои да видим какво ще се случи и накъде ще тръгне дългоочакваната модернизация на бойната ни авиация.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker