Тихомир Безлов за циганската престъпност: Криминалните босове в гетата са легитимирани от местната власт

Pan.bg 11 яну 2019 | 20:51 views (468) commentaries(0)
img
pik.bg


Отново проблемът с циганската престъпност стана тема номер едно след побоя на командос в пловдивското село Войводиново. Спорадично при всеки такъв случай темата започва да се дискутира, но бързо отшумява."Циганите в България станаха изключително нагли, търпимостта на обществото се изчерпа", каза вицепремиерът Красимир Каракачанов. Пред ПИК лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев пък уточни, че биячите не са цигани, а каста, която нарича себе си "милет" и се самоопределя като турци (виж в "Още по темата").

Потърсихме за коментар на горещата тема анализаторът Тихомир Безлов от Центъра на изследване на демокрацията.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- 30 г. говорим за циганска престъпност. Но явно нищо не правим, след като продължаваме да я обсъждаме все с еднакви аргументи и факти. Защо така, г-н Безлов?

- Чак нищо да не правим не е вярно. Друг е въпросът, че не го правим достатъчно. Едно от нещата, които са видимо - няма проблем с работата при циганите, както беше в началото на прехода. През 90-те години на миналия век бебетата нямаше какво да ядат, хората бяха масово без работа. Сега не е така.

Другият проблем с квалификацията не е съвсем нерешен. Лошото е, че младите цигани започват да прекъсват училище. Особено момичетата, защото започват да ги омъжват. Най-големият проблем е раждането на деца от деца. Има едно наблюдение, че българските роми са повече в Германия отколкото в България. Погледнете големите ромски квартали във Видин и Пазарджик - те са почти изпразнени. Аз бих попитал, ако всички роми вземат да се изнесат в Германия, кой ще ни събира боклука и ще изхвърля контейнерите?!

- Създава се впечатление, че няма политическа воля за справяне с тази престъпност и за социализиране на циганите?

- Има по-криминални групи. Като се започне от детските бракове и се мине през различните видове престъпления, които вършат. Но ние поставяме всички под един знаменател. Друго е, че и легитимирахме ромските кримибосове. Властта го направи.

Полицията търси босовете да помагат в намирането на този, който е извършил престъпление. И всички са доволни. Полицаите - че нарушителите са заловени, а босовете се показват като хора на полицията. Имаме и политическа легитимация на същите тези ромски лидери.

Кметовете и общинските съветници изключително зависят от тях. Имаме класически случай - обикновените ромски семейства не
могат да се измъкнат от кримилидерите, които заставят децата им да просят, да проституират... Имаме кланова организирана престъпност. Това събаряне на незаконни постройки в ромските гета за какво е? Тези къщички не са от вчера, дори не и от онзи ден. Но сега ги събарят.

- Точно за това става въпрос. Защо допускат да се строи незаконно, а после действат, сякаш постройките са се появили като гъби нощес?

- Защото става дума за политически интереси.

- В интервю за ПИК лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев каза, че извършителите на жестоките престъпления като във Войводиново не са цигани?

- Не съм съгласен. В Гърмен са християни, например. Едни се турчеят, други се българеят. Има християни, има мюсюлмани. По-богатите роми се смятат за турци.

- Явно проблемът е труден за решаване. Какъв е според вас изходът?

- Трябва да тръгнем от раждането на деца от деца. По-бедните имат много деца. Няма усилия в тази насока да се криминализира този процес. В Германия например това раждане на деца от деца се води като сексуално насилие над непълнолетни.

- Циганите обясняват, че ранните бракове в детска възраст са тяхна традиция. Но законите в държавата би трябвало да важат за всички етноси?!

- Да, точно така. Но трябва усилия - и на полицаи, и на прокурори, и на социални служби, и на образователни институции. Проблемът в нерешаването на проблема е мързел.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker