Човекът, който документира войната от един обектив разстояние

Pan.bg 12 яну 2019 | 12:48 views (413) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Светлозар Стоянов

image
Джеймс Нактууй

За мнозина фотожурналистът Джеймс Нактууй е най-великият военен фотограф през последните няколко десетилетия. Той отразява военни конфликти и социални сблъсъци в повече от 30 страни. Известен е с това, че винаги документира обектите си от непосредствена близост или както сам казва: „В същото лично пространство, което обектът обитава”, като така пресъздава чувството за непосредствена близост у наблюдателя. Подлагайки се на риск в разгара на конфликта, Нактууй фотографира истината, документира човешките борби и въжделения, като чрез това иска да събуди обществото и да го подтикне към действие.

„Аз съм свидетел, а тези снимки са моите доказателства. Събитията, които съм документирал, не бива да бъдат забравени, за да не се повтарят”.

Роден през 1948 г., Наткууй израства в Масачузетс и се дипломира в Дартмут колидж, където учи история на изкуствата и политически науки, а после служи в търговската флота. Вдъхновен от духа на снимките на фотографите през Виетнамската война, които предавали непосредствено атмосферата на събитията, той се превръща в самоук техен ученик.

От 1976 до 1980 г. той бил фоторепортер на вестник в Ню Мексико, а след 1980 г. се прехвърля в Ню Йорк, където започва да работи на свободна практика. Там постъпва в Black Star agency. След първия си задграничен ангажимент в Северна Ирландия работи в Централна Америка, Близкия изток, Африка и Източна Европа. Фотографиите му от тези места са включени в много международни издания, включително и в списанията „Нешънъл Джиографик”, „Лайф”, Тайм”, El Pais и L’Express. През 1984 г. Нактууй подписва договор с „Тайм”, а малко по-късно става член на Magnum photography cooperative и VII Photo Agency.

По време на изпълнение на професионалните си ангажименти Нактууй е няколко пъти сериозно раняван, като за малко не губи живота си по време на мащабното отразяване на американската инвазия в Ирак, където получава и първата си бойна травма. Там е командирован заедно с кореспондента на списание „Тайм” Майкъл Вайскопф.

Двамата се возят в задната част на патрулиращо хъмви в компанията на бойци от разузнавателния взвод Tomb Raiders, когато един бунтовник хвърля граната в превозното средство. Вайскопф грабва гранатата и я изхвърля обратно навън, но двамата журналисти, както и двама войници са ранени при експлозията. Нактууй дори успява да направи няколко
снимки на лекаря, който третира раната на колегата му, преди да припадне.

Нактууй е бил и свидетел на атаката срещу кулите близнаци на Световния търговски център на 11 септември 2001 г. Трагедията е документирана в едни от най-известните кадри от мястото на събитието. Нактууй получава много престижни фотографски награди, включително и Златен медал „Робърт Капа” (пет пъти), „Мартин Лутър Кинг”, Magazine Photographer и World Press Photo.

Прави няколко самостоятелни изложби в Ню Йорк, Париж и Рим, автор е на книгите Deeds of War (1989) и Inferno (1999), които съдържат забележителните му фотоесета от конфликтите в Салвадор, Никарагуа, Гватемала, Ливан, Ивицата Газа, Израел, Индонезия, Тайланд, Индия, Шри Ланка, Афганистан, Филипините, Южна Корея, Сомалия, Судан, Чечня, Косово и Босна. Филмът „Военен фотограф” (2001) е посветен на него.

image
Джакарта

image
Чечня

image
Руанда

image
Израел

image
Последствията от войната

image
Косово
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker