24chasa.bg : Президентът се простреля в рейтинга

Pan.bg 13 яну 2019 | 00:47 views (837) commentaries(11)
img Кристина Кръстева


24chasa.bg
Дори на българите, които го харесват, им дойде в повече критиките от сутрин до вечер, дори 5 минути преди полунощ

Политикът, който вечно критикува. В този образ се самопостави държавният глава.

Каквото и да се случва в държавата, веднага след като е казал “Добър ден!”, Румен Радев забива: “Българите не живеят добре.” Да, прав е - до голяма степен и за доста хора. Но с какво помага държавният глава с това, че от сутрин до вечер - и даже в 12 без 5, на прага на новата година, го повтаря?

Това може да го каже всеки от нас, някои - и доста по-убедително като изражение и артикулация. Но това ли е функцията на президента, на бащата на нацията? Само и единствено да размахва пръст, след което величествено да се оттегля с чувство, че е изпълнил дълг?

Политиката е

екипна работа,

дори когато за

пребиваването

си в нея имаш

индивидуална

къща.

Какво пречи на стопанина на “Дондуков” 2 да вдигне телефона на премиера Борисов, така, както се чува вероятно и с г-жа Нинова, и да му предложи да решат заедно нещо, за да се възцари повече справедливост и повече спокойствие за народа?

Кой ще прекоси пръв 100-те метра до другия, е технически детайл. Ако искат да го обявяват, ако искат да го крият, така, както Библията ни учи, че с добрите дела не трябва да се хвалим.

Но наистина - щом внушава, че ГЕРБ не умее да управлява, а явно има поглед върху всички ресори на държавата и визия какво трябва да се прави, нека държавният глава я предостави на правителството. Иначе ще изглежда, че рути властта, само и само, за да се възкачи възможно най-скорошен ден той лично върху нея.

Друг е въпросът, че г-н Радев управлява държавата в началото на мандата си в продължение на 3 месеца. Може би затова предишното му новогодишно обръщение към нацията не беше така зловещо. Но пък тогава държавният глава не счете за нужно да спомене, че България е на прага на първото си председателство на Европа.

Това обаче е нищо в сравнение с гръмотевичната буря, с която Радев ни поля в последните мигове на 2018-а. Тогава, взели вече по чаша шампанско, на тези, които слушахме неговата реч, ни се доплака. Всичко в това слово крещеше, че
целта на говорещия е не да ни ободри и поздрави, а направо

да ни накара да

съжалим, че сме

се раждали в

България.

Като черна злокоба прозвучаха думите му, че новата година ще е изпитание за българската демокрация. Представих си едновременно кръв и смут, и барикади. И разбира се, единствената утеха насред цялата разруха - фигурата на президента, цялата в бяло.

Може да искам прекалено, но моята представа е, че като слушам и гледам обръщенията на държавния глава, трябва да чувствам гордост, че съм българка.

Проследих настроенията във фейсбук - да не би пък аз превратно да съм изтълкувала нещата. Наистина, ходът

“пир със

страховете

на хората

навръх Нова година” масово е отблъснал аудиторията. На едно-две места прочетох признания, че зрители са си мутнали звука, и аха да им завидя. Но после си дадох сметка, че не е честно спрямо ритуала на обръщенията, спрямо институцията държавен глава, и в крайна сметка спрямо обществения договор, който негласно сме сключили, да живеем организирано заедно.

Може би затова не е изненадващ и статистическият сигнал, който дойде навръх 10 януари, че политиката на “Дондуков” 2 не е най-добрата.

Проучване “Алфа рисърч” показа, че президентът Румен Радев губи 5% одобрение за 3 месеца и за първи път от встъпването му в длъжност положителните оценки за неговата дейност са под 50% - 47% одобрение срещу 17% неодобрение. Подобна тенденция впрочем улови преди месец проучване на Изследователски център “Тренд”.

Освен това трябва да се има предвид, че нито едно от двете не е “хванало” нестандартното обръщение на г-н Радев в последните 3 минути на 2018 г. Тогава, вярвам, резултатите по рейтинга му щяха да са още по-неприятни. Защото заиграването с положението на “обезверените, болните и самотните” не е добра политика и неизменно се обръща срещу този, който иска да трупа рейтинг на най-немощния гръб.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  шампан 13 яну 2019, 08:03
   
  17
   
  6

  Моме, президентът не ти е баща, колкото и да ти се иска.
  Със шампанско и добро настроение посрещаш новата година ти. Президентът ти казва, че на България не й е до шампанско и купонясване. Вие веселите сте малцинство в България, нахална си да твърдиш:
  “Българите не живеят добре.” Да, прав е - до голяма степен и за доста хора.“
  Не живеят добре почти всички българи, България изчезва, 2018 беше рядко смъртоносна за българите, ако въобще това стига до веселата ти глава, ти самата колко синове си родила на България, че се обаждаш нацупена? Колко хиляди младежи 20-28 годишни се събраха да се напият и надрусат, защото нямат деца, на които да направят елха, българи в най-силните си години?
  Председателството на ЕС донесе на България само дългове и затруднения с блокирания център на столицата. Ти сигурно си намазала около Председателството.
  Ясно е, че ти плащат да очерняш Президента и да подготвяш почвата за резултатите от Стъкмистиката на проучванията, но от тях повечето българи не се интересуват.
  Приеми, че за пръв път ще слушаш Президент, който няма да приказва само за вас, дето сте с шампанско в главата и служебните кьор софри, а ще говори и за онези, които са мнозинството, за които празникът го няма, които увеличените цени изплашиха, за които празничният блуден град блести всуе, които ти ползват физиономията от вестника само в клозета.

 2. #2
  синоптик 13 яну 2019, 09:38
   
  4
   
  17

  Отговор на коментар: #1

  шимпанзян тфоя пРезидент мацковски гумен "страпона" гадефф накрая ще получи такова разширение че няма да му е кеф а ми ще го боли хихи

 3. #3
  Geocom 13 яну 2019, 13:47
   
  9
   
  3

  Отговор на коментар: #2

  Ало педерастчето тук е сериозен форум и не е място за сексуалните ти фантазии. Ако не можеш да напишеш нещо сериозно просто се премести при гей-групичката пишещи в медиите на Прокопиев.

 4. #4
  Geocom 13 яну 2019, 14:11
   
  8
   
  4

  Е тази блондинка какво очакваше да каже президента на нова година. Да повтаря лъжите на управляващите ли.
  - колко успешно европредседателство сме имали - кое му е успешното освен че похарчихме луди пари - нещо да се подобри в България.
  - колко добре живее вече като направиха минималната заплата цели 280 евро а за пенсиите да не говорим
  - как в България няма корупция или циганска престъпност
  - колко не е добро образованието или здравеопазването
  - и още много други.

  Може да искам прекалено, но моята представа е, че като слушам и гледам обръщенията на държавния глава, трябва да чувствам гордост, че съм българка.

  И от кое да се чувстваш горд че си българин - при обръщенията на Плевналиев чувстваше ли се повече горда.

  Какво пречи на стопанина на “Дондуков” 2 да вдигне телефона на премиера Борисов, така, както се чува вероятно и с г-жа Нинова, и да му предложи да решат заедно нещо, за да се възцари повече справедливост и повече спокойствие за народа?

  Пречи че отсреща трябва да има някой който да го изслуша - Радев не Плевналиев на когото султан Бойко дърпаше ушите и казваше че и "магаре да ви посоча и него ще изберете".

  Направо в задниците им бърка на герберастите когато някой им каже истината че са некадърни и мафия.

 5. #5
  Рев 13 яну 2019, 14:42
   
  4
   
  9

  Наистина ни идва в повече това негово непрекъснато мрънкане. Сега даже и новите самолети не му харесват. Превръща се бавно в едно мрънкало.

 6. #6
  социопат 13 яну 2019, 14:59
   
  8
   
  1

  "зрители са си мутнали звука и аха да им завидя. " Българке!!!! Ако напишете"изключили" звука,а не мутнали,какво ще стане? Ще ти броим зъбите ли? Госпожо Кръстева,престанете да се дуелирате с българския език! С английска шпага.

 7. #7
  Geocom 13 яну 2019, 17:15
   
  3
   
  3

  Отговор на коментар: #5

  Сигурно много ти харесва че сме най-бедните в Европа и по бедни от част от Африка. Също много ти харесва че има корупция на всякъде и че България е на път да изчезне. Страшно много ти харесва циганите да могат да убиват безнаказано млади хора и да крадат пенсионерите по селата а те да не смеят да се обадят.

  Всичко това много ти харесва но идилията нарушава само мрънкането на Президента. Ако той не мрънкаше всичко щеше да е идеално.

 8. #8
  to gejocom 13 яну 2019, 20:44
   
  3
   
  3

  Отговор на коментар: #7
  на посрано 20 здраво ви припарва под пърдялниците
  отколко години с вашите братушки от депесе не сте на хранилката ?
  остави само чисто криминалния доход като наркотиците
  p.s. русофилите и вашите господари мацкавитите все говорите за бъркане в задника - то е ясно че сте пасивни пеерасти обичащи да се представят за активни ама все сте йобани

 9. #9
  До тая със джуките 13 яну 2019, 21:47
   
  1
   
  2

  Аве грозна мутро,Президента каза истината това не е послишния Плевню.!Той щеше да се ухилва подло и гнусно ида ни обеснява колко добре живеем с европейските ви ценности.Аман от такива ценности,ама вие сте слепи и ближете дупетата на господарите се.На времето нашите политици лижеха газъ н СССР,сега лижете газъ н Америка!Открий разликата.

 10. #10
  Geocom 13 яну 2019, 22:16
   
  2
   
  0

  Отговор на коментар: #8

  отколко години с вашите братушки от депесе не сте на хранилката

  Да съм спокоен че такива като теб сте на хранилката - ГЕРБ и Сорос добре ли плащат на троловете.

  Пък за мен не се притеснявай - на мен нито БСП, нито ДПС са ми братушки - и те са същите като вас бивши комунисти.

 11. #11
  НЕМИЛ-НЕДРАГ 14 яну 2019, 06:28
   
  4
   
  1

  Отговор на коментар: #9

  НЕ Е НИТО ГРОЗНА,НИТО МУТРА
  (русо гладно Няма),
  А И В СЛУЧАЯТ
  "МОМЕТО" Е ПРАВО....:

  ПЕДЕрадевият НЕ УЦЕЛИ МОМЕНТА ДА МРЪНКА (да критикува)....,

  АЗ БЯХ НАРЯД НА 31.12.2018г., и КАТО НАБЛИЖИ
  "речта" на ГЛАВАНАКА СПРЯХ ЗВУКА И СИ СИПАХ ЕДНО(ВИТАМИНЧЕ) ......,
  СЛЕД НЯКОЛКО ДЕНА КОМЕНТАРИ СЕ НАЛОЖИ ДА му ЧЕТА В НЕТА
  НОВОГОДИШНОТО МРЪНКАНА....

  АМА ПРАВ Е пигмей попOFF-
  румИн ФАТМАКЪТ СЕ Е ИЗНЕРВИЛ НЕЩО.....!

  НАКРАЯ РАЗБРА,ЧЕ Е НАПЪЛНО НЕЗАВИСИМ-
  ОТ НЕГО НИЩО НЕ ЗАВИСИ!
  А И Десъ МУ ВЪРТИ КУРВЕНСКИ НОМЕРЦА ,
  НО ТОВА Е ДРУГА ТЕМА....!
  (търколило се гърнето и си намерило похлупак)

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker