Кой е Румен Радев

Pan.bg 21 яну 2019 | 09:44 views (805) commentaries(6)
img
Елена Старидолска


В каква посока гледа президентът все още не е ясно
© Надежда Чипева


capital.bg


Темата накратко

Две години след влизането му във властта той продължава да е политическа загадка.
Действията му до момента показаха най-вече какъв не е президентът, но за какво точно се бори и как смята да го постигне все още е неясно.
През втората година на мандата си президентът стана по-умел в използването на инструментите на институцията.Малко неусетно следващата седмица ще са изминали две години, откакто Румен Радев встъпи в длъжност като президент на България. През юли 2019 г. той ще е точно по средата на своя мандат. Това е ключов момент за всеки политик на висока позиция. Първите месеци във властта обикновено отиват за ориентиране и събиране на екип, а после започва да се работи по по-дългосрочни проекти. Средата на мандата е моментът, в който първоначалната енергия (ако, разбира се, я има) започва да дава резултати.

Случаят с Румен Радев е по-особен. Той влезе в голямата политика абсолютно непознат и неопитен и първите две години от неговия мандат като че ли отидоха повече за запознаване с властта и нейните инструменти.През тях се разбра най-вече какъв не е президентът. Дали обаче това време беше достатъчно, за да се разбере какъв е Румен Радев, какво точно иска (oсвен изтребители Grippen) и как смята да се бори за него?

През 2017 г. за ГЕРБ Румен Радев може да е изглеждал безобиден, а за БСП - байпас към някаква форма на власт. През 2018 г. и двете партии разбраха, че са се лъгали. В последната година стана ясно какво означава президентът да не е представител на нито една политическа сила, въпреки че беше издигнат и подкрепен от БСП. Той няма реална власт. Не може да разчита на правителството, защото не е негов представител, а на опозицията - не достатъчно. Не е бивш партиен лидер, не е способен да пренасочи маси от хора в една или друга посока, няма политическа тежест, нито структури в страната. Това го оставя без почти никакви лостове на влияние. Почти по средата на мандата си, Румен Радев е сам и поне до момента резултатите от усилията му са ефимерни.

Ако има нещо


общо и за двете години на президента във властта, това е противопоставянето му
с управляващите. В началото сблъсъкът му беше повече с думи, но през 2018-а тактиката беше сменена - след като установи, че срещите с политиците във формата на Консултативния съвет за национална сигурност не са продуктивни, той стана по-умел в използването на правомощията на институцията. Критиките бяха шумни, но от дистанция, а конкретните пречки - неочаквано неприятни за властта. Опитите на министър-председателя да изпрати представители на ГЕРБ за разговори с него няколко пъти получиха отказ.

Първи новата тактика на президента усети външният министър Екатерина Захариева. Тя се опитва от месеци да съгласува голям брой посланически назначения с администрацията на Радев, но преговорите са тежки. Пробив беше постигнат за няколко имена, а десетки още чакат.

Румен Радев обърка и плановете на правителството при най-масовата смяна в кабинета - в края на август напуснаха министрите на транспорта, на вътрешните работи и на регионалната политика. Процедурата по назначението на титуляр на вътрешното ведомство беше блокирана седмици от президента, докато Бойко Борисов не изпълни до последната запетайка изискванията за съгласуване с Радев, защото за поста беше предложен главният секретар на МВР Младен Маринов. По-късно се проточи и попълването на овакантеното от негово място - по същата причина. По неофициална информация Радев е отхвърлил поне две кандидатури. Тези сюжети обаче, с малки изключения на детайлите, бяха по-скоро задкулисни.


Нарасна броят на върнатите за повторно гласуване закони - от пет през 2017 г. през 2018 г. бяха седем. В същото време обаче въпреки твърденията от негова страна, че "се възродиха познатите механизми на партията държава" и че "демократичните институции атрофират", а "законите се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове и лобита", не използва нито един от двата инструмента, които има - вето и сезиране на Конституционния съд за законодателните промени, които въведоха безконтролната гражданска конфискация. Пропусна без коментар и лобистките изменения в полза на големите търговци на горива.


"Налага вета за дребни работи, които не му създават конфликти. И нито веднъж не влезе в тежка тематика, по дебат за реални, сериозни проблеми", каза лидерът на Д21 Татяна Дончева пред Bulgaria on air по този повод. И нареди Радев сред "оперетните политици".

Все по-неясен за посоката, която следва

Противоречиво беше възприето и заявлението му в началото на есенния политически сезон, в което той каза, че предсрочни избори няма да доведат до нов изборен резултат и до излъчване на ново мнозинство. Тогава стана напълно ясно, че Румен Радев не е равно на БСП. По това време (и досега) лидерът на социалистите Корнелия Нинова влага всичките си усилия, за да внуши, че предсрочният вот е неизбежен, а партията й в единствената алтернатива. "Още чакаме алтернативата", повтори обаче Радев в няколко свои изказвания през годината. На няколко пъти намекна, че е готов да подкрепи нов политически проект, и не се възпротиви на въпрос за президентска република. "Вярвам, че заедно ще защитим своите граждански и социални права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието", заяви Радев по повод годишнината от 10 ноември 1989 г. например. "През изминалата година полусериозно се обсъждаше дали президентът няма да прави собствена формация заради напрежения между него и "Позитано", коментира политологът Даниел Смилов пред "Дойче веле" неяснотата от тази алтернатива, която "чудодейно би спасила българското демократично управление от ерозия и кончина".
Дори и президентът да тръгне да прави своя формация, трудно ще намери нужната енергия. Безкритичната подкрепа за него все повече се стеснява именно в средите на симпатизантите на БСП и ДПС, сочи последното изследване на "Алфа рисърч". Въпреки че Румен Радев остава с висок рейтинг, за първи път от две години процентите одобрение за него са под 50. Ерозията е от края на 2018 г.

Пикът в положителните оценки е през март, дни след като призова премиера Бойко Борисов да каже "имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с г-н Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?".


"Искам да чуя президента Радев един път да назове нещата с истинските им имена - като говори за автократизъм, защо не говори за Русия", пита пък политологът и бивш секретар по връзките с гражданското общество на Росен Плевнелиев Румяна Коларова. Президентът беше на посещение в Москва през май и се срещна с премиера Дмитрий Медведев и президента Владимир Путин. Няколко дни по-късно същото направи и премиерът Бойко Борисов.

Темата за Русия очевидно е важна за Румен Радев. По разказ на самия Бойко Борисов след настояване на президента управляващите отстъпили посланическото място в Москва за външнополитическия му секретар Атанас Кръстин. Печалбата му от тази малка тактическа победа обаче е най-много това, че сега той ще знае повече за формалните отношения на България с Русия. Тя не му дава повече власт за нищо.

Тази година, малко след като преполови мандата си, Румен Радев ще бъде изправен пред тест, след който за президента ще се знае много повече. През лятото на 2019 г. ще започне процедурата за избор на нов главен прокурор (вижте карето), която трябва да завърши с неговото одобрение, с издаването на указ за наследника на Цацаров. Това е пост, изключително важен за цялата конструкция на властта в момента - за ГЕРБ, ДПС и коалиционните партньори в правителството. От поведението на Румен Радев през втората половина на годината ще се разбере дали той се е превърнал в реална опозиция на тази власт, или критиките му ще бъдат само досадно, но безвредно тракане в машината на корупцията. Или, по друг начин казано, дали пребиваването му на "Дондуков" 2 ще свърши работа на друг освен на егото му - дали ще свърши работа на избирателите му.
Две теми, които ще са определящи за него през 2019 г.


Как Радев ще постъпи по две от важните решения, които предстоят през 2019 г., ще е определящо за позициите му спрямо процесите в правосъдната система и външнополитическата линия на България. Вече е в ход процедурата за избор на изтребител за военната авиация. Като бивш командващ ВВС Радев има основания да претендира, че разбира от темата. С действията си от първите дни в президенството обаче той остави съмнения, които ГЕРБ положи усилия да увеличи, че е пристрастен в ущърб на американската техника. Управляващите обаче я предпочитат, поне на този етап. Въпросът не е само технически, а в голяма степен и политически, още повече че договорът ще се сключи чрез междудържавно споразумение. На теория Радев може да наложи вето на ратификацията му от Народното събрание, ако реши, че той може еднолично да прецени чия оферта е по-добра. Това би било огромен скандал, който ще постави въпроса дали Радев не е против стратегическите отношения на България със САЩ.

Второто важно решение е свързано с избирането на главен прокурор - механизъм, в който президентът има пряко участие. Мандатът на Сотир Цацаров изтича в първите дни на 2020 г. Процедурата за избор на негов наследник трябва да започне най-рано в средата на годината, най-късно - през декември. Конституцията предвижда възможността президентът да не подпише указ за назначаването на главния прокурор, след като е избран от ВСС, ако прецени. Поведението на Сотир Цацаров породи съмнения, че прокуратурата може да бъде използвана за политически и бизнес цели. През ноември 2018 г. например самият Румен Радев заподозря в такива действия главния прокурор. Дни след като държавният глава номинира Атанас Семов за конституционен съдия, Цацаров нареди да се провери защо през 2016 г. е спряно разследването срещу Семов за източване на средства по европрограми.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Жайме 21 яну 2019, 10:19
   
  7
   
  9

  " байпас към някаква форма на влас/т/" Глупасти на мекичета и на кравайчета. Г-н президентът е президент на всички българи. Точка.

 2. #2
  кой БЕШЕ този ПЕДЕрадев?! 21 яну 2019, 10:23
   
  14
   
  10

  ??? ??кой БЕШЕ този ПЕДЕрадев?!????

 3. #3
  Резидента Гумен Гадев 21 яну 2019, 11:15
   
  12
   
  10

  най меко и точно казано е селска буца
  нищо ново не научава,нищо старо не забравя

 4. #4
  СТИГА ПЕДЕрадевщини! 21 яну 2019, 11:57
   
  9
   
  8

  Попитали нато-ГЕЙрал ПЕДЕрадев:
  - Вие как кацнахте в Президентството?
  - Още се чудя, издигнаха ли ме, спуснаха ли ме...

 5. #5
  коя е ПЪРВАТА "дама"? 21 яну 2019, 12:01
   
  8
   
  7

  Деси ЯХНА ПАК МЕТЛАТА
  румИн СКРИ СЕ ПОД КРЕВАТА!

  Я ИЗЛЕЗ ОТ ТАМ ФАТМАК,
  КОЙ ИЗПОЛЗВА МОЯТ ЛАК?!

  МОЛЯ УСПОКОЙ СЕ Деси,
  СЕКРЕТАРКА МИ ГО ОТНЕСЕ!


  ОХ КАКЪВ Е ТОЗ КАРЪК
  мъж ли си ,ИЛИ БАЛЪК!?

  НАЛИ ЗНАЕШЕ ,ЧЕ МИТКА
  СИ Е МАЛКО ЛЯВА КИТКА?

  ВЪВ ТУЙ ШИБАНО ВВСе
  ИМА ЛИ ПОЛКОВНИЦИ МЪЖЕ?

  ЩО НЕ СИ СТОЯХ В БУРГАС
  ЩЕ МЕ КРАДЕ МЕН ПЕДЕРАСТ!?

  румИне, ОТ СЕГА НАТАТЪК
  АЗ МЪЖЪТ СЪМ,А ти ПРИДАТЪК!!!

 6. #6
  кой БЕШЕ този ПЕДЕрадев?! 21 яну 2019, 13:49
   
  7
   
  6

  СТАНА той ЛЕТЕЦ ПРИ ТАТО,
  ПОСЛЕ ГЕЙРАЛ от нато!
  ВКАРАХА го В НЯК'ВИ СХЕМИ
  ПАРТИЯТА го ОЖЕНИ...!
  прИзидентинЧЕ "СТАНА",
  ЩОТ' НАРОДЪТ го "ИЗБРА"
  ВМЕСТО Г€РБ€Р$КА УфСъ!


  "БЛЕСТЯЩО СПРАВЯЛ СЕ" ВЪВ ВСИЧКИ СИТУАЦИИ!?????
  А НИЕ ПО-ЗЛЕ СМЕ ОТ ВСИЧКИ нации!

  ТЯ ДЯДО ЙОЦ(В)О СИТУАЦИЯТА Е ЕДНА:
  НЕ СМЕ ДЪРЖАВА,А РАЗВАЛИНА!
  СПАСЕНИЕТО НИ Е САМО И ЕДНО
  ДА ИЗРЕЖЕМ ГНИЛОТО МЕСО!

  НАРОДЕ СЪБУДИ СЕ,
  ЗА СВОБОДА БОРИ СЕ!

  ВРЕМЕ Е ЗА РЕВОЛЮЦИЯ И
  НОВА КОНСТИТУЦИЯ!

  ДЕКОМУНИЗАЦИЯ, ЛУСТРАЦИЯ,
  ЧЕ НЕ ОСТАНА НАЦИЯ!

  НАРОДЕН СЪД,НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ,
  СТИГА КРАЖБИ И ГЛОБАЛИЗАЦИЯ!

  ДА СИ ВЪРНЕ ДЪРЖАВАТА НАРОДА
  ТОГАВА И АРМИЯТА НЯМА ДА Е ГОЛА!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker