Проф. Антоанета Христова с експресен анализ за речта на Борисов и прогноза за изборите

Pan.bg 22 яну 2019 | 00:23 views (684) commentaries(2)
img
pik.bg


Гневната реч на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ взриви общественото мнение у нас. За пореден път коментатори, анализатори и политици се надпреварват да дават оценки и тълкувания на думите на премиера. Според едни - словата на Борисов съдържат послания за мобилизация на партийния актив, други пък виждат в тях предизборно стягане на редиците, трети ги тълкуват като поемане на нов курс на политика. Потърсихме за коментар политическия психолог проф. Антоанета Христова.- Какво каза с гневната си реч пред актива на ГЕРБ Бойко Борисов. Как разбирате вие, проф. Христова, заканата му да пусне синята лампа?

- За мене не в синята лампа е акцентът. Той е в посоката къде се крият рисковете за ГЕРБ и каква би трябвало да бъде новата посока на правене на политики. И Борисов очерта картината ясно. На първо място това е обръщането към отделния човек и неговите потребности. Радвам се, че ГЕРБ са достигнали до това разбиране. То е нова линия и на политическо говорене, и на политическо поведение като контрапункт на строителството и международната активност.

Но проблема, който представлява основния риск пред партията е скъсяването на дистанцията между БСП и ГЕРБ. И Бойко Борисов се опита да даде обяснение и да активизира хората. Всеки човек трябва да поеме отговорностите си. Защо е тази намаляваща разлика с БСП - като причина беше изнесена основно липсата на съпротивителни сили, т.е. активност на хората да се защитават срещу нападките от страна на опозицията. Но причините са по-глобални.

- Кои са те според вас?

- В речта се спомена не достатъчно изпипаните закони, които се предлагат на обсъждане и предизвикват атаката на опозицията и на засегнатите страни. Този проблем е свързан и с нивото на експертизи... Разбира се корупционните практики, също бяха отбелязани, които са приписвани причини за всички видими грешки от страна на общественото мнение.. Може да е грешка на системата, но какво се прави за преодоляване на грешката в системата? Истина е, че ГЕРБ и Бойко Борисов трябва да се справят с много унаследени проблеми с хора, които носят „културата” на системата. Същити хора са и в другите партии, даже в много по-песимистично съотношение. Тази ситуация е огромно предизвикателство пред ГЕРБ и отговорност. Факт е, че
по-добра алтернатива за момента няма.- Цветан Цветанов каза, че ГЕРБ има 97 хил. членове и е съвсем естествено някой от тях да злоупотреби с името на партията. Но пък ръководството досега постъпвало безкомпромисно с тези зложелатели?!

- Така е. Хубаво е да се продължи с работата в тази насока. С изчистването на процедурите. БСП намалява разликата с ГЕРБ, не защото увеличава подкрепата си. А заради скандалите, съпътстващи управляващите. ГЕРБ няма алтернатива. И това е ясно за всички към този момент.

- Недоволен ли е премиерът от своите хора по места или речта му предизборно стягане на редиците?

- Твърде много Борисов направи за актива си и има основание да изисква много повече.

- Да очакваме ли Корнелия Нинова да направи подобна реч на предстоящия на 26 януари конгрес на БСП?- О, не. Корнелия Нинова ще нахъсва за победа. Предполагам, че мантрите за скорошни предсрочни избори ще се повторят. Мисля, че някой грешно съветва БСП. И това стана от края на лятото и началото на есента. И този някой им прави мечешка услуга на социалистите. Защото когато много говориш, че нещо ще случи, а то не става, се получава като в приказката за лъжливото овчарче.

- Какви резултати очаквате на евроизборите?

- Да се възпоризведат. ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни, че ще вкарат свои хора в европарламента. Има една голяма въпросителна за Патриотите. Техният резултат ще зависи от това дали ще се явят обединени. "Демократична България" засега не ми е ясна, защото реални социологически данни за тях няма, а и все още не е ясен формата на явяване.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  volxov5 23 яну 2019, 11:33
   
  2
   
  0

  Партия ГЕРБ като психиатрична диагноза

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=359&v=6Gxc-43ZAW0

 2. #2
  volxov5 23 яну 2019, 11:35
   
  1
   
  0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker