Красимир Райдовски с разбиващ коментар за случая "Скрипал - Гебрев": Чиста пародия.

Pan.bg 12 фев 2019 | 08:06 views (634) commentaries(0)
img
pik.bg


Случаят "Скрипал" отново бе изваден от архивите, този път чрез българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Аферата беше оповестена като поредната бомба срещу Русия за отравяне с "Новичок".Главният прокурор Сотир Цацаров обаче разби настроенията на любителите на конспирациите, като изнесе информация, че Гебрев през 2015 г. не е бил отровен с "Новичок", а с инсектицид, който се съдържал в салата с рукола.

Защо беше повдигнат отново въпросът "Скрипал", кой има интерес от него, каква е причината да бъде замесено името на бизнесмена Гебрев - за отговор на тези въпроси потърсихме бившия разузнавач Красимир Райдовски.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Защо извадиха случай с четиригодишна давност и така подновиха отново говоренето за аферата "Скрипал", г-н Райдовски? Както е модерно сега да се говори, активно мероприятие ли е това и кой има интерес от него?

- Тази история въобще не ме интересува, честно казано. Този, който е извадил случая "Гебрев" от нафталина, трябва да даде отговор. Абсурдно е да се вади история от 2015 г. Нека да кажат авторите й защо я разгърмяха.


- Кому е нужно претоплянето на манджата със скандала "Скрипал"? Явно точно този случай е важният всъщност?

- Скандалът "Скрипал" е организиран от англичаните и това е ясно за всички. Те имат да си връщат много на руснаците и 1000 г. няма да им стигнат. Англичаните от никого не са патили толкова, колкото от съветските и руските руснаци. Достатъчно е да си припомним аферата "Профумо". Военният секретар Джон Профумо падна от власт заради връзката си с една проститутка. И едва цялото правителство не падна заради тази история.

- Защо беше замесено името на Гебрев и свързано с аферата "Скрипал"?

- Дори и да има нещо вярно, така, както беше организирана цялата история, звучи пародийно. Начинът, по който беше поднесен случаят "Скрипал", беше същият, по който се извади аферата "Гебрев". Чиста пародия!

- Толкова ли са си загубили рефлексите и професионализмът специалните служби?

- Това не са службите. Други ръководят нещата.

- Кои са тези ръководители?

- Не мога да кажа кои са. Нямам информация. А и както казах, не се интересувам. Но по силата на логиката със събитията "Скрипал" и "Гебрев", не бих се изненадал , ако лицето Бриго Аспарухов се изтъпани публично и обвини руснаците, че са го
отровили.

- Защо?

- Поради неговата непостоянна позиция към НАТО. Един път е с тях, друг път - против. Бриго Аспарухов е много по-значим за руснаците от Гебрев. Той се е клел във вярност към БКП, когато е постъпвал на служба в разузнаването, а това означава и на КПСС. А стана шеф на разузнаването по време на управлението на СДС и Желю Желев. Все пак първият български Скрипал е той. Гебрев е вторият. Помните как съобщи, че е бил отровен докато пиел кафе в сградата на президентството с говорителя на Желю Желев.

- Цветан Цветанов обяви, че се очаква руска хибридна атака по време на евроизборите у нас. Толкова ли сме значими, че няма да атакуват някоя друга страна, която диктува бъдещето на Европа, а точно у нас?

- За да говори така Цветанов, сигурно има нещо предвид. Сигурно е възможно да се атакува. Аз не можа да го кажа. Трябва да се пита някой IT специалист. А ние не гласуваме електронно.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker