Разкриха каква е разликата между надписите "използвай преди" и "най-добър до"

Pan.bg 12 фев 2019 | 18:51 views (536) commentaries(0)
img
dnes.dir.bg


Много от потребителите не обръщат внимание на маркировката за срока на годност върху етикета на хранителните продукти

Храната трябва да се изхвърли, ако е превишен срокът "използвай преди". Ако обаче на продукта е отбелязана дата за "най-добър до", тя определя срока на трайност и ако храната не е с променени вкус, цвят, мирис, може да се консумира след изтичане на срока на трайност с няколко дни, дори и повече (например спагети и макарони). Този маркер посочва срок за свежест и най-добър вид, но храната е годна за консумация. Недоброто разбиране на понятията води и до висок процент на изхвърлена годна храна, се казва в съобщение на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Проучване на Европейската комисия показва, че едва 20 на сто от българите познават значението на обозначението, "използвай преди", което е за годност на храната. За да бъдат по-добре информирани потребителите, ще се провеждат информационни кампании и проучвания. В ЕС най-голям процент - около 54 на сто, от годната за консумация храна се разхищава от домакинствата, следвани от преработватели, услугите с храни и търговията, съобщават от МЗХГ.

Тази информация е била съобщена на кръгла маса на тема: "Обсъждане на борбата със загубите на храни в България". Домакин на форума е бил Центърът за оценка на риска по хранителната верига към МЗХГ.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker