Доц. Наум Кайчев: Разбрахме се с Македония за Св. Климент Охридски и цар Самуил

Pan.bg 23 фев 2019 | 09:06 views (321) commentaries(0)
img
frognews.bg


Направена е сериозна крачка напред по пътя за разграничаване на общата история между България и Северна Македония след четвъртата среща на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси. Това заяви пред bTV доц. Наум Кайчев, заместник-председател на Съвместната комисия.

"С колегите от Северна Македония успяхме да намерим общ език и постигнахме съгласие по темите за Средновековна история - ролята на Св. Климент Охридски, Св. Наум и цар Самуил в нашата обща история. Констатирахме важната роля на Средновековната българска държава, постигнахме консенсус, че те са част от общата ни история", обясни той.

Това потвърди и външният министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия. Имаме сериозен пробив в отношенията ни със Северна Македония по повод общата ни история, подчерта тя.

Историкът и преподавател в Софийския университет допълни, че имат разногласия със северномакедонските им колеги по темата за учебниците.

"Така се получава, че на две поредни заседания вече неуспяваме да разгледаме и изчистим въпросите по Средновековна история за основното образование - 5 и 6 клас. Имаше забележки и от двете страни", допълни доц. Кайчев.

По думите му, северномакедонски историци са критикували работата на Съвместната комисия. "Имаше изказвания пред медии, свързани с обхвата на работа, имаше изказвания, че се занимаваме само с учебниците, докато това не е така. Важно е тези послания да бъдат изчистени", каза доц. Кайчев.

Доц. Кайчев заяви, че не очаква да се постигне пълно уеднаквяване на учебния материал в българските и северномакедонските учебници. Той добави, че комисията ще отправи препоръки към правителствата за корекции в някои тези.

"Например, делото на Св. Климент Охридски и Св. Наум Охридски не може да бъде разбрано извън това, че те работят, подпомагани от българската държава и княз Борис и цар Симеон. Това трудно може да бъде забелязано в учебниците на нашата югозападна съседка", допълни историкът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker