Цветанов: В сложната ситуация избрахме стабилността

Pan.bg 23 фев 2019 | 09:49 views (638) commentaries(6)
img
dnes.dir.bg


"ГЕРБ е партията, която направи прагът да бъде 7%, за да има възможност за пренареждане на партийната листа", подчерта лидерът на ПГ на ГЕРБ

В сложната конфигурация, в която сме, ние избираме стабилността на страната. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНТ.

"За преференциите, ако всички бяха наясно с фактите, надали щяха да се излагат тези позиции, които да противопоставят обществото", каза Цветанов. Той припомни, че преференциите се въвеждат от БСП през 2007 г. с 15% праг.

Шефът на ПГ на ГЕРБ коментира преобърнатата позиция на партията си, която се отказа да вдигне прага на преференциите и се съгласи на нова ЦИК.

"ГЕРБ е партията, която направи прагът да бъде 7%, за да има възможност за пренареждане на партийната листа", подчерта Цветанов. По думите му решението да се отложат поправките за преференциите е било взето, за да се спрат всякакви възможна спекулации и обявяването, че те са отнели изборното право на гражданите или демократичните права.

"На никой не е нарушено конституционното право с решението в българския парламент. Променили сме позицията си, но това не е нещо, което трябва да бъде укоримо", коментира Цветанов.

"В политиката не можеш да правиш законодателство на инат. Това означава, че имаш тесни партийни или други интереси", допълни той, като отбеляза, че решението на БСП да не идват в парламента е именно на инат.

Във връзка с това дали е имало договорка с ДПС за преференциите, той коментира: "Разговорите, които се водят между парламентарните сили са функция на Народното събрание". "Ние нямаме пълно мнозинство, за да имаме комфорта да взимаме сами решения и да не променяме позициите си. Форматът на коалицията ни изисква и много отстъпки, но управленската програма се спазва и нямаме различия. Има ситуации, в които се нуждаем от плаващи мнозинства, за да защитим целите, които сме си поставили като управляващи", посочи още Цветанов.

"Когато си в управление, трябва да взимаш решения, които кореспондират с реалността. В сложната конфигурация, която имаме, ние избираме стабилността на страната", подчерта той.

Във връзка с напускането на Народното събрание от БСП, Цветанов коментира: "Не е добре, когато една сила излиза от парламента. Те правят трети опит да излязат, но не излизат, а просто не упражняват правата си, за които са ги избрали
избирателите им. От егоистична гледна точка тази седмица за нас беше изключително комфортна, но опозицията трябва да защитава и своите избиратели и да отстоява принципите на парламентаризма. Ние го направихме и потърсихме елегантна форма да се върнем, защото нашите партньори ни посъветваха, че това е единственият начин да се чува гласа ти, когато си в опозиция". "Голямата политика кореспондира с проблемите на хората в най-малките места и политиците не са нещо по-различно от хората в малкото населено място", каза още Цветанов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Ай Сик Тир 23 фев 2019, 10:44
   
  13
   
  1

  Толкова ли няма какво да поместите на сайта, та хабите тук мястото за изцепките на този малоумник, носител на титквен медал от помощното училище във Вършец и бутонели от ЦРУ.

 2. #2
  БАЙ ХУЙ 23 фев 2019, 13:45
   
  8
   
  1

  Каква стабилност си избрал, бе чукундур! Стабилност на бедността, високата престъпност и смъртност, както и ежедневното оскотяване на хората, благодарение на мафиотското ви управление.

 3. #3
  Граф 23 фев 2019, 13:51
   
  7
   
  1

  За този малоумник не си струва да си търкам клавишите на компа

 4. #4
  Blackradio 23 фев 2019, 15:37
   
  4
   
  1

  Стабилни единствено в глупостта си.

 5. #5
  Geocom 24 фев 2019, 12:23
   
  4
   
  0

  Много стабилно потъваме и изчезваме - по-стабилно от това здраве му кажи.

 6. #6
  СТИГА ПЕДЕрадевщини! 24 фев 2019, 15:15
   
  3
   
  0

  ДОЛУ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Г€РБ$П!

  цецо милиционерчето-НАЙ -ПРОТИВНИЯТ Г€РБ€РА$Т И ПРЕДАТЕЛ,АГЕНТ НА цру!

  САМО НАРОДЕН СЪД ЗА ТЕЗ БОКЛУЦИ Г€РБ$П!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker