Всеки пети военнослужещ в Българската армия е жена

Pan.bg 09 мар 2019 | 12:01 views (1189) commentaries(3)
img
Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Михаил Григоров

image
Slovenia- Alenka Ermec

Наскоро в телевизионно интервю вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че днес всеки пети военнослужещ в Българската армия (БА) е жена. Като надежден и коректен сюзник в Алианса страната ни притежава необходимата законова рамка за последователното осъществяване на политиката на НАТО за равнопоставеността между мъжете и жените в армията. Повече от 40 години благодарение на целенасочената работа със страните членки Комитетът за равнопоставеността на жените и мъжете във въоръжените сили на Алианса (NCGP) постига видими и ефективни резултати. От октомври 2016 г. генералният секретар Столтенберг избра за свой заместник г-жа Роуз Готемолер, високопоставен служител в Държавния департамент на САЩ. Тя замени на поста Александър Вершбоу.
В края на миналата година правителството на Словения назначи за началник на Генералния щаб на Словенските въоръжени сили генерал-майор Аленка Ерменц. Тя е първата жена, заела този пост. Завършила е Кралския военен колеж в Лондон и от 1991 г. служи във Въоръжените сили на Словения.От 2001 г. насам страните – членки на Алианса, всяка година представят в Комитета на НАТО за равнопоставеност между мъжете и жените (NCGP) годишни доклади, в които количествено се отразява участието на жените във въоръжените сили на всяка държава. Докладите и съответно удвоените усилия на НАТО за присъствието на повече жени във въоръжените сили са следствие от приетите през 2000 г. от Съвета за сигурност на ООН резолюции 1325 и 1820 за жените, мира и сигурността, в които са залегнали проблемите за насилието над жени по време на въоръжени конфликти, за участието на жените във вземането на решения, свързани със сигурността и отбраната, както и за техния принос в следвоенното възстановяване в зоните на въоръжени конфликти и ликвидиране на последствията от насилието и разрушенията. Третото издание на обобщения доклад на НАТО за напредъка в равнопоставеността между мъжете и жените в армията отразява резултатите за 2016 г. (Докладът е публикуван през 2017 г.), постигнати от 28-те държави – членки на НАТО, и 13-те страни партньори. Целта на обобщението е да покаже напредъка на НАТО и да сподели националните подходи по прилагането на Резолюция 1325 и интегриране на възможностите за равнопоставеност между мъжете и жените във въоръжените сили в ежедневната
им дейност. От обобщените данни се вижда, че участието на жените в съюзническите въоръжени сили е нараснало с 10,9 процента в сравнение с 1999 г., а в операциите на НАТО се е увеличило с 6,8 на сто, при 6,4 на сто през 2015 г. Налице е също така и развитие на въвеждането на равенство между мъже и жени във военните операции, както и в баланса между професионалния и личния живот. През 2016 г. в 96, 3 процента от страните членки на Алианса за жените са отворени всички професионални позиции в армията, което е с 26 процента повече от 2014 г. За първи път в този доклад се прави и преглед на изпълнението на препоръките на NCGP за 2015-а и 2016-а към Военния комитет на НАТО.
Историята на NCGP започва през 1961 г., когато група старши офицери от НАТО организират конференция, за да обсъдят статута, организацията и условията за участие на жените във въоръжените сили на Алианса. През 1976 г. Военният комитет официално признава NCGP. Постепенно мандатът на структурата се разширява и Комитетът получава все по-голяма подкрепа от съюзническото ръководство. През май 1998 г. това продължава, защото се налага подпомагане на интегрирането на равенството между мъжете и жените във въоръжените сили на пакта по време на изпълнението на мисиите, свързани с резолиции 1325 и 1820. Става ясно, че жените са необходими и в мисиите на НАТО извън евроатлантическата зона, и това много ясно го доказва опитът от Афганистан.
За наша чест през 2015 г. председателят на българския клон на NCGP полковник Невяна Митева прие ротационното председателство на Комитета за две години от полковник Линда Шеймо от Въоръжените сили на САЩ. Това стана на конференция в Главната квартира на НАТО в Брюксел по повод 15 г. от Резолюция 1325. Във форума участва и белгийската принцеса Астрид, която е полковник от медицинската служба на Кралските въоръжени сили на Белгия. На конференцията принцеса Астрид одобри напредъка в постигането на равенството между мъжете и жените във въоръжените сили на НАТО, но допълни, че са необходими по-решителни политики, повече воля и ресурси, за да се превръщат думите в действия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  шофиьор на самальот 10 мар 2019, 07:53
   
  6
   
  0

  На тази Аленка Ермец ако й сложат мустаци ,е готов мъж.

 2. #2
  Тервел 17 мар 2019, 22:32
   
  2
   
  0

  Не ви ли е срам вече и снимки на български войници не слагате към статиите. Пълна пародия............

 3. #3
  топ 22 мар 2019, 17:04
   
  1
   
  0

  Станахме армия от путьовци и женки!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker