Ген. Кирчо Киров с опасно предупреждение: Възможно е да се появят последователи на атентатора от Нова Зеландия

Pan.bg 20 мар 2019 | 00:37 views (501) commentaries(1)
img
pik.bg


„Все още не разполагаме с достатъчно достоверна информация дали този човек, който на първо четене прилича на вълк единак, е точно такъв, или е имал и помощници. Това тепърва предстои да го изясни съдебното следствие“. Това каза в ефира на БНР бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров в коментар за атентатите в Нова Зеландия, които окачестви като „терористичен акт“. Той поясни:„Когато говорим за вълци единаци, трудно можем да си представим, че те абсолютно сами и самостоятелно във всяко едно отношение действат, защото, за да извършат терористичен акт, трябва да премиват съответна подготовка. В този етап на замисъл и подготовка в нередки случаи се явяват и други лица, които, знаейки или не знаейки, осъществяват известна помощ на прекия извършител“.

Разкриването на действия от така наречените „вълци единаци“ е най-трудно“, поясни ген. Киров. Според него е трудно и да се направи извод, че друга държава или терористична организация стоят зад атентата в Нова Зеландия. Той обаче подчерта, че извършителят не изповядва ислямска религия.

„Пресилено е да съотнасяме нещата към прословутия сблъсък на цивилизациите, но очевидно е, че всички, които се занимават с тази тематика, с тази проблематика и основно специалните служби по всички краища на света трябва да се замислят за религиозния екстремизъм въобще, а не само да хвърляме нещата по посока на оцветения в ислямистка окраска тероризъм“, категоричен е ген. Киров.

Логично е да се стигне и до извод, че може да се появят последователи на Брентън Тарант, „защото многобройните терористични актове, извършвани от персони, изповядващи ислямско изповедание, е логично да предизвикат обратната реакция“, предупреди Кирчо Киров. Той припомни как навремето в близка Югославия е имало сблъсък на религиозна основа с участието на националистически паравоенни формации. Киров не е категоричен дали Тарант е писал и манифеста си.

„Има твърде изгладен и концептуален вид, за да излезе от ръката на един човек, който сам се представя като не особено ученолюбив. Но ако възприемем такава хипотеза, следствието трябва да тръгне и по тази посока - да разследва дали е възможно в чисто идеологически план този манифест да бъде изготвен от друг човек и да бъде вдъхновен от друго място, и да бъде използван от това лице, което да е привлечено към някаква форма на сътрудничество“,
поясни ген. Кирчо Киров.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Гезелшафт 20 мар 2019, 07:40
   
  0
   
  0

  за да извършат терористичен акт, трябва да премиват съответна подготовка.ДА ПРЕМИНАТ. Приказки,приказки....аман!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker