Китайските инвестиции в Европа се свиват от 2017 г. насам

Pan.bg 21 мар 2019 | 14:30 views (337) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Китай е инвестирал най-малко 145 млрд. евро в Европа от 2010 година, но тенденцията е към забавяне на темпа в контекста на втвърдяването на условията в някои страни членки, за да бъдат контролирани по-добре придобиванията на азиатския гигант, предаде "Франс прес".

В момент, когато китайският президент започва ключово посещение в Италия, Европейският съюз остана разединен за подхода, който би трябвало да възприеме спрямо Пекин.

Преките инвестиции на Китай в ЕС са скочили от 2.1 млрд. евро през 2010 година до 20.7 млрд. евро през 2015 година и след това до 37.2 млрд. евро през 2016 година според проучване на консултантската компания "Родиъм груп" (Rodhium Group). През 2017 година китайските инвестиции са намалели до 29.1 млрд. евро и до 17.3 млрд. евро през 2018 година (45 процента от които са съсредоточени във Великобритания, Германия и Франция).

Експертите обясняват това понижение с втвърдяването на условията на Пекин срещу придобивания, определяни като "ирационални", на свръхзадлъжнели компании, но и на по-стриктната регламентарна рамка в Европа. През годините под китайски флаг преминаха големи компании като шведската "Волво карс" (Volvo Cars), италианската "Пирели" (Pirelli), френските "Клуб Мед" (Club Med), "Сент-Юбер" (St Hubert ) и "Ланвен" (Lanvin), както и германската "Кука" (Kuka).

От 2000 година 60 процента от китайските инвестиции в Европа са от държавни компании, контролирани от Пекин. Страните от Източна Европа са приели едва 1.5 на сто от китайските инвестиции в ЕС през 2018 година, а държавите от Южна Европа - 13 процента. В същото време тези региони са особено благосклонни към Пекин.
Италия

планира да подпише протокол за присъединяване

към "Пътя на коприната" - колосален инфраструктурен проект, ръководен от Пекин. Вече няколко европейски страни подписаха такива протоколи, сред които Гърция, Португалия, Унгария и Полша.

В същото време Париж, Берлин и Брюксел втвърдяват тона. На 14 февруари Европейският парламент одобри рамка за контрол на чуждестранните инвестиции в ЕС в стратегическите сектори (изкуствен интелект, телекомуникации, роботика). В началото на март текстът беше одобрен от всички страни членки. Европейската комисия няма да може да блокира дадена инвестиция, но 14 страни вече имат механизми за филтриране и законодателствата им се втвърдяват.

Германия прие през декември декрет, свеждащ прага, позволяващ на Берлин да блокира чуждестранни инвестиции, до 10 процента от капитала (вместо 25 на сто от 2004
година). Париж от 2014 година е уточнил секторите, които трябва да се наблюдават.

Според "Родиъм груп" близо половината от китайските инвестиции в ЕС през 2018 година са били свързани със сектори, определяни като "чувствителни". Съединените щати, които са в търговска война и технологична надпревара с Пекин, отправят все повече предупреждения.

Вашингтон упражнява особен натиск над Германия, заплашвайки я вече да не споделя конфиденциални информации, ако Берлин не отстрани китайските телекомуникационни компании от мрежите от пето поколение (5G). САЩ яростно се противопоставиха в средата на март срещу придобиване на португалската енергийна компания Е Де Пе (EDP) от китайски инвеститор. В началото на март Белият дом настоятелно призова Италия да не се присъединява към "Пътя на коприната", изтъквайки, че италианските фирми няма да бъдат задължително облагодетелствани от това, а репутацията на Рим ще бъде опетнена задълго.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker