Д-р Холевич: Всички неразбории в ТЕЛК-а са от процентната система

Pan.bg 21 мар 2019 | 15:13 views (466) commentaries(0)
img
frognews.bg


Промяната на наредбата за изчисляване на процента намалена работоспособност няма да удовлетвори всички хора. Ако човек има 3или 4 заболявания, които носят по 30% и 40%, няма да получи група инвалидност. Трябва да има поне две заболявания с по 50%, за да бъде инвалидизиран.

Ако човек има 50%, 30%, 40% нетрудоспособност, ще получи 50%, но ако има 50%, 50%, 40% инвалидността му ще се изчислява по формула. Това обясни пред Фрогнюз д-р Боряна Холевич, председател на сдружението на лекари от ТЕЛК – София.

От наредбата трябваше да бъдат изхвърлени състоянията, които практически не инвалидизират. Това са някои дегенеративни състояния, характерни за напредналата възраст, които настъпват неминуемо при всички хора, както и заболявания, протичащи с продължителни ремисии и обострения, които се дава болничен.

За да бъдат удовлетворени нуждите на хората с увреждания, заболяванията им трябва да бъдат отчитани по формулата от 2010 година без значение процента.

До 2000 г. проценти нямаше. ТЕЛК оценяваше общото отражение на всичките заболявания върху човека. Имаше първа, втора, трета група инвалидност и така нареченото трудоустрояване. Работоспособността се оценяваше спрямо конкретното работно място. Никой не говореше тогава за така наречените фалшиви инвалиди. Всички неразбории в ТЕЛК-а дойдоха от процентната система. Тя даде възможност на хора в напреднала възраст да получат група инвалидност. Получи се рязко нарастване на броя на болните, получаващи 50% и над 50%, което носи определени придобивки. Във времето на групите например жена в дълбока старост на 90 г. с типичните дегенеративни изменения не получаваше група инвалидност.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker