Клането в Крайстчърч съживява раните на Балканите

Pan.bg 22 мар 2019 | 00:20 views (323) commentaries(0)
img
/КРОСС/ Балканите го интересуват, той е отишъл там и герои на сръбските крайни националисти фигурират в неговия пантеон: извършителят на клането в Крайстчърч съживи раните на един район, травмиран от междуетническите войни през 90-те години на миналия век.
На кадри, разпространени в интернет и описани като заснети в колата, която е управлявал на път към двете новозеландски джамии, в които уби 50 души, австралийският десен екстремист Брентън Тарант слуша песен, възхваляваща босненския сърбин Радован Караджич.
Този подбудител на етническо прочистване ще разбере в сряда дали правосъдието потвърждава присъдата му от 40 години затвор за жестокостите по време на конфликта от 1992-95 г. /около 100 000 убити/, най-вече за геноцид, извършен в Сребреница срещу босненските мюсюлмани.
Сред имената, които Тарант бе изписал на пълнителите на оръжията си, фигурират няколко герои на сръбските националисти, известни с борбата си срещу Османската империя: Марко Милянов и Новак Вуйошевич, православни воини от XIX в.; Милош Обилич, рицар, убит по време на битката при Косово поле /1389/ - основополагаща за сръбската национална и религиозна идентичност; или средновековният княз Стефан Лазар, статуя на когото, издигната през 2016 г. в сръбската част на разделения град Митровица в Косово, сочи с пръст към зоните с преобладаващо албанско и мюсюлманско население.
По телевизионния канал Ен1 посланикът на Босна и Херцеговина в Австралия Мирза Хаджич посочи, че в тази песен, прославяща Караджич, "От Бихач до Петрово", се казва, че "трябва да се убият турците" - дума, с която православните сръбски крайни националисти назовават обичайно босненските мюсюлмани.
През османския период Балканите са били в продължение на пет века зона на контакт и на конфликти между мюсюлманския и християнския свят.
Споменаването на османското минало е постоянна тема на сръбските крайни националисти. "Република Сръбска в Босна няма никога да бъде Турция" - е класически лозунг на политическите митинги в сръбската съставна част на тази страна, която продължава да бъде разделена на основата на общностни линии.
Според местните власти Тарант е посетил района в края на 2016 г. - началото на 2017 г., като е бил в Черна гора, Сърбия, Босна и Хърватия, а след това в България през ноември 2018 г. Той е отишъл също и в Турция.
Ислямската общност в Босна оцени като "особено обезпокояващо", че "убиецът е започнал своето кърваво
начинание под звуците на песец, възхваляваща военните престъпления в Босна" и "е очевидно вдъхновен от същата екстремистка идеология" като поддръжниците на идеята за Велика Сърбия през 90-те години.
В Косово бившият министър на външните работи Петрит Селими също посочи, че Тарант се е "вдъхновил от една специфична форма на национализъм за превъзходство на бялата раса, чиито корени са в Сърбия".
Последната междуетническа война в бивша Югославия /1998-99/ - конфликът между косовските албански бунтовници и сръбските сили, отне живота на 13 000 души, в голямото си мнозинство албанци.
"Войните и геноцидът, извършен от сръбските идеолози, са станали извор на вдъхновение за крайната десница навсякъде по света", написа Петрит Селими в Туитър.
В Сърбия, както и в Босна, сръбски отговорни представители се надигнаха срещу това, което те разглеждат като смесване на различни неща.
Босненският министър на външните работи Игор Църнадак, който е босненски сърбин, осъди "антисръбската истерия" и изтъкна, че е "безотговорно да се прави връзка между ненормални действия на един объркан и болен човек и цял един народ".
Милорад Додик, сръбският член на колективното босненско председателство /той споделя председателството с един боснески мюсюлманин и един хърватин - бел.АФП/, критикува една "отблъскваща кампания" срещу неговата общност.
В Белград външният министър Ивица Дачич подчерта факта, че "Сърбия няма нищо общо" с това клане. Да се прави някаква връзка нанася "вреда на сръбските интереси", посочи той.
Колкото до крайнодесния националист Воислав Шешел, който е осъден за престъпления срещу човечестово, но все още е депутат в Белград, той лансира тезата за антисръбски заговор: "Диаболизирането на сърбите ще продължи, докато нашата страна не капитулира".
реклама
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker