Насъскване заглушава смисления разговор преди изборите

Pan.bg 23 мар 2019 | 16:44 views (498) commentaries(3)
img 24chasa.bg
Политици искат от българите да им дадат своята злоба и омраза, за да

разчистят сметки с опонентите си - но това е режим на самоизяждане

Политиката на обвинения и контраобвинения, която водят някои български политици в последно време, разхищава обществена енергия. Не вдъхновява за идеи и градивност, а ги убива в злобни разпри. Много е вероятно с наближаването на изборите такъв тип говорене да заглуши смисления разговор.

Не мисля, че политическата класа, специално опозицията има ресурс и въображение за нещо по-добро от това да разобличава управляващите в реални или въображаеми прегрешения.

Този тип

политическа

комуникация е

присъща на

примитивните

общности,

които интерпретират света в черно и бяло, отказвайки да го видят във всичките му нюанси.

Огромният проблем е, че ние в момента сме в режим на самоизяждане и саморазрушаване, защото омразата е насочена навътре. Стратегията е много популярна и се мобилизира при конфликт. Опитвайки се да наплашиш една група от обществото, мобилизираш страха ѝ. В тази среда далече по-лесно можеш да се представиш като спасител или защитник от някакво зло и същевременно е покана групата да влезе в защитен режим. В подобна ситуация човек вижда само страховете си, а не действителността и попада в плен на негативни фантазии.

Уплашените

групи стават

агресивни,

непредсказуеми

и не са в състояние да анализират случващото се около тях.

Това са нагласи, настроения и поведения, които са в ниския регистър на човешкото развитие. Ориентирани са към омразата, завистта, лошотията и желанието да нараниш някого.

И политиците насърчават това. Част от тях са готови на всичко, за да постигнат целите си. И ако преди добрият вкус и възпитание доминираха, днес голяма част от тях направо озверяха. А това не е добър знак!

В момента голяма част от политиците искат от българите да им дадат своята злоба и омраза, за да могат чрез нея да разчистят терена и сметките с опонентите си.

Но лидерството далеч не се изчерпва с разпореждане с публични ресурси или с функцията да представяш държавата и нацията.

Малцина сред политическите ни водачи си дават сметка за това.

По правило политиката е изкуство да флиртуваш и прелъстяваш масите в името на кауза или просто цел.

Важно е обаче да не злоупотребяваш с надеждите, самочувствието и доверието им. Едно е да се хвалиш, че си по-добър, отколкото си в действителност, и съвсем друго да убеждаваш, че си по-добър,
защото другият е лош.

Следващата

крачка е

да обясниш света

чрез мрачна

конспирация и да

посочиш врага,

а оттам пътят към политика на възмездието е кратък. Българската общност, за щастие, се е научила да се защитава в такава отровна среда и когато политиците полудеят, се оттегля в позиция на сеирджия. Но в тревожна ситуация като днешната омразата и обвиненията не ни вършат услуга. Защото изборите ще минат и след това ще се наложи да се работи с хората от враждуващите лагери.

А на политическия терен все по-рядко се забелязват хора, които дават усещане за сигурност и перспектива.

Знак за наличие на здравословен рефлекс у българския политик намирам единствено когато говори за международна политика - тогава не се опитва да насъсква нацията срещу външния свят или срещу съседите ни. Най-овластената фигура в държавата ни - премиерът Бойко Борисов никога не спестява тревожната, негативната страна, когато говори за международната ситуация. Позитивното и ценното е, че той винаги предлага решение. И този подход е работещ, поне до момента. Според мен това е най-доброто, което в момента се прави на родния политически терен.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Кого заблуждаваш 23 мар 2019, 20:11
   
  6
   
  0

  Ти ли бе гомньо ще говориш за морал? Въобще не се самоизяждате сган проклета. Играете ни театър на доброто и лошото ченге вече 30 години,ама висши затворници няма. Кого заблуждаваш

 2. #2
  Фамилия плагиати 24 мар 2019, 07:50
   
  4
   
  0

  Баща му на тоя е плагиат - хванат на пангара и доказан. Синчето е отвратително соросоидно манипулаторче.

 3. #3
  Не се ли сеща 25 мар 2019, 21:54
   
  0
   
  0

  Тоя гомнар не се ли сеща,че най-смисленият разговор е.....за корупцията във властта.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker