Доклад на СЗО: България е първа по смъртност в ЕС заради замърсения въздух.

Pan.bg 26 мар 2019 | 20:50 views (269) commentaries(1)
img
blitz.bg


България е на челно място в Европейския съюз по смъртност заради замърсения въздух.

Един от основните замърсители остават автомобилите, твърдят от Световната здравна организация. 60% от мръсния въздух се дължи на автомобилите, а останалите 40 са заради битови замърсители. В световен мащаб заради него живота си губят 7 милиона души, като най-голям дял се пада на сърдечните заболявания, пневнониите и инсултите.

По европейски стандарт нивата на фини прахови частици не бива да надвишават 25 микрограма на кубичен метър. Здравните препоръки обаче показват, че безопасни са до 10 микрограма.

Над 400 хиляди българи страдат от астма. Вече 18 години Кина Асенова е една от тях. "Посреднощ се събудих от силен задух и не можех да дишам. Това е убийство за хората, страдащи от белодробни заболявания - мръсният въздух", разказа пред камерата на БТВ Кина.

В града пристъпите зачестяват, затова се стреми да е повече сред природата. "Това е кошмарно заболяване, всеки човек, който е астматик, знае, че без въздух не може да се живее, както рибата не може без вода", обяснява жената. Тя създава фондация за страдащи от заболяването. По нейни данни само в ямболско близо 60 000 има астма. И все повече деца се раждат с нея.

По данни на Световната здравна организация нивата на замърсяване на въздуха в България са близки до тези в Киргизтан, Таджикистан и Грузия. „В Западна Европа, особено в Скандинавските страни, проблемът не съществува”, заяви доц. д-р. Михаил Околойски от СЗО.

Според Световната здравна организация 15 000 българи умират преждевременно заради мръсния въздух. Той вреди на всички системи в тялото, казват специалистите. Каква точно зависимост има между дните със смог и животозастрашаващите състояния - тепърва у нас започват проучванията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Bombe 27 мар 2019, 00:13
   
  0
   
  0

  Пълни глупости,тия от СЗО да си гледат работата,София не е България?

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker