Над 1 милион българи смятат, че ваксините са част от световната конспирация

Pan.bg 09 апр 2019 | 12:00 views (489) commentaries(2)
img
dnes.dir.bg


В същото време близо 3/4 от пълнолетните у нас са на мнение, че родителите, които не имунизират децата си постъпват безотговорно

Малко над 1 милион българи смятат, че ваксините не са безопасни и са част от световна конспирация. Това показва проучване, извършено от изследователски център "Тренд", чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" сред 1005 души над 18-годишна възраст. Проучването е извършено в периода 6-13 март 2019 г. и е представително за пълнолетното население в страната, предаде БТА.

В същото време близо три четвърти от всички пълнолетни в страната ни са на мнение, че родителите, които не имунизират децата си постъпват безотговорно. За 80 на сто от българите имунизацията с ваксини е важна, а 7 на сто са на обратното мнение.

Държавата трябва да прилага по-строг и стриктен контрол върху редовната имунизация според 67 на сто от българите, но 14 на сто са на обратното мнение. Близо половината от пълнолетните са на мнение, че трябва да бъдат санкционирани родителите, които не поставят ваксини на децата си.

В проучването е бил тестван въпрос с конкретни санкции, които да бъдат налагани при липса на имунизация, като според 32 процента това е техен избор и не трябва да бъдат санкционирани. Според 18 на сто трябва да бъдат наложени парични санкции, според 15 на сто - комбинирано наказание от наказателна отговорност и парични санкции, според 9 на сто - само наказателна отговорност.

Основен акцент в проучването е свързан с тестване на нагласите на българите по отношение на популярни конспирации и митове по отношение на темата с ваксините. Според 14 процента от българите ваксините могат да причинят/"отключат" аутизъм, което означава, че 770 000 българи споделят това мнение. Близо половината от пълнолетните обаче не знаят или не могат да преценят. Още по-висок е делът на българите, които смятат, че ваксините могат да доведат до алергии - 35 на сто, което в числово изражение се равнява на близо 2 млн души. Делът на несъгласните с това твърдение е по-нисък от съгласните - 28 на сто.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  заек 09 апр 2019, 16:37
   
  0
   
  1

  "Малко над 1 милион българи смятат, че ваксините не са безопасни и са част от световна конспирация." Аз съм един от тези. След имунизация пострадах много лошо от болест,която лекувах с години. По-внимателно с тези полуживи микроорганизми,вкарвани в тялото!

 2. #2
  Geocom 10 апр 2019, 21:54
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #1

  Ти си един от тези които на когото са промили мозъка.

  Срещу болести причинявани от вируси няма лекарства (антибиотиците действат само на бактериите) и единствената защита са ваксините.

  Друг е въпроса че много от ваксините се произвеждат в гаражни условия от всякакви целящи единствено печалба, непроверени и най-малкото недействащи. Здравеопазването стана многомилионен бизнес и се предлагат всякакви идиотщини като "хомеопатични лекарства" за които само си даваш парите.

  Но това не е повод да се отричат ваксините като цяло - гарантирам че не си се разболял от това срещу което са те ваксинирали. Просто трябва да се ваксинираш с ваксини от проверени производители.

  То и със всички лекарства е така.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker