Младеж се връща от Англия, за да постъпи в армията

Pan.bg 15 апр 2019 | 11:41 views (448) commentaries(2)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Андрей Рангелов
Снимка:Пламен Николов


„Заклех се!”, изрекоха 23-ма редници в Плевен

Бях в Англия и се върнах специално, когато се обявиха места за кандидатстване в армията. Това казва редник първи клас Пламен Николов, след като заедно с 22-ма свои колеги, сред които и 5 момичета, завърши курса за начална военна подготовка. След като 4 седмици се обучаваха в Единния център за начална подготовка (ЕЦНП) в Плевен и положиха успешно изпити, в тържествения ден на клетвата младите хора оформиха стегнат строй на плаца. Рамо до рамо край тях бяха и блоковете на личния състав на ЕЦНП, а Представителният духов оркестър на Сухопътните войски задаваше маршовия ритъм на тържеството. Сред присъстващите бяха полковник Игнат Спахийски – заместник-директор на дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната” в МО, ръководители на военни окръжия, както и близки и роднини на курсистите.
Да бъдеш войник е призвание, личен избор, но и възможност за една бъдеща професия, обърна се към строя командирът на ЕЦНП полковник Николай Бешев. „Гордейте се с пътя, по който сте поели. Никога не погазвайте клетвения дълг”, изтъкна той.
Настъпи тържественият момент. Блокът на курсистите изрече в един глас словата на клетвата, като в края й изригна: „Заклех се!”. Сакралните слова дълго ечаха над огромния казармен плац, който помни строеве от 3000 школници от НШЗО „Хр. Ботев” преди десетилетия.
Един по един със стегната маршова крачка воините пристъпваха към бойното знаме, целуваха го и се разписваха в клетвения лист, след което получаваха удостоверенията си за завършения курс.
Позволете ми най-напред да изкажа моето голямо воинско благодаря за високите морални качества, които проявихте, обърна се към курсистите полковник Бешев. Той ги похвали, че са успели за 4-те седмици обучение да овладеят основите на огневата и тактическата подготовка. Строят отговори с мощно „Ура!”. Носете клетвата в сърцето си, ръководете се от нея във всяко свое решение и я помнете до сетния си дъх, се казваше в прочетения от началника на щаба на Централното военно окръжие (ЦВО) – София, полковник Павлин Велков поздравителен адрес от името на началника на ЦВО – София, полковник Георги Петков.
Благодарим на командирите на отделения и секции за тяхното търпение да ни предадат знания и опит, каза в словото отговор от името на курсистите редник Дафина Иванова.
Безценният обет на клетвата ни има дълбок смисъл за нас и ще остане завинаги в сърцата ни, допълни тя. Полковник Бешев връчи награди на отличилите се в обучението. С негова заповед на курсистите бе присвоено първо военно звание редник първи клас. С тържествен марш воините се отправиха към предизвикателствата на бъдещето, за мнозина от които то вероятно ще е свързано с армията.

image

17 от 23-ма искат да бъдат войници

Със задоволство мога да кажа, че от тези 23-ма курсисти 17 са изявили желание да свържат професионалния си живот с Българската армия. Това сподели за в. „Българска армия” полковник Бешев. „Част от тях – 9 курсисти, са пуснали заявление за явяване на конкурсите в началото на май. Останалите до 17 са изявили желание да се включат в следващите конкурси до края на годината с идеята да станат професионални войници”, допълни той. По думите му най-доброто на курса е, че чрез него младите хора могат да се докоснат до същността на военната професия, да преодолеят страха и несигурноста си, ако все още се колебаят дали да изберат пътя към строя.
Не е без значение и още един факт. Ако по-нататък завършилите курса се явяват на конкурси за войници, към бала им се прибавят 5 точки. А 5 точки се равняват и дори са повече от оценката за владеене на западен език, обясни полковник Бешев. Такъв курс е изключително добър мотиватор за един бъдещ професионален войник, обобщи той.

image

Мъж се става в строя, не по дискотеки и барове

В армията ставаш дисциплиниран и подготвен воин. С тази нагласа курсистите обясняват мотивацията си за своето обучение в ЕЦНП, а и за своето бъдеще.
Имам доста роднини, които са военнослужещи, и това ми беше детска мечта – да служа и аз, обяснява решението си да дойде на обучение в Плевен редник първи клас Валери Василев от Варна. Твърдо е решил да кандидатства в конкурсите за матроси във Военноморските сили. В курса се научаваш да бъдеш дисциплиниран, да изпълняваш заповеди, да бъдеш концентриран, изтъква той.
От Варна е и редник първи клас Христо Хеге. Споделя, че също ще търси път към редиците на ВМС. „От малък ми е мечта да стана военен. В курса успях да видя какво е да си под пагон. Надявам се занапред да се развия в някое военно формирование”, казва младежът, който в цивилния живот се занимава с видеонаблюдение и охранителни системи.
Реализация в армията ще търси и редник първи клас Кирил Дюлгеров от Котел. Вслушал се е в препоръките на свои познати, които са му говорили, че в армията човек се научава на морал, достойнство, дисциплина. Тук се научаваш да бъдеш човек, казва с гордост. И допълва, че му предстоят два изпита в конкурс за войници в сухопътно формирование в Сливен. Иска да бъде механик-мерач.
Редник първи клас Пламен Николов, също от Котел, е подал документи в конкурса на Сухопътните войски за в. ф. 22220 в Сливен за младши механик-водач на танк Т-72. Натурата ми е просто за военен, казва младежът. Самочувствието му е оправдано, защото е изкарал най-висок брой точки по физическа подготовка. „Бях в Англия и се върнах специално, когато се обявиха места за кандидатстване. На 5 февруари се прибрах от Бирмингам, кацнах в София. От Военното окръжие в Сливен ми се обадиха, казаха, че има места. И аз стигнах по най-бърз начин от София в Сливен, подадох документи и на 11 март пристигнах за курса в Плевен”, обяснява редникът.
Живял е три години в Чехия, после – в Англия. „Просто България ми липсваше. Родина, чест, достойнство – всичко е тук”, категоричен е младежът в униформа. И допълва: „Опознай света, за да обикнеш България. Точно така се получи при мен, ако перифразираме Алеко Константинов. Където и да отидеш – по-хубаво от България няма”. Боецът категорично препоръчва на младите хора да потърсят път към строя: „Тук се става мъж – в армията, а не по дискотеки и барове”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  БРАВО 15 апр 2019, 18:41
   
  2
   
  1

  ДАНО ПОВЕЧЕ МЛАДЕЖИ ОСЪЗНАЯТ, ЧЕ БЕЗ ДА Е ВОИН ПО ДУХ СИНЧЕТО НА МАМА НИКОГА НЕ Е МЪЖ...

 2. #2
  тъп военен 15 апр 2019, 20:08
   
  3
   
  2

  от де го намерихте тоя маи е много малоумен идва от англия и на 46г става изхварлен и нали се сещате

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker