Най-голямата мигрантска вълна в ЕС от последните години не е мюсюлманска

Pan.bg 20 апр 2019 | 16:22 views (497) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Докато Украйна се готви да избере президент, милиони нейни жители са станали трудови мигранти в Европа. Полша може да отхвърля квотите за бежанци от Сирия и други конфликтни зони, но с договори в страната са обвързани 400 хил. украинци, а работещите в сивата икономика и сезонните работници са още много. Може би всички заедно са около 2 млн. души, вероятно най-голямата миграционна вълна в европейска държава в последните години.

Това пише британският в. "Гардиън" в статия с истории на украински работници в Полша. Някои заминават там само за да следват и остават, за да работят с години.

Присъствието им помага за справяне с липсата на работна ръка, причинена от поляците, заминали за Великобритания, Германия и други европейски държави, откакто Полша се присъедини към блока. Миграцията обаче създава представа и за Украйна, чиято икономика пострада от събитията през 2014 г., продължава вестникът.

"Накрая цяло поколение замина," казва Ирина Верешчук, бивш кмет на Рава-Руска, на границата с Полша. "Полша взе най-добрите ни умове, най-добрите ни работници." В украински градове има обяви и агенции, набиращи работници, които биха отишли в Полша, за да получават по-високи заплати.

Според Световната банка над 14 мрд. долара са се изпратили в Украйна от граждани, които работят в чужбина, и по този показател страната е на първо място в Европа. Това са 11% от брутния ѝ вътрешен продукт.

Според украинския журналист Олена Бабакова (живееща във Варшава от 2008 г.), макар в полската столица да няма райони с украинско мнозинство, има "хоризонатлно гето" - "барманите в баровете, където ходя, са украинци, украинци се грижат за косата и ноктите ми, някои от банковите служители са украинци". Много са и украинците, които заемат по-зле платени и нискоквалифицирани позиции, нежелани от поляците. Някои стават жертви на тормоз заради произхода си или получават значително по-малко от полските граждани за една и съща работа, но за мнозина мъчителното съществуване в Полша е по-привлекателно от това, което ги очаква в родината им.

От 2017 г. Европейският съюз даде безвизов режим на украинците и това улесни влизането им в Полша, която и без това имаше програма, разрешаваща краткосрочна работа в страната. За някои поляци случващото се сега е проблем. "Украинците са много близки до нас физически и културно, но ако изграждате
многонационална държава, стават политически проблеми," казв Кжищоф Босак, бивш депутат и заместник-председател на Националното движение - националистическа политическа сила. "За държавите масовата икономическа миграция е като кокаина. Прави ви по-ефикасни краткосрочно, но после започват проблемите."

От друга страна облекчаването на трудовите регулации в Германия притеснява полските работодатели, които допускат, че някои от служителите им може да напуснат, пише "Гардиън".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker