България е на шесто място в Европа на заразени с морбили

Pan.bg 20 апр 2019 | 17:48 views (327) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


В момента България е на шесто място в Европа по брой случаи на заразени с морбили, съобщи главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ. Установени са 460 болни, от които 20-22% са до 13 месеца, а 76 на сто са ромски деца.

Последните случаи на вътрешболнични инфекции са в столичната "Св. Анна". Проверени са болни, които са отчетени като имунизирани. Кунчев заяви, че лекари, които са отчели неизвършени ваксинации, ще бъдат санкционирани.

В края на февруари стана известно, че за миналата година регионалните здравни инспекции са направили 16 хил. проверки за това дали са били поставени всички задължителни ваксини според имунизационния календар на България. Издадени са 112 акта на родители, които не са ваксинирали децата си. Отделно са били санкционирани и общопрактикуващи лекари и общ медицински персонал.

Според Кунчев далеч по-ефективни са кампаниите, в които открито да се разясняват нуждите от ваксинация и да се отговаря на различни страхове на хората. А санкциите биха могли да се прилагат само за крайно настроени родители, които категорично отказват ваксинации въпреки всичко.

"Не приемам спекулацията, че ваксините често пъти дават нежелани реакции. Точно обратното – най-малък е броят на съобщените нежелани реакции именно при ваксините. Показателно е, че при 2 млн. и 200 хил. ваксинации през 2018 г. са съобщени едва 108 нежелани реакции, повечето от които са т. нар. преходни реакции – повишаване на телесната температура, подуване или зачервяване около мястото на поставяне на ваксината", отбеляза тогава Кунчев. Само 15 от съобщените случаи на негативни реакции били от ваксината срещу морбили.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker